Правителство няма да има, ако днес до 9.00 часа ПП-ДБ

...
Правителство няма да има, ако днес до 9.00 часа ПП-ДБ
Коментари Харесай

Правителство няма да има, ако днес до 9.00 часа ПП-ДБ не изтегли Асен Василев от преговорния екип

Правителство няма да има, в случай че през днешния ден до 9.00 часа ПП-ДБ не изтегли Асен Василевот преговорния екипи не се разграничи от него, научи Епицентър. бг.

Вчера Борисов даде още един ден период, в който " Промяната " да се откажат от финансовия министър, а той да сервира обществено опрощение за персоналните обиди, които нанесе на номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел.

 

Преговорните екипи трескаво разискват всички вероятни разновидности.

 

Единият от тях е Мария Габриел да изтегли от Народното събрание импортирания от нея състав на проекто-кабинет, само че без да се отхвърля от мандата. При това положение  ГЕРБ могат да внесат единствено нейната кандидатура като министър-председател за гласоподаване в залата. А структурата и съставът на държавно управление да се гласоподава в идващите дни. Това не е казус - случвало се е със Сергей Станишев, когато параментът е дал своя вот първо него за министър председател.

 

Припомнаме тогавашната драма. 

Непосредствено след изборите стартират съвещания сред парламентарно показаните партии за формиране на държавно управление. Президентът Георги Първанов дава първия мандат за формиране на кабинет на Българска социалистическа партия. Двуседмичните договаряния сред първата парламентарна мощ, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи за съдружно държавно управление приключват без триумф. Основните аргументи за това са несъгласията сред двете най-големи политически обединения във връзка с бъдещия надзор на финансовите институции, разпределението на министерските кресла и претенции за преразглеждане на някои контракти от приватизационните покупко-продажби за интервала 2001 – 2005 година

Отказът на Национална движение „Симеон Втори" да взе участие в държавното управление води до формиране на проектокабинет от представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

За предстоящ министър-председател е издигната кандидатурата на ръководителя на Българска социалистическа партия Сергей Станишев. При гласуването в Народното събрание кандидатурата му за министър-председател е утвърдена, само че препоръчаното от него държавно управление не е признато.

Вторият мандат е връчен от президента на Национална движение „Симеон Втори". Опитите за формиране на съдружен кабинет както с Българска социалистическа партия, по този начин и с десните партии, приключват без триумф.

В средата на месец август 2005 година президентът връчва трети мандат. Избраната от него политическа мощ е Движение за права и свободи.

Коалиционният проектокабинет, в който влизат представители на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, е утвърден от Народното събрание. За министър-председател е определен Сергей Станишев. Трите политически сили получават по един заместител министър-председател. Българска социалистическа партия има осем министерства, Национална движение „Симеон Втори" – пет, а Движение за права и свободи – три.

Връщаме се в днешните условия.

 

За да е сполучлив този вид е нужно ГЕРБ да си обезпечат нужните гласове. Засега от ПП-ДБ изрично декларират, че Габриел повече не може да бъде министър председател на България. А опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и ИНТ са декларирали, че този парламент е привършен и единственият излаз са предварителни избори. За самата Габриел би било унизително да се изправи пред Народното събрание и да не получи поддръжката му за министър председател. Това би било смазващо за нейната безупречна до момента политическа кариера.

 

Другият вид е Мария Габриел да отдръпна и своята, и на проекто-кабинета номинация и първият мандат да бъде разгласен за несполучлив. Това тя би трябвало да направи със заявление до ръководителя на Народно събрание, без да е наложително да участва в залата. Парламентът гласоподава съвсем техническо решение, с което се приема, че първият мандат не е осъществен. Това би бил грациозен излаз от трагично стеклата се обстановка и опция Габриел да понесе минимум имиджови вреди. Тогава на ход е президентът Радев, който би трябвало да връчи втория мандат на ПП-ДБ. Асен Василев разгласи, че те към този момент гледат точно към този втори мандат, само че от ГЕРБ са безапелационни, че няма да поддържат друго държавно управление с изключение на такова, което е ръководено от Мария Габриел и без в него да попада Асен Василев. Така че занапред се знае, че вторият мандат ще е несполучлив.

 

Третият вид е мандатът на Габриел да продължи да стои в актуалното " висящо състояние " до намирането на потребен излаз, тъй че да не се върви на избори. Конституцията не дава период за гласоподаване на импортирания от претендента за министър председател проекто-кабинет и мандатът може да отлежава в деловодството на Народното събрание безпределно. А сегашният кабинет би могъл да продължи да упражнява властта в оставка с месеци.

И в двете партийни трескаво разискват юридическите малки врати, които да им подскажат пътечката, по която да се промушат, понасяйки минимум упреци, офанзиви и рецензии.

Ще се стигне ли до трети мандат?

 

Конституционната процедура изисква президентът да извърви всичките  й стъпки. Ако обаче се провалят първият и вторият мандат, съвсем несъмнено е че това ще сполети и третият.

При това състояние партиите и президентът би трябвало да забързат процедурата, в случай че желаят да се вместат в периодите за избори 2 в 1 на 9 юни.

Ако пък ГЕРБ решат, че двата избора би трябвало да се разминат и парламентарният избор да предхожда европейския и да се организира седмица преди този момент - на 2 юни, то за цялата конституционна процедура има тъкмо две седмици.

 

Това значи, че през днешния ден е решаващият ден.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР