Правителството е изключително интересно. То има много ясно послание –

...
Правителството е изключително интересно. То има много ясно послание –
Коментари Харесай

Проф. Христова за К.Петков: Смешно е човекът, който призна за ала-бала, да говори за честни избори

Правителството е извънредно забавно. То има доста ясно обръщение – и от позиция на състав, и на упования от него.
Това съобщи пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова откакто служебният министър председател Димитър Главчев показа състава на кабинета на съвещания в президентството.


Ефектите от позиция на състава съгласно нея са следните:

" Имаме от дълго време работещи вътре в системата представители на другите министерства и организации, които имат сериозен опит и не навлизат занапред в това, което ще ръководят за релативно къс интервал от време. Тези хора са най-вече специалисти, работят доста от дълго време и се свързват с интервала на ръководство на ГЕРБ. Няма ярки представители на ГЕРБ. Имаме трима, които са непосредствено министри на ПП-ДБ и с това се изчерпва политическият нюанс. Тези представители на ПП-ДБ са поставени сякаш доста преднамерено и доста целеустремено. Това са хора, подготвени да се откажат от ПП-ДБ. "

Съставът на държавното управление е пестник, изключително ориентиран против ПП-ДБ, счита проф. Христова.


Това е държавно управление против ПП-ДБ. Това е държавно управление доминирано от ГЕРБ, със мощно посланичество на Движение за права и свободи, разяснява политологът доцент Даниел Смилов в предаването " Хоризонт до обед ".

" Това е държавно управление, правено против Политическа партия и Демократична България и в интерес на други партии. Очаквам да видя и смяна на парламентарното болшинство – към ГЕРБ и Движение за права и свободи ще се образува ново и може би официализирано болшинство, с помощта било то на хора от Има Такъв Народ, " Възраждане " случайно, даже Българска социалистическа партия може по някои гласувания да се включва. В Народното събрание ще имаме нова настройка. "

Основният конфликт ще бъде сред ГЕРБ и Движение за права и свободи от една страна, и ПП-ДБ от друга. Другите партии ще би трябвало да се нареждат по тази ос. Има Такъв Народ и " Възраждане " повече гравитират към ГЕРБ и Движение за права и свободи в този конфликт, регистрира той.

Относно препоръчаните за служебни министри на вътрешните работи и на електронното ръководство - Калин Стоянов и Валентин Мундров, политологът посочи, че " Политическа партия и Демократична България имат учредения да повдигат възражения ", тъй като това са били по думите му " основни лица от заверата ", с която съгласно него е било осуетено машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори през есента на 2023 година

Не се стигна до конституционна рецесия, сподели доцент Даниел Смилов. Той е на мнение, че е бил реализиран главният резултат – служебните държавни управления да не са под контрола на президента.

Президентът избра решението, при което той има минимална роля. С тази своя политика той желае да минимизира политическата си отговорност, съобщи Смилов.


Необходим е одит на досегашното ръководство и в това не се съмнява безусловно никой, акцентира проф. Антоанета Христова.

Още с отхвърли си да влезе на консултациите Българска социалистическа партия се нарежда като твърда съпротива. Останалите бяха в доста забавна режисура. Предвид това, че преди всичко съгласно социологията е ГЕРБ, сега всеки прави преоценка и обмисляне по какъв начин би могъл да влезе в някаква форма на общо ръководство след изборите – публично или импровизирано. Всички, които влязоха на консултациите, в това число ПП-ДБ, са обединения, които се пробват да подадат ръка на идващото ръководство, гласи прочитът на политическия психолог.


Излизането на Политическа партия и Демократична България е пиар ход и израз на уязвимост, безапелационна е Христова, която дефинира това излизане " несъответстващо ".

" Най-смехотворно е индивидът, който приказва за ала-бала, да приказва за почтени избори. Изборите и честността на изборите се приписват като проблем на ПП-ДБ. "

Не знаем наказателният избор накъде ще отиде, уточни още проф. Антоанета Христова.

" Тези промени в Конституцията са най-безумните и глупави, които можеха да бъдат измислени. Всеки ще се отхвърля от това държавно управление и ще споделя – не е моето ", настоя тя. Обективната оценка за това държавно управление е, че то е израз на парламентарната обстановка, която обаче не е в положение да ръководи – по този начин " слабостта на Народното събрание се показва в слабостта на държавното управление " и то " не е ситуирано в релативно по-чиста среда ", посочи политическият психолог.

" Промените в Конституцията са безобразни. Те са изменничество на националния и публичен интерес. Всичко това би трябвало да се промени незабавно при идващ състав на Народното събрание. Това може да се случи с висока изборна интензивност и с активиране на углавен избор. Много е значимо дали ще има задоволително други възможности, които да поемат този углавен избор. Тази група, която не гласоподава и се е отдръпнала и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, търси подобен углавен избор. Има подготвеност за сходен удар против ръководещите до този миг, само че няма индивид, посредством който да се осъществя този удар, а това е проблем. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР