ПП-ДБ пита къде е Пътната карта за разширение на газопреносната

...
ПП-ДБ пита къде е Пътната карта за разширение на газопреносната
Коментари Харесай

Среднощно заседание на НС заради комисии за Турски поток и корупция в митниците

ПП-ДБ пита къде е Пътната карта за уголемение на газопреносната ни система, а Има Такъв Народ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи питат има ли роля Асен Василев в възможни корупционни практики в Агенция " Митници "
Създаването на няколко краткотрайни комисии в Народното събрание остави депутатите от 49-ото Народно събрание да заседават до късно през нощта - за " Турски поток ", за " Лукойл " и за Агенция " Митници ".

Часове наред националните избраници дебатираха да основат ли краткотрайна комисия за изчезналия стратегически документ  " Пътна карта за уголемение на газопреносната система на България " и за реализацията на плана " Турски поток " и малко преди среднощ гласоподаваха " за ". Преди това включиха в програмата си за работа за през днешния ден и разглеждане на две нови проекторешения за основаване на краткотрайна комисия, обвързвана с дейността на " Лукойл ", а по-рано - и за комисия за разследване на корупционните практики в Агенция " Митници "  и възможната роля на Асен Василев.
Комисията за Агенция " Митници "
След днешната акция на ДАНС в София и страната в Агенция " Митници ", приключила със седем арестувани, измежду които шефката Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов, министърът на финансите в оставка Асен Василев разяснява, че в случай че няма съществени доказателства, това е сплашване.

Няколко часа по-късно Народното събрание включи в програмата си за през днешния ден план на решение за основаване на краткотрайна комисия за разглеждане на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях. Това стана към 20 часа, а предлагането за включване в програмата направи националният представител от " ИТН "  Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа " за ", 41 - " срещу " и четирима " въздържали се ".

В поддръжка на предлагането гласоподаваха народните представители от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН "  и един народен представител от " Българска социалистическа партия за България ". Против бяха народните представители от " Продължаваме промяната - Демократична България ". 

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ предложи и съвещанието да продължи до привършване на точката, а предлагането бе подкрепено със 123 гласа " за ", 39 - " срещу " и четирима - " въздържал се ". 

Венко Сабрутев от ПП-ДБ отвърна, че това, което е гласувало Народното събрание, опонира на правилника. " Вие пазите наркобизнеса ", обърна се той към депутатите, като посочи, че единствено за последната седмица Агенция " Митници " е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана.  
Комисия за " Турски поток "
Преди това имаше повече от 4-часови диспути за основаването на Временна комисия за определяне на обстоятелства и условия относно изчезналия стратегически документ " Пътна карта за реализация на плана за уголемение на газопреносната система на България ", както и изясняване на събитията по реализацията на плана " Турски поток ". Предложението пристигна от парламентарната група на ПП-ДБ.

Целта на комисията е предходните ръководещи от ГЕРБ да кажат къде е Пътната карта и за какво информация за нея изтече от имейли на съветски депутати, обясни Венко Сабрутев. Той попита  " кой и какъв брой открадна от построяването на тръбопровода " Турски поток "? и " кой разреши българската енергетика да бъде поета на ръководство от Москва? ". 

" Нямам самообладание да ви видя физиономиите, когато пратим документа на прокуратурата ", добави той от парламентарната естрада. 

От ГЕРБ-СДС пък настояха да бъде уголемен обсегът на комисията с включване на дерогацията за " Лукойл " и отражението от действието ѝ върху потребителите.

" Разликата сред дерогацията на " Лукойл " и " Булгартрансгаз " е една съществена. Единият план генерира облага, генерира доходи. Другият план - тъкмо противоположното, цялостни гушата на по този начин наречения " ненавиждан режим " на Путин ", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков. 

С ангажимента, че ще поддържат основаването на комисията, от опозицията попитаха за какво предлагането се прави в този момент, а не през деветте месеца на общо ръководство с ГЕРБ. " Вие не осъзнавахте ли девет месеца с кого работите, с кого управлявате ", попита Станислав Балабанов от " ИТН ". 

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия се усъмни, че през оставащото малко време на този парламент тази комисия ще реализира някакъв резултат:  " Ставаме очевидци на един най-обикновен избирателен трик ". 

В последна сметка Народното събрание реши краткотрайна комисия да ревизира всички обстоятелства и условия по отношение на изчезналия стратегически документ " Пътна карта за реализация на плана за уголемение на газопреносната система на Република България ", както и всички обстоятелства и условия по отношение на реализацията на плана " Турски поток " на територията на Република България. 

Депутатите гласуваха и състава на краткотрайната комисия, който ще е от 12 народни представители, определени на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи, Даниел Проданов и Коста Стоянов от " Възраждане ", Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България ", както и Тошко Йорданов и Павела Митова от " ИТН ".

Парламентът не съумя да избере ръководител на комисията, която ще бъде за период от един месец.

Тя би трябвало да откри хронологията на дейностите по сключване на Пътната карта и законосъобразността на дейностите на настоящия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и всички други забъркани административни лица. Комисията би трябвало да откри и всички обстоятелства и условия, свързани с реализацията на плана " Турски поток " на територията на Република България - финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на директните такси, възвращаемост и употребата на плана - спазени ли са всички законови и административни процедури във връзка с реализацията на плана, обобщава Българска телеграфна агенция. 

Комисията би трябвало да направи и разбор дали в " Пътна карта за изследване опциите за уголемение на газопреносната система на Република България " се съдържат условия и задължения, които опонират на българския народен интерес. Комисията би трябвало също да извърши разбор и инспекция за съществуване на незаконни или неизгодни за българска страна клаузи и слагане на България според от съветската страна.

Също по този начин и разбор на изтеклите в медиите документи и фотоси от електронните пощи на съветски жители, в това число глобени поради съветската експанзия в Украйна съветски жители, " Пътна карта за изследване опциите за уголемение на газопреносната система на Република България ", показващи по какъв начин газопроводът " Турски поток " е бил осъществен под диктовката на съветската компания " Газпром " и управляващите в Москва, и показващи по какъв начин съветската страна е управлявала директно българската енергетика при построяването на " Турски поток ".
Комисията за " Лукойл "
Малко преди полунощ Народното заседание включи в програмата си за през днешния ден и проект на решение за основаване на краткотрайна комисия за определяне на обстоятелства и условия, свързани с дерогацията, употребена от " Лукойл " и икономическия резултат за България и осъществяването на отговорностите по отношение на влизането в действие и използването на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев. 

Вторият план на решение също бе обвързван със основаване на краткотрайна комисия за инспекция на всички обстоятелства и условия, свързани с нуждата от изисканата и получена от държавното управление на България дерогация за " Лукойл " и икономическия резултат от дерогацията за режима в Русия, само че с вносители Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

След поредна отмора, оповестена за 15 минути, само че траяла близо 45 минути, депутатите се събраха в пленарна зала и заседаваха не повече от десетина минути, след което по искане на парламентарна група на " Българска социалистическа партия за България " бе дадена нова отмора от 20 минути. " За " удължение на работното време до приемането на проекторешенията, свързани с " Лукойл " гласоподаваха 169 депутата, 21 бяха - " срещу ", трима гласоподаваха с " въздържал се ".

" Това, което се случва довечера, е безусловно безумство и аз не мога да допускам на очите си през всеки половин час има ново искане за краткотрайна комисия. Приемете го и като опасност - върша процедура за преустановяване на съвещанието и в случай че не бъде прекъснато съвещанието, върша искане за един час отмора ", каза Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ".

" За малко се тормозих, че същинска опасност ще извършите. Наближаваме среднощ, излизат всевъзможни демони ", отвърна ръководителят на НС Росен Желязков.

Обратно предложение направи ръководителят на ПГ " ИТН "  Тошко Йорданов.  " Народно събрание би трябвало да работи дотогава, до когато би трябвало. Народно събрание може един ден да поработи дотогава, до момента в който би трябвало да поработи ", сподели той.

Предложението за преустановяване на съвещанието, направено от Георги Свиленски, бе подкрепено единствено с 55 гласа " за ", 97 бяха " срещу " и 40 - " въздържал се ". Последва прегласуването му, с което още веднъж бе отхвърлено. 

Преди това в изявление националният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС предложи плановете на решения за основаване на краткотрайна комисия, обвързвана с активността на " Лукойл " да бъде гледана като точка четвърта на мястото на препоръчаната по-рано от " ИТН " краткотрайна анкетна комисия за следствието на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможна роля на Асен Василев в тях.
Народно събрание отхвърли законопроект на Българска социалистическа партия за потребителите
Преди това парламентът отхвърли законопроекта за отбрана на груповите ползи на потребителите, препоръчан в дневния ред от Българска социалистическа партия. Това стана след 7-часови напрегнати дебати дали в пленарна зала могат да се гласоподават дефинитивно текстове, които не са минали на второ четене през Правната комисия.

След гласуването депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви:  " Резултатът е, че се изложихме тука. Не произведохме нищо и никой няма изгода от това - нито жителите, нито ние. Този закон беше хвърлен в нищото. Бяха препоръчани предложения, както е съвременно в последно време да се споделя, в Правна комисия да се създадат оферти, да мине по естествения ред, това беше отказано. Заслугата е на политическата нелепост ". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова напомни, че законопроектът е импортиран преди една година и ръководещите не са го придвижили:  " И в този момент ни казвате, че Българска социалистическа партия е показала дебелоглав, безочливост, липса на разсъдък и по този начин нататък, когато го е внесла в зала след една година. При това не наш законпроект, а на, минал през експертиза, през координиране, Министерски съвет. Не ви ли е малко неловко? ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР