ПП/ДБ са убедили ГЕРБ да подкрепят предложенията им за промени

...
ПП/ДБ са убедили ГЕРБ да подкрепят предложенията им за промени
Коментари Харесай

ПП убедили ГЕРБ да подкрепят законопроекта им за КПКОНПИ

ПП/ДБ са убедили ГЕРБ да поддържат предложенията им за промени в закона за противопоставяне на корупцията. Това разгласи в коридорите на Народното събрание ръководителят на правната комисия в Народното събрание Стою Стоев.

" Току-що внесохме план за промени сред двете четения на законопроекта за противопоставяне на корупцията. В тази една седмица, в която удължихме срока, успяхме да убедим сътрудниците от ГЕРБ огромна част от техните оферти, за които имахме терзания, да бъдат ревизирани ", сподели той.

Основните цели на проектопредложението на " Промяната " - възстановяване на целия механизъм за гарантиране на самостоятелност на комисията, по какъв начин се образува състава й и по какъв начин действат обособените звена от нея.

" Отделно от това цялата конструкция на ДАНС да се резервира, тъй че да можем да реализираме най-хубави европейски практики и да отговорим на всички условия по ПВУ, тъй като такива подозрения се появиха след гласувания на първо четене законопроект. "

Промените, които от " Промяната " са убедили ГЕРБ да поддържат са три - преди всичко по какъв начин се сформира комисията и с какво болшинство се избира.

" Дали всяка парламентарна група да има посланичество, имахме съществени възражения по отношение на това ", заключи протеклите разговори Стоев.

На второ място ГЕРБ и ПП/ДБ са се разбрали да бъде понижен броя на членовете на КПКОНПИ, с цел да се подсигурява по-оперативната й работа, отпаднало е и предлагането на ГЕРБ част от ресурсите на ДАНС да преминат към реформираната антикорупционна комисия.

И на трето място - реализирано е взаимно единодушие по чисто вътрешнооперативни въпроси. " Дали всички значими решения би трябвало да минават през комисията като орган или ще има оперативна автономия и чиновниците в дирекциите, като по този начин да подсигуряваме, че комисията няма да взима всички значими решения ", добави шефът на правната комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР