Прасетата могат да се почувстват оптимисти или песимисти в зависимост

...
Прасетата могат да се почувстват оптимисти или песимисти в зависимост
Коментари Харесай

И прасетата имат чувства

Прасетата могат да се почувстват оптимисти или песимисти според от метода, по който са отглеждани, демонстрира изследване.

Изследователи открили, че свине, обитаващи ”луксозни ” кочини, е по-вероятно да се отнесат позитивно към нови прекарвания, в сравнение с калните им събратя, живеещи в по-лоши условия.

Екип от откриватели от университета в Нюкасъл, управителен от доктор Катрин Дъглас, създал техника, с която ”попитал ” прасетата дали се усещат добре или зле според от метода, по който се грижат за тях.

В опита, напомнящ на кучето на Павлов, прасетата били научени да свързват приятна музика с това, че получават ябълка, и обратно дрънкане с следваща шумяща найлонова торба.

После половината от свинете били пуснати в първокласна, необятна кочина със плява и играчки, а останалите - в тясна и скучна кочина.

Пуснали им безпристрастен тон – цвърчене, и следили реакцията им. “Животните от първокласното обитание бяха настроени оптимистично, приближиха се и чакаха да получат почерпка. Другите свине се изплашиха, че идва найлоновата торба, и не се приближиха ”, изясни доктор Дъглас.

Според нея това са реакции, които виждаме всеки ден и при хората. “Можем да използваме тази техника, с цел да отговорим на доста въпроси по отношение на това по какъв начин се усещат животните, отглеждани във ферми ”, сподели експертката.

Миналата година Катрин Дъглас откри, че кравите, които имат лично име, дават повече мляко от тези, които нямат име.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР