Пражкият струнен квартет Epoque ще гостува в програмата на Европейски

...
Пражкият струнен квартет Epoque ще гостува в програмата на Европейски
Коментари Харесай

„Европейски музикален фестивал“: Пражкият струнен квартет Epoque отправя послание за мир

Пражкият струнен квартет Epoque ще гостува в програмата на „ Европейски музикален фестивал “ на 7 октомври от 19:30 ч. в зала „ България “.

 Музикантите ще показват атрактивна стратегия, с която ще презентират както чешката музикална традиция, по този начин и свои истински аранжименти на джаз, танго и кино музика. Концертът е отдаден на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз и се осъществя със съдействието на Чешкия център и Посолството на Чешката република у нас, с финансовата поддръжка на Столичната община – Календар на културните събития, Министерството на културата и Национален фонд „ Култура “ по Програма „ Едногодишен грант 21 “. Партньор за концерта е и Софийската филхармония. Билетите са в продажба на касата на зала „ България “ и онлайн на Ticketsbg.com.

Струнен квартет Epoque е учреден при започване на 1999 година В сегашния отбор вземат участие Владимир Клански (първа цигулка), Давид Покорни (втора цигулка), Владан Малиняк (виола) и Витек Петрашек (виолончело). Музикантите, които имат класическо обучение и са отлични солисти и камерни реализатори, са обединени от общите си артистични възгледи и от интереса към разнообразни музикални жанрове оттатък строгите рамки на класическата музика.

„ За концерта ни в България сме подготвили пъстра и богата стратегия с необятен диапазон от композиции от разнообразни исторически столетия – от остарели чешки майстори, до съвременни пиеси от ХХ век “, съобщи в изявление за Classic FM радио виолончелистът Вит Петрашек. „ Концертът ще стартира с бароков създател, който произлиза от Чехия – Франц Ксавер Рихтер. Разбира се, няма по какъв начин да не се спрем и на музика от Антонин Дворжак, който е основал значимо творчество за струнен квартет. Програмата ще продължи с пиеса, основана особено за квартета от Ян Кучера, наш сътрудник, съвременник, както и с музика от кино лентата „ Високият рус мъж с черната обувка “ от Владимир Козма. Ние всички считаме музиката на Козма за гениална “ – сподели още Петрашек.

На концерта пред софийската аудитория ще звучат още пиеси от джаз легендата Джанго Райнхард, от полския цигулар и композитор Матеуш Смочински и от майстора на тангото Астор Пиацола.

„ Нашите послания, както и посланията на доста хора по света, са свързани с напрежението, което съществува сега в Европа. Тежи ни обстановката на източната граница и бихме желали да отправим обръщение за мир. Колкото и банално да звучи, имаме вяра, че това е фантазия на доста хора, въпреки в днешно време да е малко мъчно да го изразим “ – добави музикантът.

Много са сцените и градовете, на които чешкият квартет Epoque е гостувал досега. Съставът е взел участие в влиятелни музикални фестивали като „ Шлезвиг-Холщайн “, „ Пражка пролет “, Музикален фестивал „ Лудвиг ван Бетовен “, „ Моравска есен “ и други

В региона на джаза ансамбълът е работил с изявени музиканти като Грегъри Портър, Джордж Мрас, Бени Бейли, Йошико Кишино, Дейвид Брайд. През този месец групировката направи турне в Литва, Латвия и Естония с поредност от концерти, също свързани с Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз. В момента музикантите приготвят записите за новия си албум с чешката певица Даша, с импровизации върху песни на Ела Фицджералд.

Концертът на 7 октомври е второ посещение на квартета в България. От първата си аудиенция у нас през 2008 година в „ Европейски музикален фестивал “ музикантите са запазили отлични мемоари за невероятната аудитория и извънредно вкусната храна.

„ Наистина чакаме с неспокойствие срещата си с българските слушатели. Очакваме да се забележим на 7 октомври в зала “България ” –  каза още Петрашек.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР