Познавам Виктория от дете. Песента е изповед, която би се

...
Познавам Виктория от дете. Песента е изповед, която би се
Коментари Харесай

Етиен Леви: Бил съм пловдивчанин в предишен живот

Познавам Виктория от дете. Песента е изповед, която би се харесала на огромна част от младежите

За мен французойката Барбара Прави с песента „ Voilà “ беше Едит Пиаф в млад вид

Бях възпитаник на именитата пловдивчанка Ирина Чмихова. Тя пророкува, че ще стана учител

Днес с песни от по три тона можеш доста бързо да станеш звезда - зависи накъде духа вятърът

- Г-н Леви, за какво тъкмо рок песента Zitti е buoni на групата Måneskin завоюва гласовете на журито и феновете и направи Италия огромния победител на състезанието Евровизия?

- Безкрайно съм признателен за достойнството, която ми беше оказана да бъда ръководител на журито за България по покана на Българска национална телевизия. Бяхме страховит екип дружно с Екатерина Михайлова, Катя от дует " Ритон ", Красимир Гюлмезов, композитор и аранжор, Милка Митева, някогашен шеф на Музикалното учебно заведение, и Красимира Матеева от страна на Българска национална телевизия.

На състезанието тази година имаше доста истински песни. Нашата ария беше посочена от букмейкърите като вероятен избор даже за първо място. Имаше и доста реализатори с истинска визия, каквато допуска присъединяване на Евровизия.

Италианската група „ Манескин” подвигна ужасно доста точки ненапълно посредством и на българската аудитория.



А при избора на финала се съпоставят точките на оторизираните професионални журита от цяла Европа с точките, които дава публиката.

Имаше обаче и други стойностни песни. Много се удивлявам от по-задната позиция, едвам 17-а, на песента на Израел „ Set Me Free”, изпълнена прелестно от атрактивната млада певица Еден Алене. За мен тази ария беше една от любимците. Страшно ми харесваше и португалската група The Black Mamba с тяхната ария „ Love Is on My Side “. Много добра беше и французойката Барбара Прави с песента „ Voilà “, която зае второ място - това за мен беше Едит Пиаф в млад вид.

Съжалявам за изключителната изпълнителка на Малта Дестини,която има прелестен глас с огромен диапазон, само че остана седма.

Сан Ремо сигурно дава популярност на " Манескин ", само че преди години групата Blue се яви с песента " Sorry Seems to Be the Hardest Word " на Елтън Джон, пяха дружно, само че това не им оказа помощ да завоюват. Затова не считам, че триумфът на италианците на Сан Ремо е оказал въздействие за първото им място на Евровизия, където битката е доста сериозна.

- Измислен ли беше абсурдът, който принуди фронтмена на групата Дамиано Давид да си направи незабавно тест за опиати?

- Кой знае дали е било по простъпка или на ниска цена пиар. Накрая се оказа, че не е имало скандал. В шоубизнеса постоянно звезди си измислят истории, с цел да привлекат внимание, само че аз не съм последовател на евтините трикове.

- Добро ли е 11-ото място, което заехме, откакто бяхме считани за любимци?

- По правилник нямахме право да гласуваме за нашата ария. Очаквахме поддръжка от други страни.

Песента, с която се представихме, е изповед на нашата прелестна Виктория. Познавам я от дете, журирал съм я на няколко състезанието, награждавал съм я и с Гран При на един от тях. Виктория има прелестно израстване като реализатор. Песента <210>, с по-мекия си метод на музициране, с по-приглушено пеене, би се харесала на огромна част от младежите. Това е жанр, натрапен от изпълнителката Били Айлиш, само че не желая да я съпоставям с Виктория.

За страдание, очевидно тези младежи отвън България не са имали опция да гласоподават по някаква причина.

Неслучайно песента беше оценена като един от любимците заради извънредно модерния метод на показване като музициране.

11-ото място на Вики никога не е загуба, а е доста сериозен триумф за България.

- Трябва ли да се вторачваме толкоз в първото място на Евровизия?

- Не. Защо би трябвало да одобряваме като страшна покруса това, че не сме първи? Трябва да сме щастливи, че сме били пети на Евровизия в лицето на Стунджи и Елица, имали сме четвърто място в лицето на прелестната Поли Генова, а Кристиян Костов доближи второ място с чудесна ария. И да се надяваме, че в бъдеще ще имаме първото си място и Евровизия ще бъде предавана от България. Но това не трябва да ни бъде самоцел. Не бива по този начин настървено, непременно да желаеме да сме преди всичко и да оплюваме реализатор, който не го е постигнал. Това е неверен метод. Ето, на този конкурс британците останаха последни с нула точки, макар че имаха превъзходен реализатор. Това, че песента не се е харесала на публиката, не значи, че Джеймс Нюмън е неприятен реализатор, в противен случай, той доста ми хареса.



- Какво слуша Европа сега? Каква музика се котира?

- Евровизия е конкурс по едно и също време за визия, за реализатори с певчески, актьорски и танцувални умения. Тези, които ги нямат, вършат групи от танцьори или вокалисти, които танцуват. Много пъстра е палитрата на състезанието.

Така че какво слуша Европа е едно, а това какво е пример на Евровизия е друго. Евровизия е битка за автентичност. Много от тези песни стават шлагери. Много реализатори като именитите АББА да вземем за пример направиха изключителна международна кариера с появяването си на Евровизия. Важно е дали си спечелил, само че може би по-скоро оригиналността на пърформанса е тази, която може да донесе блестящо бъдеще на реализатор или група реализатори.

- Подразни ли ви звученето на песента „ Мата Хари” на Азербайджан?

- Не ме подразни. Тук, на Балканите, сме привикнали с тези ритми. Те обаче не съществуват единствено в чалгата, а участват в музиката на много нации.

- Трябва ли да се сърдим на съседите северномакедонци, че дадоха точките си на Сърбия, не на нас?

- Не, не трябва да се сърдим, че имаме нула точки от тях. Много значимо! Други хора пък са ни дали доста висока оценка - Португалия, Молдова. Не бива да страдаме, а да продължим напред.

Да не го обръщаме и на политика, макар че несъмнено има някакъв привкус. Естествено е, в Скопие са просръбски настроени, били са част от тази югофедерация, оказвано им е мощно сръбско въздействие, харесват тази музика. Нормално е да са дали своят вот за Сърбия.

- В далечната 1985 година вие печелите с група " Трик " трета премия на Евровизия за реализатори. Как се преборихте?

- Тогава нашият правилник беше доста по-сложен. Изнесохме 25-минутна стратегия онлайн с бигбенда на Брюкселското радио и телевизия в най-голямото
казино на Ламанша, в град Кноке, Белгия, където се организира състезанието. България в наше лице се показа почтено.

При това тогава страната ни беше членка не на Евровизия, а на Интервизия, съдружие на социалистическите страни.

Имахме малко отчаяние, като се прибрахме - в България се сподели да не се приказва доста за нас, с цел да не сме се помислили за звезди.

Чак след години, като възобновиха присъединяване на България в Евровизия, ме поканиха в Българска национална телевизия да споделя усещания от премията в Белгия.

- Това ли беше моментът, когато като реализатор сте се чувствал на седмото небе?

- Никога не съм фокусирал вниманието върху себе си. Целият ми живот мина в разпределяне на групата. Аз съм извънредно групов музикант. Всеки триумф съм преживявал като собствен, само че и като на групата - групар съм си. Освен триумфа ни на Евровизия, извънредно трогателен миг беше премията на „ Мелодия на годината” с идентичен брой точки с именита група като ФСБ. Помня по какъв начин се прегръщахме с групата, плакахме.

Беше изключителна чест, когато завоювах втора премия с авторска ария на „ Златния Орфей”.

- Как запазвате усмивката си и в най-трудни моменти?

- Бог ме е дарил с радостен темперамент, с цел да превъзмогвам компликациите по-лесно. Смехът ме е спасявал в тежки моменти. Много мощен щит са ми усмивката, автоиронията, мощната религия и младежкият дух. Казват ми: макар бялата си коса, няма да остарееш, по през целия ден си с младежи. Така си е.

- Вие сте съветник и вокален възпитател на доста певчески формати. Трудно ли се става музикална звезда през днешния ден?

- Бях възпитаник на именитата Ирина Чмихова. Тя е пловдивчанка. Преди доста години тя пророкува, че ще стана учител. Често я навестявахме с други нейни възпитаници, разведрявах обичаната ми преподавателка с вицове.

Да станеш звезда през днешния ден не е толкоз елементарно. Но въпреки това обаче, с песни от по три тона, можеш доста бързо да станеш звезда - зависи накъде духа вятърът сега. Може човек, който няма кой знае какви качества, бързо да се изстреля на върха, и противоположното, човек с прелестен глас да не откри уместно място поради модата, която се шири сега. Оптимист съм обаче, че ще свърши времето на суетата и егото и ще пристигна още веднъж времето на почтените хора на сцената, които да получат справедливо признанието и обичта на публиката.



Бил съм пловдивчанин в предходен живот

Пловдив е един от обичаните ми градове. Особено Старият град - имам възприятието, че в миналото, в някой различен живот, съм бил роден там. Архитектурата, атмосферата по този начин ме притеглят, че дойда ли в Пловдив, наложително се разхождам по калдъръмените улички, сядам на кафе в " Алафрангите ", в " Пълдин ", в " Старата къща ". Пловдивчани са изключителни, топли хора. Не е изключено да съм бил пловдивчанин в предходен живот.

За мен беше огромен празник, когато сме имали концерти в Пловдив. Цяла седмица на Пловдивския панаир сме се чувствали като западни звезди, правехме ревюта за западни компании. Имам състуденти пловдивчани от Естрадния отдел.

Имам и родственици в Пловдив. Прабаба ми Теофана Цалдар е чехкиня, идва в България с брат си Йосеф след Освобождението по покана на цар Фердинанд да образова българите, били са първите учители по музика. В Пловдив имам родственици от страната на дядо Йосеф Цалдар.

Теофана е била хубавица, свирила е на цитра и тук се е срещнала с прародител ми Митрофан Пошев, приключил две военни академии, пълководец на Първа тайфа на 6-и пехотен Търновски полк. С безподобен подвиг обръща хода на огромната борба при Селиолу и Гечкенли до Лозенград.

Баба ми, която ме отгледа, беше половин чехкиня. Гордея се, че във вените ми тече смесена кръв - майка ми е българка християнка, татко ми е български евреин. Имам прародители, идващи от Испания, очевидно съм събрал всички ценностни неща отвред.



Възпитан съм, че славата е нещо съдбовно

Расъл съм в фамилията на един от пионерите на българската известна музика. Баща ми е основател на първия квартет в България през 1946 година Възпитаван съм, че славата е нещо доста съдбовно. Когато се издигнеш и стартира рухването, индивидът, който не може да носи тежестта на славата, се срутва надолу с 200 км в час и доста боли при рухването. Затова постоянно съм си повтарял, че не би трябвало да имам мощно его. Правим известно изкуство и за мен е най-важно да отвърна десеторно на обичта на хората.

Нашият импресарио Стефан Широков, основател на група „ Трик”, ме подлагаше на критика, че позволявам хората прекомерно покрай себе си. Имал съм случаи с осем участия към Нова година, не съм хапвал през целия ден, а хората идват - желаят подписи. Но постоянно съм предпочитал по-скоро да остана гладен, в сравнение с да си изгубя феновете и публиката. Радвам се, че съм се съхранил детското в себе си.

Етиен Леви е известен артист и музикален възпитател. Завършил консерватория със компетентност “естрадно пеене” и втора компетентност - пиано.Солист на вокална група „ Трик “. Участвал е в многочислени занимателни стратегии, измежду които шоу „ Невада “, както и в шоуто на Тодор Колев - „ Как ще ги стигнем... американците “.От 1998 година е учител в НМА, а от 2000 година - учител в Нов български университет.Бил е съветник на международния музикален певчески формат „ Mu-sic Idol 1 “. През 2008 и 2009 година е вокалният възпитател на формата „ Music Idol 2 “ и „ 3 “.През 2009 година е участник в международния денс формат „ Dancing Stars 2 “. През 2011 година е вокалният възпитател на международния музикален формат „ X factor “.Вокален възпитател 9 сезона на формата „ Като две капки вода - Your Face Sounds Familiar “.През 2020 година взе участие в музикалното предаване на Нова телевизия „ Маскираният артист “.Носител на 3. премия на конкурс на Евровизия за реализатори в гр. Кноке, Белгия, през 1985 година Печели 1. премия на състезанието „ Мелодия на годината” през 1986 година и 2. премия на „ Златният Орфей” през 1998 година в състезанието за авторска ария с „ Приказен свят “.Председател на българското професионално жури за оценка на песните на Евровизия 2021.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР