Правителство с кратък мандат няма да е способно да реши

...
Правителство с кратък мандат няма да е способно да реши
Коментари Харесай

Радан Кънев: Правителство с мандат под 18 месеца не е сериозно

Правителство с къс мандат няма да е способно да реши належащите проблеми и провокации у нас. Това стана ясно от гостуването на евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев в " Денят стартира с Георги Любенов ". По думите му пред страната ни стоят задания, нерешими да 3,6 или 12 месеца, а 18-месечната законодателна стратегия, която се разисква сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС към този момент е " нещо съществено ".

" Кабинет за зимата е като гадже за лятото - може да е прелестно, само че не и съществено. Подмятането на Бойко Борисов за държавно управление за три месеца, което да гласоподава бюджета и законите по ПВУ - ами Планът за възобновяване и резистентност обгръща над 20 промени, множеството от които произтичат от остарели наши отговорности и са доста потребни за българските жители и бизнесмени, което не значи, че е елементарно да се осъществят. Това законодателство за 3 месеца е невероятно ", уточни той.

Кънев разяснява, че няма разединение в редиците на ПП-ДБ, а просто обединението позволява разговора сред другите отзиви, посредством който да се стига до общо решение.

" За мен запазването на единството на ПП-ДБ е извънредно значимо и е от публичен интерес, освен от партиен. Трябва да се има поради, че това единение се гради с разговор и от разнообразни позиции се стига до общо решение. И аз това виждам и доста ми харесва ", изясни той.

Кънев оцени позитивно диалозите за ръководство сред другите политически сили и изрази вяра 49-ото Народно заседание да се управлява от публичния интерес и да не взима популистки решения в името на идните локални избори.

" Опитваме се като общество да спрем часовника, само че живеем в свят, който не ни чака и нещата наподобяват все по-лоши. Намираме се в дълбока политическа рецесия от митингите на 2020 насам, които останаха без решение. Ние не съумяваме да стартираме смяната, поискана от хората. Тя стартира при кабинета Петков, само че доста бързо силите на статуквото се активизираха и съумяха да я смъкват от власт, с което стартира нова по-тежка фаза на политическата рецесия.

Това, че нещата са странни и необикновени и не се случват както сме привикнали до момента, е по-скоро добра вест. Защото ние търсим решение, което го няма в учебниците и всички диалози, които се организират сега, съгласно мен са позитивни.

Коалиционни договаряния не се водят и би трябвало да сме наясно с това. Водят се договаряния за намиране на формула за качествено ръководство в страната без политическа коалиция. Това е мандатът, който имат тези политически сили от хората, които са дали своят вот за тях. Дали тези договаряния има заплаха да се трансфорат в детайл от предизборна акция, да изгубят своята политическа същина и да имат партизанска същина? Да - има такава заплаха и това видяхме и в предходния парламент ", сподели Радан Кънев.

Според него систематичната спешна обстановка, в която се намираме към този момент заплашва националната сигурност.

" Единственият смисъл да имаме постоянно държавно управление и болшинство, което да гласоподава законодателна стратегия, даже да не се харесваме взаимно в това болшинство, е България преди всичко да излезе от една систематична спешна обстановка, заплашваща националната сигурност. И на второ място - да употребява големи стопански благоприятни условия, които да слагат на нови, по-бързи релси и българския бизнес и българските семейства. Които благоприятни условия да доведат до понижаване на потреблението на сила и на сметките, да усилят конкурентоспособността на българския бизнес и да се форсира процесът на приемане на приходите. А приходите оттук насетне не могат повече да се усилват с решение на държавното управление или Народното събрание, а един сполучлив пазар е разумно да докара до такава степен, само че би трябвало да се вземем в ръце и да си свършим работата ", заключи Кънев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР