Правете промивки с морска сол и не яжте бяла захарКогато

...
Правете промивки с морска сол и не яжте бяла захарКогато
Коментари Харесай

Запушеният нос без хрема причинява възпаление на синусите

Правете промивки с морска сол и не яжте бяла захар
Когато хващаме простуда или демонстрираме алергия, един от първите признаци е хремата. Случва се обаче носът да е запушен, без от него да изтича секрет. Принудени сме да дишаме с отворена уста, от което изсъхва гърлото. Състоянието пречи на говоренето, храненето и пиенето, на работата и почивката. В допълнение, запушеният нос нормално е съпроводен от главоболие и възприятие на дискомфорт в региона на лицето. Отпушването на дихателните пътища е значимо за попречване на инфекции на синусите.

Причините за назална конгестия без хрема могат да бъдат разнообразни: прекомерно изсъхнал въздух в пространствата, неочаквана поява на сезонни алергии, странични резултати на някои медикаменти, студено есенно време, последствия от простуда или грип. Носът може да бъде запушен и вследствие на несъразмерна консумация на алкохолни питиета, защото алкохолът дехидратира тялото, причинявайки отичане на параназалните синуси. И при пушачите от време на време се следи задръстване на носа без хрема. 

За да излекувате назалната конгестия, преди всичко би трябвало да се опитате да поддържате синусите си влажни както от вътрешната страна, по този начин и извън. Веднага щом почувствате, че носът ви се запушва, започнете да го бършете с топла, влажна забрадка и правете това няколко пъти дневно. Друг метод е да вдишвате пара от изпарител или да промивате синусите с физиологичен разтвор. Тези процедури ще оказват помощ за омекотяване и премахване на слузта от синусите - главната причина за назална конгестия без хрема. По този метод можете да предотвратите тяхното инфектиране.

Когато си лягате или просто лежите в леглото, сложете нещо под главата си, с цел да я държите постоянно малко повдигната. Това ще помогне за унищожаване на непотребната слуз от синусите по натурален метод.

Ще би трябвало да извършите някои промени в метода си на живот. Често срещана причина за запушения нос без хрема е неправилното хранене. Намаляването на потреблението на рафинирана (бяла) захар ще помогне за решаването на казуса. Факт е, че остатъкът от бяла захар нарушава хормоналния баланс в организма, а това води до увеличение броя на болестотворните бактерии. Рафинираната захар постоянно може да бъде сменена с кафява или с подсладители.

Запушването на носа рядко се лекува без потреблението на антихистамини, които блокират действието на хистамина, химикал, създаван в нашето тяло от имунната система. Излишъкът от него може да аргументи инфектиране на параназалните синуси, което също да докара до назална конгестия без хрема.

Деконгестантите също са потребни средства за отпушване на носа. Псевдоефедринът да вземем за пример е добър за понижаване на отока в носните тъкани. Спрейовете за нос са доста ефикасни за неотложно облекчение на признаците. Все отново би трябвало да се помни, че деконгестантите не се предлагат за приложимост по-дълго от два или три дни. След прекъсването им може да има противоположен резултат и запушването на носа без хрема да се върне.

В домашни условия оказват помощ промивките на носа с разтвор от половин супена лъжица морска сол и щипка сода за самун в чаша топла, само че не гореща вода. Смъркайте колкото можете по-силно първо с едната, след това с другата ноздра и изплювайте. Лютивата храна и горещите течности – чай, бульон, също оказват помощ за отпушване на носа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР