Испания иска спорът за целувки на Рубиалес да бъде „моментът на MeToo“

...
Правителството на Испания призова спорът около поведението на ръководителя на
Коментари Харесай

Правителството на Испания призова спорът около поведението на ръководителя на футболната асоциация да се превърне във футболния „Аз също“ момент".

Луис Рубиалес каза, че няма да подаде оставка заради целувката на испанския нападател Джени Ермосо по устните след победата им във финала на Световното първенство за жени.

Той също беше критикуван за това, че се хвана за чатала, когато празнуваше победата, застанал до испанската кралица Летисия.

Спорът разпали дългогодишно напрежение в Испания относно правата на жените.

Това е последният инцидент с гръмоотвод в битки за значими социални и политически промени в страната, сред които скорошни промени в закона за подобряване на равенството между половете и по-стриктно дефиниране на сексуалното съгласие.

Министри от правителството бяха сред онези, които призоваха за предприемане на действия срещу г-н Рубиалес, който е президент на федерацията от 2018 г. насам.

"Това трябва да е MeToo моментът за испанския футбол", каза Виктор Франкос, държавен секретар по спорта.

В четвъртък световното футболно ръководство ФИФА обяви, че започва дисциплинарно производство срещу него, което изглежда прави позицията му несъстоятелна.

Много се очакваше той да подаде оставка в петък. Вместо това на извънредно заседание на футболната асоциация г-н Рубиалес заяви, че е жертва на лов на вещици и настоя, че няма да се оттегли.

"Няма да подам оставка, няма да подам оставка, няма да подам оставка", каза той на присъстващите, докато защитаваше спорната целувка.

"Това беше спонтанна целувка, взаимна и еуфорична", каза той. — И преди всичко по взаимно съгласие.

Г-н Рубиалес отиде по-далеч, като обвини критиците си, че използват „фалшив феминизъм“, за да го преследват, и заяви, че е жертва на „социално убийство“.

Правителството обяви, че ще предприеме действия за отстраняване на г-н Рубиалес от длъжност и ще го изправи пред съд.

И в изявление, публикувано в петък чрез съюза на играчите, Futpro, г-жа Ермосо отхвърли разказа на г-н Рубиалес за събитията.

"В нито един момент не съм давал съгласие за целувката", каза испанският нападател. „Не толерирам думите ми да бъдат поставяни под въпрос.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР