Правителството и Националното сдружение на общините предлагат актуализиране на данъчните

...
Правителството и Националното сдружение на общините предлагат актуализиране на данъчните
Коментари Харесай

Данък сгради: Докога ще си искаме мизерията?

Правителството и Националното съдружие на общините оферират актуализиране на данъчните оценки на парцелите - с най-много 30%, и то чак от 2025 година Ако това бъде гласувано, евентуално ще докара до по-висок налог здания в доста общини. Последваха редица заглавия за " данъчна тесла " и " бъркане в джоба ", а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даже се закани, че партията му няма да допусне такова фрапантно повишение на налозите.

Но да погледнем цифри. Данъчните оценки на парцелите в България не са обновени от 2009 година, когато още веднъж са надалеч от пазарните равнища. Или цели 14 години дотук, а следва и още една, в която сигурно няма да се пипат. Тъй като точно данъчните оценки са в основата за изчисляването на налог здания и такса боклук сега, надлежно и поради комфорт на гласоподавателите те не са променяни от този момент. За един двустаен апартамент в нова постройка в София и тогава, и в този момент се заплаща към 80 лева налог и 120 лева такса боклук годишно.

През това време пазарната стойност на жилища се е нараснала с над 50% - точно 2008-2009 година беше предходният пик на цените и по тази причина растежът по отношение на тогава не е толкоз огромен, колкото в случай че се съпоставя примерно с 2014 година За същия този 14-годишен интервал междинната брутна работна заплата в страната е повишена над три пъти - от 575 лева при започване на 2009 година до 1957 лева към средата на 2023 година След година разликата ще е още по-голяма.

Или казано напряко - в този момент разноските за налог здания и такса боклук действително са най-малко три пъти по-ниски по отношение на приходите на хората, в сравнение с са били през 2009 година Тогава защо нарастване приказваме? Дори след плануваната актуализацията отново ще са по-ниски от преди по отношение на приходите. А и, което в допълнение обезсмисля терзанията за нейната стойност в този момент. Освен това при повдигане на данъчната оценка общините ще имат свободата да се конкурират с множителя върху нея и да я смъкват при благоденствие от доходи.
Реклама
Нима разноските за поддръжка на публичната инфраструктура не са се нараснали през този интервал или пък цените на услугите по събиране, превозване и култивиране на отпадъците? После се чудим за какво улиците в градовете са разрушени, няма озеленяване и всичко е мръсно. Да, няма гаранция, че в случай че се събират повече средства, ще стане по-добре (зависи от публичния контрол), само че е несъмнено, че в случай че не се заплащат, ще става по-зле.

С ще се изсветлят и самите покупко-продажби, които в този момент всеобщо се подписват точно на тази ниска административна цена, с цел да не се заплащат налозите и таксите при сделки и да не се потвърждава генезис на средства. Което е още един минус в приходите на локалната власт. И като цяло за стопанската система.

Решението за актуализиране на данъчните оценки може да наподобява като електорален проблем на популистите във властта, само че действително, с цел да спрем да се борим за мизерията и в случай че желаеме да живеем добре, би трябвало да сме подготвени да платим цената.

Същото прочее е и с таксите за платено паркиране в синя зона. Конкретно в София те са на равнището то 2 лева./час от цяло десетилетие и към този момент не правят главната си функционалност - да възпират потреблението на автомобил в центъра на града. За да се реализира същата тежест по отношение на приходите на софиянци, каквато са имали двата лв. през 2012 година, в този момент цената би трябвало да е 5 лева./час. Изглежда възпиращо, нали? Така и би трябвало да бъде.
Реклама Свързани публикации Имотите на църквата, 1 част: тайните на Светия синод 8 ноември 2023, 10:08 Правителството предлага таванът на разплащанията в брой да падне до 5 хиляди лева 6 ноември 2023, 17:12 Япония разгласи пакет от тласъци за 113 милиарда $, с цел да се оправи с инфлацията 6 ноември 2023, 09:17 Втора война, втори растеж в цените на суровините, само че още веднъж за малко 3 ноември 2023, 10:38 АДФИ: 1.3 млрд.лв. обезценки са " изяли " облагата на БЕХ 2 ноември 2023, 15:52 Бюджетът към октомври: Дефицитът се удвоява до 1.4 милиарда лева 2 ноември 2023, 06:05
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР