Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите

...
Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Европейските правителства да не се подават на натиска на фермерите

Правителствата в Европа не би трябвало да се поддават на апелите за увеличение на финансовата поддръжка за протестиращите фермери, е предизвестила Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд, по време на журналистически брифинг във Вашингтон, оповестиха от представителството на Фонда в България.

" Виждаме, че земеделските производители стачкуват. На човешко равнище, аз разбирам, че те са изправени пред повече компликации и не е елементарно да правят работата си. Но в случай че тези настроения не престават и в случай че това тласне държавните управления в комплицирана позиция, в която те се окажат неспособни да създадат нужното за укрепване на стопанските системи, тогава може да пристигна време, в което да съжаляват ", е коментирала тя и е добавила, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават какъв брой комплицирано е да бъде направена крачка обратно отношение на към този момент дадена поддръжка.

" Лесно е да бъде дадена, само че е мъчно да бъде оттеглена ", декларирала Кристалина Георгиева, информира БТА.

Общият апел на МВФ е държавните управления по света да работят за възобновяване на фискалните буфери, изчерпани поради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и нарасналата цена на обслужването на дълга. Урокът, извлечен от дните, както и от войната в Украйна бил, че страните със мощни фундаменти устояват по-добре на шоковете. Затова и МВФ предлага държавните управления да затварят пробойните в данъчните си системи и да правят оценка качеството по на съществуващите обществени разноски.

Други тематики на брифинга са били държавните задължения, лихвите, финансовата политика на Съединени американски щати, вероятностите пред китайската стопанска система и договарянията на МВФ с Египет и Аржентина.

Според Георгиева може да се чака Управлението за федерален запас на Съединени американски щати да стартира да понижава главните лихвени проценти " в границите на няколко месеца ". За международната стопанска система обаче по-голямата заплаха е било централните банки да избързат с понижаването на лихвите, в сравнение с в случай че стартират да работят с " леко " забавяне.

" Екипът ни направи обзор какво се е случвало в историята и доближи до заключението, че рискът от прибързано разхлабване е по-висок от рискът от леко забавяне, " сподели Георгиева.

В същото време обаче и не би трябвало лихвите да остават високи по-дълго от нужното и следенето на данните е методът за намиране на верния баланс, който ръководещият шеф на МВФ формулира по този начин: " Не прекомерно рано, само че не и прекомерно късно. "  

Според нея централната банка на Съединени американски щати е взела вярното решение да резервира без смяна главните лихвени проценти, продължавайки да се отнася внимателно към оповестяването на победа против инфлацията.

„ Ако деликатно оцените позицията на Федералния запас, тя е такава, в която се признава, че работата към момента не е напълно свършена, само че сме покрай края ", означи тя.

Международният валутен фонд и Египет са на „ заключителен стадий " от договарянията по програмата на МВФ за разпределяне на спомагателен заем, с цел да се понижи натискът върху страната от войната в Газа, сподели още Георгиева. Египет има настоящо съглашение с МВФ в размер на 3 милиарда $.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР