Правителството на Италия е в криза, а отгоре на всичко

...
Правителството на Италия е в криза, а отгоре на всичко
Коментари Харесай

Дълговете на Италия са на път да ѝ донесат огромна глоба

Правителството на Италия е в рецесия, а от горната страна на всичко в този момент над него надвисват и нови проблеми от Брюксел: Европейската комисия откри процедура против Рим поради свръхзадлъжнялостта на страната, оповестява немският вестник Der Spiegel.
Дълго време EK наблюдаваше дейностите на Италия и ги остави без последици, само че наподобява търпението на Брюксел към този момент е изчерпано: Комисията задейства процедура, която заплашва държавното управление в Рим с тежки наказания и първична санкция от 3.5 милиарда евро. Ако Италия не извърши рекомендациите на Европейски Съюз за понижаване на дълга си, я грозят още по-тежки санкции.
Ако Италия не извърши рекомендациите на Европейски Съюз за понижаване на дълга си, я заплашват още по-големи наказания Европейска комисия подхваща тази стъпка, когато държава-членка наруши Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз. Най-важният аршин - бюджетен недостиг от най-много 3% от Брутният вътрешен продукт – се извършва от Италия. Но страната прави други нарушавания, превишавайки над 2 пъти допустимия съгласно европейските правила държавен дълг. В италианския случай той е над 130% от Брутният вътрешен продукт.
" Публичният дълг на Италия остава главен източник на накърнимост за стопанската система. Съотношението на дълга на страната към брутния вътрешен артикул ще се увеличи през 2019 и 2020 година, до над 135%, заради огромния резултат на " снежната топка ", увеличаващ се дълг, намаляващ примитивен остатък и незадоволително получени доходи от приватизация ", се споделя в отчета на Европейска комисия.
" Докато рисковете за рефинансиране остават лимитирани в кратковременен проект, високият държавен дълг остава източник на накърнимост за италианската стопанска система ", прибавят от Комисията.
Според разпоредбите, Рим ще би трябвало последователно да понижи тази планина от отговорности. Но обединението на дясната " Лига " и популистко Движение " Пет звезди " върви в противоположна посока. Тя желае да понижи налозите, да усили обществените разноски и да направи нови вложения. Според държавното управление в Рим това ще подтиква икономическия напредък до 1,5% годишно. През първото тримесечие на 2019 година той бе едвам 0,1%.
Заради почналата процедура Италия е изправена пред тежка санкция. Но пътят към налагането ѝ е дълъг. Първо, Комисията ще съобщи въпроса на Съвета на министрите на финансите на Европейски Съюз. След това неговият Икономически и финансов комитет ще изготви отчет, който ще бъде върнат на Европейска комисия.
След това са планувани 15 спомагателни стъпки, до момента в който Съветът на министрите на Европейски Съюз, взимащ решения с квалифицирано болшинство, може да реши да наложи санкция в размер на 0,5% от Брутният вътрешен продукт на Италия. В момента тази сума би възлизала на към 10 милиарда евро.
Отлагане на неизбежното
Процедурата против Италия щеше да стартира още в края на 2018 година, само че Комисията съумя да реализира компромис с Рим. Надяваме се, че решението ще бъде " основа за уравновесен бюджет и икономическа политика в Италия ", споделиха тогава от Брюксел.
Европейска комисия от дълго време толерира дълговите случки на Италия. Италианците неведнъж получаваха право на изключение от условията за дълга, с цел да преструктурират бюджета си, което не се случи. Те желаеха повече фискална независимост, с цел да предотвратят възхода на популистките партии, които в последна сметка пристигнаха на власт.
Миналата седмица Европейска комисия изпрати писмо до Рим с искане за пояснение за какво дългът на Италия още веднъж се е нараснал през 2018 година и за какво " не е постигнала задоволителен прогрес " към спазването на критерия за дълга. Италианските управляващи имат период до 31 май да обяснят аргументите за утежняването на дълга.
Вътрешният министър и водач на една от партиите в ръководещата коалиция - " Лига " Матео Салвини отговори в характерен жанр: италианците желаеха " по-малко налози и повече работа ". Ако Европейска комисия откаже, " ще забележим кой е по-голям дебелоглав ".
Управляващите в Рим също имат несъгласия за фискалната политика. Икономическият и финансов министър на Италия Джовани Триа уточни икономическия спад като съществена причина за увеличението на дълга и увери, че ръководещата коалиция ще се придържа към европейските правила в идващия бюджет.
Премиерът Джузепе Конте удостовери, че държавното управление ще съблюдава бюджетните правила на Европейски Съюз. Конте, който е непосредствен до другия съдружен сътрудник - Движението " Пет звезди ", има съществени различия със Салвини. Лидерът на " Лига " е все по-популярен на Ботуша и наподобява като най-вероятният предстоящ министър-председател, в случай че Конте изпълни опасността си да подаде оставка.
Съдбата на италианското държавно управление ще бъде решена през идващите 4 седмици, сподели Салвини пред вестник Corriere della Sera. " До края на юни няма да има повече подозрения по отношение на волята на никого ", сподели той.
Италия скоро може да остане сама в клуба на длъжниците
Брюксел е убеден, че ще завоюва борбата, ненапълно и благодарение на пазарите. Откак популистите пристигнаха на власт, цената за набиране на средства се увеличи за Рим. Но Италия се нуждае от доверието на финансовите пазари, предизвести министър председателят Конте. Това изисква " къси и ясни послания ". Ако желае да стане министър председател, Салвини не би трябвало се мести в договарянията с Комисията.
Поради почналата наказателна процедура против Италия, за нея ще стане още по-скъпо да получи свежи пари от пазарите. Ако третата по величина стопанска система на Европейски Съюз изпадне в дългова рецесия или даже в несъстоятелност, това може да заплаши цялата еврозона, признава върховен посланик от Европейски Съюз. Но италианците ще почувстват следствията доста по-рано и по-тежко.
Електоралната база на партията на Салвини е основно в мощно индустриализираната, богата северна част на Италия. Той сигурно ще изгуби огромна част от гласоподавателите си там, в случай че провокира икономическо злополучие.
Въпреки че Европейски Съюз е почнал такива процедури за други страни, това в никакъв случай не е било поради несъразмерния дълг. Досега Брюксел не е глобявал нито една страна, избирайки други наказания за нарушителите на фискалните правила.
Комисията няма огромен триумф в процедурите си против несъразмерния недостиг. През 2011 година Брюксел предприе такива дейности против 24 от 28-те държави-членки на Европейски Съюз. Остана единствено Испания, като Европейска комисия евентуално ще предложи на Съвета на министрите да завърши и тази процедура. Така Италия скоро може да остане единственият член на клуба на дефицитни грешници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР