Правителството имаше заявки за пенсионна реформа, очаквахме тя да стартира

...
Правителството имаше заявки за пенсионна реформа, очаквахме тя да стартира
Коментари Харесай

Христина Христова: Трябва да се подпомогнат хората с ниски доходи

Правителството имаше поръчки за пенсионна промяна, чакахме тя да започва от 1 юли. Очевидно не се е стигнало до консенсус, тъй като не се приказва за пенсионна промяна, а става нормалното индексиране на пенсиите по швейцарското предписание - с 6,1%. Пак може да има недоразумения с Ковид добавките и великденските.

Това съобщи в студиото на " Денят ON AIR " някогашният обществен министър Христина Христова и добави, че е допустимо процентът за индексиране да не покрие Ковид добавката при дребните пенсии.

" Притеснявам се за инфлационния напън върху фамилиите с ниски приходи. Време е в незабавен порядък да се прави антиинфлационен проект стратегия. Трябва да се подкрепят хората с ниски приходи. Да се дефинира какво е енергийна беднотия и с какъв брой ще се усили помощта за отоплителния сезон ", акцентира тя пред Bulgaria ON AIR.

Над 36% от хората са в риск от беднотия, не могат да поддържат жилището си топло, сигнализира Христова. И посочи, че инфлацията авансово изяжда компенсацията за майчинството за втората година и нарасналата минимална работна заплата.

Бившият обществен министър уточни, че би трябвало да бъде подкрепена и промишлеността, защото бизнесът е доста усложнен с цените на тока и газта. Трябва да се вземат обществените и икономическите параметри на минималната работна заплата, означи Христова.
По думите ѝ обезщетенията за тока не стигат поради огромните пикове на цените. Не би трябвало да се прекратява разговорът с работодателите. Прогнозите са инфлацията да се усилва до края на годината. Потреблението на артикули от първа нужда може би ще намалее, сподели още тя.

" В цяла Европа инфлацията бележи 30-40-годишен връх. Говори се за понижаване на Данък добавена стойност за някои хранителни артикули. Това е спорна мярка - няма гаранция, че ще се понижи цената като се понижи ДДС-то ", счита Христова.
Тя дефинира като доста добра вест утвърждението на Плана за възобновяване и 12-те милиарда лева, които ще получим от Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР