Правите важна реформа в образованието, насочена към развитие на компетентности

...
Правите важна реформа в образованието, насочена към развитие на компетентности
Коментари Харесай

Създателят на PISA-изследването: България е постигнала много, ОИСР ще подкрепи реформата в образованието

Правите значима промяна в образованието, ориентирана към развиване на компетентности и имате поддръжката на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Това съобщи доктор Андреас Шлайхер, шеф на дирекцията за “Образование и умения ” в Организацията за икономическо сътрудничество и раз по време на срещата си с проф. и неговия екип в МОН. За първи път основателят на световното проучване PISA е на посещаване в България по покана на българския министър на образованието и науката, с цел да се срещне, както с представителите на държавните институции, по този начин и с шефове, учители и възпитаници.

„ За нас като екип вашата поддръжка е доста значима, тъй като започнахме една по-широка смяна в просветителната система, която цели децата не толкоз да възпроизвеждат познания, а да се учат по какъв начин да ги приложат в живота “, сподели проф. Цоков. Министърът срещна представителя на Организацията за икономическо сътрудничество и раз с историята и спецификите на българската просветителна система. „ Уповаваме се на традициите и ги надграждаме съгласно най-хубавите практики в световния учебен свят, от който сме част. За задачата влагаме в стандарт за качество, възстановяване на успеваемостта на надграждащата подготовка, осъвременен модел за асортимент на учебни шефове, промяна на образователната стратегия и оценяването “, изясни проф. Цоков.

Това, което сте постигнали в образованието е добра основа за смяна, ориентирана освен към предаване на познания в учебно заведение, а и на умения, сподели доктор Шлайхер. Като позитивен образец той уточни внедрените нововъведения в доста български учебни заведения. Според доктор Шлайхер значимо е положителните практики в тях да бъдат приложени и в други. „ Започвате значим преход и е от огромно значение учебните заведения да се усещат включени, да се ангажират хората на първа линия и те да получат нужния инструментариум, “ уточни Андреас Шлайхер. 

Промяната във формата на оценяване е доста значима крачка и Ви поздравяваме, че я предприемате, сподели той във връзка подготвяните промени във формата на националното външно оценяване в България.

Той акцентира още, че учебните заведения могат да бъдат сполучливи, когато включват и родителите, а компетентностно насоченото обучение е потвърдило успеваемостта си да се случи това. Представителят на Организацията за икономическо сътрудничество и раз уточни и положителни образци на страни по света, които са съумели да осъществят промяната. В диалога с доктор Шлайхер присъединяване взеха също заместник-министрите Наталия Митева, Мариета Георгиева и Емилия Лазарова, както и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска.

След срещата си с екипа на МОН Андреас Шлайхер показа заключения от проучването PISA и разиска значими просветителни тематики с представители на районни ръководства на образованието, синдикални и работодателски организации и педагогичен факултети. Чрез резултатите би трябвало да се видят видовете задания, в които децата са положителни и къде има потребност от смяна, предложи той.

Един от изводите е, че те учат доста материал, само че не постоянно могат да доближат компетентности. „ Ученето би трябвало да е забавно и увличащо младежите. Нашите общества се трансформират. Учителят през днешния ден би трябвало доста да изяснява на родителите за какво употребява даден способ “, сподели още той. В срещата участваха ръководителят на Синдиката на българските учители доктор Янка Такева, Диян Стаматов, ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура, Асен Александров, ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение, доктор Ваня Кастрева, шеф на РУО-София, представители на университети, депутати от Комисията по обучение и просвета в Народно събрание и други

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР