Пратеник на ООН направи първото си посещение в Западна Сахара. Той обеща да напредне в политическия процес

...
Объединените нации удвоиха обещанието си да съживят закъсалите преговори за
Коментари Харесай

Объединените нации удвоиха обещанието си да съживят закъсалите преговори за оспорваната Западна Сахара при посещение в региона тази седмица в който нейният главен преговарящ се срещна с официални лица от всички страни

От Асошиейтед прес, 8 септември 2023 г., 14:30 ч. Обединено кралство.

ООН посредничи при прекратяване от 1991 г. огън и създаде мироопазваща мисия за наблюдение на примирието и подпомагане на подготовката на референдум за бъдещето на територията. Разногласията относно това кой има право на глас попречиха на провеждането на референдума. Фронтът Полисарио поднови въоръжения конфликт през 2020 г., слагайки край на 29-годишно примирие.

Дългогодишното статукво също беше допълнително нарушено по-късно същата година, когато Съединените щати скъсаха с предишната си политика и призна претенциите на Мароко върху спорната територия като част от споразумение, в което Мароко нормализира отношенията с Израел.

Де Мистура се срещна с официални лица в столицата на Мароко в петък след като обиколи Дахла и Лааюн, двата му най-големи града, за първи път. Организацията на обединените нации каза в изявление, водещо до пътуването, че „очаква с нетърпение по-нататъшно задълбочаване на консултациите с всички заинтересовани относно перспективите за конструктивен напредък на политическия процес относно Западна Сахара“, и отбеляза, че посещението ще предшества публикуването на западен доклад Сахара ще представи доклад на Съвета за сигурност следващия месец.

От встъпването си в длъжност президентът на САЩ Джо Байдън не е променил признаването на претенциите на Мароко от ерата на Тръмп. Администрацията му потвърди подкрепата на Вашингтон за ООН и подновените усилия на де Мистура, включително тази седмица, когато Джошуа Харис, заместник-помощник секретар за Северна Африка, направи пътуване до региона, посещавайки Рабат, Алжир и лагери в Южен Алжир, където хиляди сахарци бежанците се обаждат у дома.

Изявление от посолството на САЩ в Мароко повтори заявената по-рано позиция на Вашингтон, че той разглежда плана на Мароко като „сериозен, надежден и реалистичен и един потенциален подход за посрещане на стремежите на народа на Западна Сахара.”

Мароко и съседен Алжир, които отдавна подкрепят про-независимия фронт Полисарио, също потвърдиха позициите си в изявления, съвпадащи с пътуванията на Харис и де Мистура, като и двамата декларират публичната си подкрепа за усилията на ООН.

В разговори с Харис Лунес Маграмане, министър на външните работи на Алжир, изрази подкрепа за „политическо решение на въпроса за Западна Сахара, което гарантира правото на сахарския народ на самоопределение“, според изявление на официалната информационна агенция на страната APS.

Мароко се позова на предпочитания от него план да предостави на региона форма на самоуправление, която не отговаря на независимостта.

„Мароко се застъпва за политическо решение основани единствено на Мароканската инициатива за автономия, в рамките на националния суверенитет и териториална цялост“, каза Министерството на външните работи на Мароко в изявление в петък.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР