ПП-ДБ предлагат цялата документация по договора с турската държавна енергийна

...
ПП-ДБ предлагат цялата документация по договора с турската държавна енергийна
Коментари Харесай

ПП-ДБ: България само губи от договора с „Боташ“

ПП-ДБ оферират цялата документи по контракта с турската държавна енергийна компания " Боташ " да отиде в ДАНС и прокуратурата.


" Този контракт е неблагоприятен за България и страната губи всеки ден от него ", съобщи депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Народният представител заяви, че групата приканва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговаря.

" Оказва се, че всеки ден българската енергетика, в частност „ Булгаргаз “, би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 хиляди $. Този потенциал обаче не се употребява. За образец, през 2023 година от вероятни 14 кораба да бъдат доставени, са употребявани един и половина. Този потенциал, макар че ние не го използваме, плащаме цялостни такси, които са договорили служебното държавно управление с министър Росен Христов. Тези неща изобщо не са в отчета. Докладът към този момент е подготвен и идната седмица би трябвало да влезе в комисия. Ние ще призовем сегашният министър на енергетиката Владимир Малинов като директен участник в това договаряне сред „ Булгаргаз “, „ Боташ “ и „ Булгартрансгаз “ – трите компании се договарят България да доставя в турски води природен газ, който по-късно да се купува на българската граница. Не става въпрос за естествената и нормалната съгласуваност, ние без значение какъв брой кораба доставяме, би трябвало да заплатим този потенциал ", разясни Рибарски.

Депутатът пресметна, че близо половин милион $ дневно е таксата за потенциал, който България не употребява. " По-притеснителното е, че контрактуваните количества за един ден – 1,8 милиарда куб. метра, от тях физически може да осъществим 1,3 милиарда куб. метра, което значи, че разликата от 500 млн. куб. метра не може да осъществим. Държавата е задължена 13 години по този контракт да изплаща големи такси за потенциал, а в същото време „ Боташ “ употребява българската газопреносна мрежа. Ефектът е загуба на пазарен дял. За предходната година „ Булгаргаз “ губи 27% пазарен дял ", заяви още Рибарски.

БГНЕС напомня, че предходната седмица депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов заяви за направения от Временната комисия, основана във връзка съглашението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ ". Още тогава той сподели, че изводът на комисията е за позволено жестоко нарушаване на българските ползи и по тази причина отговорната не е на турската страна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР