Правителството е взело решение да се създаде държавен ВиК холдинг

...
Правителството е взело решение да се създаде държавен ВиК холдинг
Коментари Харесай

Кабинетът реши: Учредява Държавен ВиК холдинг

Правителството е взело решение да се сътвори държавен ВиК холдинг с името Български ВиК холдинг ЕАД - София. Това заяви при започване на днешното съвещание на Министерски съвет министърът на районното развиване Петя Аврамова.
За учредяването му се отпускат 1 милиарда лв. на районното министерство от бюджета за 2020 година.
Българският ВиК холдинг ще е с предмет на активност придобиване и ръководство на присъединяване в сдружения от бранш ВиК и сдружения, свързани с създаване, ремонт и реорганизация на ВиК инфраструктура.
Предвижда се в период до 6 месеца след основаване на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД - София акциите и дяловете, които страната има в съществуващите ВиК сдружения, да бъдат импортирани капитално посредством апортна вноска. С техния размер ще бъде повишен капиталът на компанията. Правата на страната ще се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството, добави Аврамова.
Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК сдружения с държавно присъединяване и ще има двустепенна система на ръководство: Надзорен и Управителен съвет. Членовете - 5 на брой, ще бъдат избирани от министъра на районното развиване, а членовете на Управителния съвет – 3 на брой, ще бъдат избирани от Надзорния съвет. Холдинговото сдружение ще упражнява по отношение на дъщерните си сдружения общи услуги по ръководство и надзор, техническа помощ, съвещания, присъединяване с финансиране, свързани с капиталовите им действия по оперативните стратегии, даване на гаранции, уточни Аврамова.
Идеята се поддържа и от Министерството на стопанската система, удостовери отрасловият министър Емил Караниколов. Това, по думите му, е крачка напред, тъй като е добре по-мащабна конструкция да ръководи ВиК системата в България.
Министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че концепцията се поддържа от Министерството, което ръководи. Той изясни, че това е крачка напред и изясни, че би трябвало да се мисли по-мащабно за конструкция, която да ръководи ВиК системата в България. Новият екоминистър Емил Димитров също разгласи, че заставата зад концепцията.
На съвещанието министър председателят Бойко Борисов е упълномощил на министрите си две задания - едната за вноса и износа за боклука, а другата е обвързвана с ВЕЦ-овете.
До друга сряда тримата министри да се заемат с вноса и износа на отпадък, има брюкселски наставления, какъв мораториум можем да сложим, до момента в който сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната. Това сподели министър председателят Бойко Борисов при започване на постоянното държавно съвещание, съобщи Агенция „ Фокус “.
По думите на Борисов инспекциите на ВЕЦ-овете е преди всичко, а на второ – производството на ток.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР