Правителството на Борисов е изправено пред класическата дилема за реакция

...
Правителството на Борисов е изправено пред класическата дилема за реакция
Коментари Харесай

Експерт след щурма на полицията: Правитеството и Борисов са между Сцила и Харибда*

Правителството на Борисов е изправено пред класическата алтернатива за реакция на властта при улични митинги - да отстъпи крачка обратно, с цел да понижи градуса на напрежението или да работи твърдо, с цел да покаже мощ и жизнеспособност. Историята на сходни противостояния в разнообразни страни в последните 20-30 години демонстрира, че това е корабоплаване сред.
Частичните отстъпки доста рядко усмиряват митингите, противоположното - те нормално се поясняват като знак за уязвимост, за идващ провал на държавното управление и поощрение, че би трябвало да се натисне още по-силно. Разгонването на стачкуващите със мощ също е рисковано решение - то може да налее масло в огъня и дава увереност на хора, които до в този момент са изразявали пасивно протестните си настроения, да излязат на улицата. Разновидност на твърдото деяние е организирането на контрапротест, само че това е най-лошото решение, тъй като тогава се вижда, че хората, пристигнали да крепят властта, са платени и/или сплашени и нямат политическа позиция. ГЕРБ опита един подобен контрапротест преди месец, само че незабавно разбра, че това е неточност.

Премахването на палатките от центъра на София през тази нощ е плод на преценка, че протестиращите са прекомерно малобройни и могат да бъдат отстранени от кръстовищата без особени ексцесии. А също и знак, че държавното управление сменя курса - откакто пожертва четирима министри и направи някои алегорични жестове за разграничаване от Доган и Пеевски, в този момент идва ред на по-твърдите дейности, слагащи завършек на отстъплението. Това може да се пояснява и като опит за консолидация на личния електорат преди наближаващите избори - в случай че вършат прекалено много отстъпки ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ могат да разочароват част от сегашните си последователи и да изгубят техните гласове.

Развръзката ще пристигна в идващите няколко седмици и ще зависи от това до каква степен мощна ще бъде силата на митинга. А също и от това дали този, който пуска записите и фотосите с присъединяване на Борисов, има още козове в архива си.

Пламен Димитров

* Две чудовища от митологията
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР