Правителствена делегация от Малта, начело с държавния глава Мари-Луиз Колейро

...
Правителствена делегация от Малта, начело с държавния глава Мари-Луиз Колейро
Коментари Харесай

Президентът на Малта се обяви за дипломация на грамотността

Правителствена делегация от Малта, отпред с президента Мари-Луиз Колейро Прека, посети Столичната библиотека.
 Деца в национални носии и Петя Ставрева, Мари-Луиз Колейро Прека и Юлия Цинзова  Мари-Луиз Колейро Прека – държавен глава на Малта, и членове на нейната делегацията: Михаел Фалзон, Крис Кардона и Кармел Брифа  Юлия Цинзова подарява на президента Мари-Луиз Колейро Прека „ Царството на славяните ” от Мавро Орбини.
Гостите бяха посрещнати от шефа на библиотеката госпожа Юлия Цинзова и дечица от детска градина „ Брезичка ”, които пяха и рецитираха на български, британски и малтийски език. Очарована от нашите деца, госпожа Мари-Луиз Колейро Прека целуна всяко едно дете и се обърна с обръщение към присъстващите видни интелектуалци и другари на Столичната библиотека: „ Страна, която цени книгите, е страна с душа. Те са значими за нашето развиване, за младежите, за новите генерации. Нека си сътрудничим освен на политическо равнище, дано развиваме дипломацията на грамотността. Изключително имам вяра на персоналните контакти – това ще направи нашите връзки устойчиви. Моите възторженостти за вашата самодейност „ Деца подаряват на деца ”! В скоро време в Малта стартира планът „ Маратон по четене ” – вместо да тичат, децата ще се състезават по количество и качество на четенето, с цел да извърнат внимание на спонсори да дарят средства за основаване на специфични стратегии за деца със зрителни увреждания. Надявам се, че ще успеем да разпространим тази концепция в целия Европейски съюз. ”

В словото си тя показа активността на Агенцията по грамотността в Малта, на фондации и други организации. В персонален диалог с госпожа Цинзова членовете на делегацията прецизираха подписването на бъдещи партньорства и взаимни планове за ролята на грамотността и четенето.

Юлия Цинзова приказва за активността на ръководената от нея културна институция: „ Столичната библиотека навършва 90 години през тази есен. Тя притежа 1 милион тома на разнообразни езици. Надяваме се това посещаване да бъде начало на едно доста сполучливо партньорство! ”

В края на визитата гостите разгледаха Дигиталния и Информационния център на библиотеката, както и галерия от истински творби на изобразителното изкуство, от редки и скъпи книги. Юлия Цинзова подари на Мари-Луиз Колейро Прека копие на най-старата книга в библиотеката „ Царството на славяните ” (1601) от Мавро Орбини, където за първи път е оповестен гербът на България.

Сред присъстващите на събитието бяха: Петя Ставрева (бивш евродепутат), Ваня Кастрева – шеф на Столичния инспекторат по обучение, писателите Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев, Захари Карабашлиев, Марин Бодаков и др.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР