Австралийският щат суспендира закона за правата на човека, за да затвори повече деца

...
Правителството на австралийския североизточен щат Куинсланд изуми експерти по правата,
Коментари Харесай

Правителството на австралийския североизточен щат Куинсланд изуми експерти по правата, като суспендира своя Закон за правата на човека за втори път тази година, за да може да заключи повече деца.

Управляващата Лейбъристка партия миналия месец прокара набор от законодателни актове, позволяващи на лица под 18 години – включително деца на 10 години – да бъдат задържани за неопределено време в полицейски часове, поради промени в законите за младежко правосъдие – включително затвор за младежи, които нарушават условията за освобождаване под гаранция – означава, че вече няма достатъчно места в определените центрове за задържане на младежи, за да приютят всички онези, които са поставени зад решетките.

Изменените закони за освобождаване под гаранция, въведени по-рано тази година, също изискваха Законът за правата на човека да бъде спрян.

Ходовете шокираха комисаря по правата на човека в Куинсланд Скот Макдугъл, който описа защитата на правата на човека в Австралия като „много крехка“, без закони, приложими в цялата страна.

„Нямаме национален закон за правата на човека. Някои от нашите щати и територии имат защита на човешките права в законодателството. Но те не са конституционно укрепени, така че да могат да бъдат отменени от парламента“, каза той пред Ал Джазира.

Законът за правата на човека в Куинсланд – въведен през 2019 г. – защитава децата от задържане в затвор за възрастни, така че трябваше да бъде спрян, за да може правителството да приеме своето законодателство.

По-рано тази година Австралийската комисия по производителността съобщи, че Куинсланд има най-голям брой задържани деца от всички австралийски щати.

Между 2021-2022 г. така нареченият „Слънчев щат“ регистрира средно 287 души на ден в арести за младежи, в сравнение със 190 в най-населения австралийски щат Нов Южен Уелс, вторият по големина.

И въпреки цената от повече от 1800 австралийски долара ($1158) за задържане на всяко дете за един ден, повече от половината затворени деца в Куинсланд са осъдени за нови престъпления в рамките на 12 месеца след освобождаването им.

Друг доклад, публикуван от Инициативата за реформа на правосъдието през ноември 2022 г., показа, че броят на задържаните младежи в Куинсланд се е увеличил с над 27 процента за седем години.


Натискът да се държат деца в полицейски часове се разглежда от правителството на Куинсланд като средство за настаняване на тези нарастващи числа. Прикрепени към полицейски участъци и съдилища, часовниците съдържат малки, бетонни килии без прозорци и обикновено се използват само като „последна инстанция“ за възрастни, които чакат явяване пред съда или трябва да бъдат заключени от полицията през нощта.

Въпреки това, Макдугъл каза, че има „реални опасения относно причиняването на необратими вреди на деца“, задържани в полицейски часове, които той описа като „бетонна кутия“.

„[Къщата за наблюдение] често има други деца в нея. Ще има тоалетна, която е видима за почти всеки“, каза той.

„Децата нямат достъп до чист въздух или слънчева светлина. Има и докладвани случаи на дете, което е държано 32 дни в стражева къща, чиято коса пада. След два до три дни в часовата психичното здраве на детето ще започне да се влошава. В момента на осем, девет или 10 дни в часовата, чух многобройни съобщения за деца, които се разпадат по това време.“

Той също така посочи, че 90 процента от лишените от свобода деца и младежи чакат съдебен процес.

„Куинсланд има изключително висок процент на задържани деца, задържани под стража. Така че това са деца, които не са осъдени за престъпление“, каза той пред Al Jazeera.

„Полицаи и клетки“

Въпреки че коренното население съставлява само 4,6 процента от населението на Куинсланд, децата от местното население съставляват почти 63 процента от задържаните.

Коефициентът на лишаване от свобода за деца от местното население в Куинсланд е 33 пъти по-висок от този на деца от некоренно население.

Маги Мън, човек от Gunggari и национален директор на групата за застъпничество на правосъдието на Първите нации Change the Record, каза пред Al Jazeera, че ходът да се държат деца на възраст до 10 години в къщи за наблюдение на възрастни е „фундаментално жесток и погрешен“.

„Изключително тревожно е, че правителството на Куинсланд за втори път тази година суспендира законите за правата на човека, за да накаже децата, повечето от които са деца от първите нации. Какво казва това за правата на човека, които нашето правителство цени?“ Мън каза пред Ал Джазира.

„Притеснявам се за тези деца, на какво ще бъдат изложени, как ще бъдат третирани и за вредите и травмите, които ще трябва да преживеят в резултат на явното незачитане на правата им от страна на това правителство.“

Мън каза, че трябва да има алтернативни решения, които да се справят с поведението на децата, без да ги подлагат на процес, който може да създаде повече проблеми.

„Имаше безброй възможности за това правителство да преследва алтернативи на лишаването от свобода, които се фокусират върху детето, разбирането на поведението му, справянето с него и търсенето на отговорност извън затворническата килия, но въпреки това тези решения и алтернативи продължават да се игнорират. ”

Допълнителен риск за защитата на човешките права е парламентът на Куинсланд, който необичайно има само една камара. Без горна камара, която да разглежда законодателството, управляващата партия може да приеме нови закони относително безспорно.

Деби Килрой, главен изпълнителен директор на Sisters Inside, независима обществена организация, базирана в Куинсланд, която се застъпва за човешките права на жените и момичетата в затвора, каза, че в такава система управляващата партия „наистина може да прави каквото си поиска, по всяко време ” без никакви проверки и баланси.

„И това е, което те направиха, за втори път тази година, за да прокарат най-ужасяващите закони, които ще извършат насилие и вреда особено срещу деца на аборигени и жители на Торесовия проток, не само днес, утре, следващия месец, но и за идните поколения“, каза тя.

Килрой каза също пред Al Jazeera, че правителството трябва да спре финансирането на „ченгета и клетки“ и изрази загриженост относно това, което тя описа като „системен расизъм, женомразство и сексизъм“ на полицейската служба в Куинсланд.

През 2019 г. бяха записани полицаи и друг персонал да се шегуват за побой и погребване на чернокожи и да правят расистки коментари за африканци и мюсюлмани.

Записите също така са уловили сексистки забележки и офицер, който се шегува с жена затворник от първите нации, предоставяща сексуални услуги.

Разговорите са записани в полицейска наблюдателна къща, същите центрове за задържане, където децата от коренното население сега могат да бъдат задържани за неопределено време.

Австралия многократно е била обект на критики на международно ниво по отношение на отношението си към деца и младежи в наказателноправната система.

Организацията на обединените нации е призовавала многократно Австралия да повиши възрастта за наказателна отговорност от 10 на международния стандарт от 14 години, като въпросът отново е подчертан в Универсалния периодичен преглед на страната през 2021 г. в Съвета по правата на човека.

Преустановяването на защитата на правата на човека от страна на лейбъристкото правителство в Куинсланд – което засяга непропорционално местните общности – също идва в момент, когато техните федерални колеги водят кампания за референдум за правата на коренното население.

Ако е успешен, референдумът ще доведе до конституционно установяване на консултативен съвет на местното население в рамките на федералната парламентарна система, известен като „Глас към парламента“, знакова политика на Лейбъристите.

„Изключително лицемерие от страна на правителството е да прокарва тези цинични, расистки закони в същото време, когато те водят кампания за Voice to Parliament“, каза депутатът от Зелените в Куинсланд Майкъл Бъркман пред Al Jazeera.

„И за съжаление, в предложението на Voice няма нищо, което да отмени тези промени или да попречи на подобно безчувствено правителство да направи същото.“

Марк Райън, министър на полицията и поправителните служби на Куинсланд, и Ди Фармър, министър на младежкото правосъдие на Куинсланд, не отговориха на искания за коментар.

Въпреки това, Райън – който въведе законодателството, което трябва да изтече през 2026 г. – не се разкайва, защитавайки решението си миналия месец.

„Това правителство не се извинява за твърдата ни позиция по отношение на младежката престъпност“, каза той, цитиран в редица австралийски медии.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР