Правителството е отпуснало 1,5 милиона евро за подпомагане на нуждаещите

...
Правителството е отпуснало 1,5 милиона евро за подпомагане на нуждаещите
Коментари Харесай

Унгария е приела повече от 120 хиляди бежанци от Украйна

Правителството е отпуснало 1,5 милиона евро за подкрепяне на нуждаещите се

Повече от 120 000 бежанци са пристигнали в Унгария от Украйна през последната седмица, откогато Русия стартира война там, съобщи представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач.

" По последни данни от предишния четвъртък насам над 120 000 души са пристигнали безвредно в Унгария от Украйна ", написа той в блога си на уеб страницата на унгарското държавно управление. Ковач означи, че унгарските управляващи оказват помощ на тези хора, като им обезпечават краткотрайно настаняване, храна и артикули от първа нужда. Някои от тях отиват при свои родственици и познати в Унгария, добавя БГНЕС.

Ковач съобщи, че държавното управление на страната е отпуснало 600 милиона форинта (над 1,5 милиона евро) за подкрепяне на украинските бежанци. Други 200 милиона форинта (523 000 евро) бяха събрани с помощта на дарения от маджарски жители. Около 4 млн. евро бяха събрани от неправителствени организации като Унгарския червен кръст и Унгарската междуцърковна помощ. Освен това Унгария подари на съседите си в Закарпатието 100 хиляди литра моторно гориво, 30 тона храна, медикаменти и други артикули от първа нужда.

Днес унгарският министър-председател Виктор Орбан посети град Берегсуран, на границата с Украйна, където се намира автомагистрала, свързваща двете прилежащи страни. След като видя по какъв начин е проведена помощта за бежанците, той означи, че " Унгария е подхванала една от най-мащабните филантропични акции в историята си ". " Тук има доброволци, общински чиновници, кметове, служители на реда, експерти по ръководство на бедствия. Правителството координира работата им, тъй че в този момент грижите за бежанците са проведени и рационализирани ", сподели министър председателят.

Орбан акцентира, че " през идващите седмици обстановката може да стане още по-трудна ", само че във всеки случай " би трябвало да се окаже помощ на всички бежанци, идващи от прилежащата страна ". Според него това би трябвало да се направи " просто по човешки и християнски аргументи ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР