Правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно заседание у

...
Правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно заседание у
Коментари Харесай

Акцентите от съвместното заседание на правителствата на България и РСМ

Правителствата на България и Северна Македония организираха взаимно съвещание у нас в резиденция " Бояна ". Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски разговаряха и на четири очи. Заседанието се случва единствено седмица откакто българският министър-председател посети Скопие.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че връзките сред двете страни преди срещата в Скопие от предходната седмица са били в ниска точка, само че от постигнатото единствено за две седмици е окуражен. Той още веднъж очерта предпочитаните области за взаимна работа: стопанска система, обучение, нововъведения, инфраструктура.

Димитър Ковачевски също дефинира срещата като триумф. И уточни, че в работните групи с изключение на политици има и специалисти. Ролята на министрите в работните групи е единствено да потвърдят политическата воля.

Освен междуправителственото съвещание, се организираха и срещи сред обособените групи:
икономикатранспортевропейско сътрудничествокултура и образованиекакто и историческата комисия
Премиерът на Република Северна Македония ще се срещне през днешния ден с президента Румен Радев и с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

По другата гореща тематика: напрежението НАТО - Русия, преди съвещанието министър председателят Кирил Петков съобщи, че засиленото наличие на НАТО в Черно море не е изключителна обстановка.

Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде главен орган за взимане на сериозните решения. Петков увери, че страната ни ще заеме националноотговорна позиция.

Днес следобяд се привиква и Съветът по сигурността в Министерския съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР