Правителството на Исландия обяви официално първата смърт на ледник в

...
Правителството на Исландия обяви официално първата смърт на ледник в
Коментари Харесай

Окйокюл - първият ледник, паднал в жертва в Исландия

Правителството на Исландия разгласи публично първата " гибел " на хладилник в страната. Той бе почетен на специфична гала, на която присъстваше и министър председателят Катрин Якобсдотир.

Ледникът Окйокюл (съкратено Ок), обитавал 700 години на върха на вулканична планина, е изгубил още през 2014 година статута си на хладилник поради стопяване и изтъняване. Това, което в миналото е било великански хладилник, се било трансформирало в малко парченце лед на върха на вулкана.

На церемонията в наличието на някогашния президент на Ирландия Мери Робинсън исландският геолог Оддур Сигурдсон откри паметна плоча, отбелязваща изгубването на първия от стотиците ледници в островната страна. Като обръщение към бъдещето на плочата бе изписано: " През идващите 200 години всички огромни ледници се чака да последват същия път. Този паметник е удостоверение, че ние знаем какво се случва и какво би трябвало да се направи. "

В края на този текст посвещение, написан от исландския създател Анри Снаер Магнасон, стоят датата на церемонията по прощаване и цифрата, показваща концентрацията на въглероден двуокис във въздуха в целия свят - 415 на милион.

Ето какво сподели самият Магнасон в изявление за Би Би Си: " Това е доста алегоричен миг. Промяната на климата няма начало или край и смисълът на нашето обръщение е в това да напомним на самите себе си, че исторически събития се случват и ние не би трябвало да считаме, че това е в реда на нещата. Трябва да разберем какво значение имат тези събития. "

Сигурдсон, който е обвързван с университета " Райс " в Хюстън, от години следи положението на Окйокюл, североизточно от столицата Рейкявик. Според сателитни фотоси на Земната обсерватория на НАСА през 1986 година ледникът Ок е представлявал плътно бяло леке, само че на фотография от 1 август тази година от него са останали единствено дребни фрагменти бял лед.

По определение ледникът би трябвало да бъде с дебелина 40-50 метра и да се движи от личната си тежест. Ледът на Ок е единствено 15 м пълен.

Ройтерс цитира професор Миник Розинг от Копенхагенския университет, съгласно който " няма никакво подозрение, че климатът в Арктика се трансформира доста и скоростно ". През последните двадесет години обаче данните на природозащитниците са извънредно песимистични - 20% от ледниците в Исландия към този момент ги няма.

Ледниците имат голямо културно значение за Исландия и освен за нея. Снайфедлсйокюдл - увенчан с хладилник вулкан в западната част на страна - е точно онази точка, от която героите на романа на Жул Верн стартират своето странствуване към центъра на Земята, напомня Би Би Си. Този хладилник също понижава размерите си.

" Моето потомство наизуст учеше наименованията на най-големите планини, блата, фиорди. Всичко това има отношение към книгите от детството - изяснява Магнасон. - Това, което научихме наизуст в детството ни като картина на заобикалящия ни свят, към този момент не е такова. "

Сигурдсон открил през 2000 година, че на целия остров е имало малко повече от 300 ледници. Към 2017-а 56 немного огромни ледника към този момент били изчезнали.

" Преди 150 години нито един исландец не би помислил да се тревожи за положението на ледниците. Но през днешния ден, когато те отстъпват, хората схващат какъв брой прелестно е това създание на природата ", споделя той. " Най-старите ледници концентрират в себе си цялата история на народа на Исландия. Трябва да възстановим тази история, преди те да изчезнат ", цитира Би Би Си думите на Сигурдсон.

Климатичните промени ще бъдат основната тематика на идната тази седмица среща в Исландия на министър председателите на страните от Северния съвет с присъединяване на канцлера на Германия Ангела Меркел. Северният (Нордическият) съвет обгръща Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и самоуправляващи се територии като Гренландия.

Месец юли тази година е бил най-топлият в историята и откогато има данни за температурите по света, сочат данни на Световната метеорологична организация.

(По материали от задграничния печат)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР