Правата на българите във Великобритания след Брексит ще бъдат защитени.

...
Правата на българите във Великобритания след Брексит ще бъдат защитени.
Коментари Харесай

Правата на българите във Великобритания след Брексит ще бъдат защитени

Правата на българите във Англия след Брексит ще бъдат предпазени. Около тази позиция се сплотиха министър председателят Бойко Борисов и основният договарящ за излизането на Англия от Европейски Съюз Мишел Барние, които се срещнаха в Министерски съвет.

"Българското председателство ще бъде извънредно значимо за договарянията по Брексит. Сложихме завършек на първия стадий на договарянията с Обединеното кралство и се разбрахме правата на европейските жители във Англия и на жителите на Обединеното кралство да са предпазени. Това се отнася и за българите там и за жителите на Англия в България ", съобщи Барние.

"Съвместно постигнахме съглашение, което ще се трансформира в контракт след няколко месеца. Споразумението включва правото на българите да обитават във Англия, да получават обществени услуги, преносимост на обществените права, както и правото да се събират със фамилиите си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук, в България, добави основният договарящ. Важни са диалозите за стопанската система и разпоредбите за свободна търговия. Трябва да развиваме и съдействие във въздухоплаването, в правораздаването и за стабилността на нашия континент, уточни той. Европейски Съюз и Англия би трябвало да работят взаимно, само че в друга рамка, акцентира Барние.

Борисов съобщи, че се надява договарянията с Англия.

"Пожизнено са обезпечени правата на българите, които към този момент са във Англия. За след "развода " ще договаряме последващи условия, тъй като още не знам параметрите на Брекзит, добави той.

Социалният, финансовият и икономическият залог са доста огромни в тези договаряния. Ако Брекзит не стане с верни стъпки, може да има вреди за милиарди и човешки ориси да бъдат сложени на кръстопът, сподели Борисов. Оттук насетне се надявам да се откри баланс и на други тематики като военното съдействие и сигурността. Специалните ни служби би трябвало да работят в пърлен синхрон по тематики като тероризъм, прането на пари и миграцията, добави той. Започваме интензивно да работим по европейския бюджет, в който след излизането на Англия от Европейски Съюз ще има 10 милиарда евро по-малко всяка година.

"Много се надявам Англия да се върне в Европейски Съюз ", сподели още Бойко Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР