Правителството бе избрано от Народното събрание на 6 юни. Един месец

...
Правителството бе избрано от Народното събрание на 6 юни.
Един месец
Коментари Харесай

Какво свърши кабинетът за първите 30 дни?

Правителството бе определено от Народното събрание на 6 юни.

" Един месец е непълен интервал за равносметка и оценка на обещано държавно управление, само че невижданите времена изискват своите невиждани равносметки. Този път разполагаме с кабинет, който е подготвен да се регистрира регулярно. Само по себе си това е казус. Затова, до момента в който следим процесите на прага на новия бюджет - дано проверим какво свърши кабинетът Денков за първите 30 дни ", се споделя в обявата.

Държавен бюджет и средства в хазната

По табиет чакаме да сме на опашката в класациите за стопански напредък, само че с помощта на политиката, заложена в бюджета, и енергийните помощи за бизнеса, България регистрира растеж от 3,9% по Евростат, най-голям растеж на износа в целия Европейски съюз, вторият най-голям растеж на индустриалното произвеждане в целия Европейски Съюз и най-голям растеж на заплатите в Европейски Съюз, написа в документа.

Вече можем да се похвалим и с позитивно бюджетно салдо от 0.2 млрд лева То бе регистрирано от Министерството на финансите към юни месец. Това значи остатък от към 0,1% от прогнозния Брутен вътрешен артикул за полугодието на тази година. Към края на май салдото изоставаше с 1,200 милиарда лева, а през юни бяха събрани 1,400 милиарда лева повече доходи, в сравнение с бяха разноските, с което изоставането беше наваксано.

Междувременно МФ отбрани запазването на понижената ставка от 9% Данък добавена стойност за туристическия отрасъл (за ресторантьори, кетъринг услуги и общата туристическа услуга) в проектобюджета до края на годината. Цената за това може да не се хареса в началото на самия отрасъл, само че изсветляването на бранша е заложено като приоритет.

Личи си ясно декларираната посока към Европа. В Народното събрание към този момент е импортиран план на държавен бюджет с 3% недостиг, според условията на еврозоната. Данъците няма да бъдат увеличени, не се възнамерява и орязване на обществените заплащания, а капиталовата стратегия е безусловно рекордна с планувани над 8 милиарда лв. за инфраструктурни планове.

Въпреки комплицираната финансова обстановка е реализирано и нарастване в бюджета за обучение и просвета, което е с над 700 млн. лева повече от средствата, отпуснати през миналата година. Важно е да се означи също, че средствата за обучение и просвета са с над 20 млн. повече от препоръчаните средства в плана на бюджет на служебния кабинет, макар голямата разлика в планувания недостиг.

Старт на промяната в правосъдната власт

Въпросът с основния прокурор получи ненадейно развиване. Като председателстващ на пленума на Висшия правосъден съвет министърът на правораздаването Атанас Славов стартира и изведе процедурата за предварително освобождение на Иван Гешев, според измененията в Закона за правосъдната власт. Министърът инициира чуване на членове на Висш съдебен съвет, които се оплакаха от напън след стартирането на процедурата по освобождението на Гешев.

Отделно министър Славов оспори пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), като претекстовете са, че решението е незначително, различно - незаконосъобразно. Той също по този начин внесе точка във Висш съдебен съвет за прекъсване на процедурата за избор на нов основен прокурор, която пленумът на Висш съдебен съвет поддържа.

Визита на Володимир Зеленски в България

Закъснялата, само че изрично декларирана позиция в поддръжка на Украйна, също бе много красноречива, регистрира държавното управление. Посещението на Володимир Зеленски в България ни върна на картата на интернационалната сцена.

Правителството утвърди нов пакет военна помощ за Украйна в осъществяване на решението на Народното събрание. Одобреният лист е съпоставим по размер с помощта от предходния пакет, провиснал от служебното държавно управление с решение от 22 декември 2022 година

Президентът Зеленски и министър председателят акад. Денков подписаха в София двустранна политическа декларация в поддръжка на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане допустимо /т.е. след края на военните действия/. Правителството е водено от националния интерес, съгласно който поддръжката за Украйна в НАТО отдалечава заплахите от България.

Вторият подписан документ бе меморандум за съдействие в региона на енергетика. Проведе се и първата работна среща сред българските и украинските специалисти по отношение на опцията за продажба на съоръжение, съхранявано на площадката на АЕЦ " Белене ", на Украйна.

Борба с незаконната миграция и пътя към Шенген

По значимия за целия Европейски съюз въпрос, обвързван с външната му граница, която съответствува с границата на България, се водят целенасочени дейности за битка с незаконната миграция, регистрира кабинетът. Започнаха многомащабни профилирани полицейски интервенции за залавяне на каналджии. За съпоставяне - единствено в интервала 26 юни- 2 юли 2023 година се регистрира понижение с 29% в случаите и с 37% в броя на лицата, създали опит да преминат през държавната граница, по отношение на миналата седмица.

По линия на Шенген кабинетът продължи дейния политически разговор с Европейска комисия, Испанското председателство и ДЧЕС за позитивно решение до края на актуалната година.

Природни бедствия и война по пътищата

Отпуснати са помощи в поддръжка на семействата, наранени от наводненията в Северозападна България, показват от държавното управление. Министерството на труда и обществената политика сътвори организация потърпевшите да получат еднократната помощ в незабавен порядък, а над 135 000 литра питейна вода от Държавния запас стигнаха до хората в най-засегнатите региони с нарушено водоснабдяване. Възложени са своевременни ремонтно-възстановителни действия по републиканската пътна мрежа. Започна и закъснялото напръскване против комари в общините по поречието на Дунав.

Стартираха огромни ограничения против войната на пътищата. Министерство на регионалното развитие ще ремонтира с приоритет секторите с най-голяма заплаха от произшествия, съгласно картата на Агенцията за пътна сигурност. През септември ще бъдат обезопасени с колчета още три рискови сектора, откакто превантивната мярка спомогна да няма нито една злополука на Кресненското дефиле цяла година.

Николай Денков отбрани българското розово масло

Що се отнася до запазване на националната ни горделивост, министър-председателят изрично отбрани българското розово масло и останалите натурални етерични масла на съвещание на Европейския съвет, се припомня в доклада.

На среща в централата на ЮНЕСКО пък България съобщи подготвеност за правене на проект за запазване и ръководство на Несебър, който ще бъде първият, включващ и подводното завещание.

Туризъм и Черноморие

Спокойствието на плажуващите по Българското Черноморие е обезпечено с непрестанно наблюдаване на положението на водата след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " в Украйна. Мониторингът се реализира от Министерството на околната среда и водите и е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на летния сезон.

Бюлетините на Министерство на околната среда и водите с ежедневните данни за сигурността на българските черноморски води се трансфораха в главен източник на информация за медиите и жителите и способстваха за понижаване на първичното напрежение и боязън. На този стадий опцията до България да стигнат нечисти води е нулева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР