Познати са всякакви форми на семейни отношения, дори и полигамни.

...
Познати са всякакви форми на семейни отношения, дори и полигамни.
Коментари Харесай

Бракът между една жена и няколко мъже се оказва възможен, вижте къде и как

Познати са всевъзможни форми на фамилни връзки, даже и полигамни. Естествено, най-разпространения тип полигамно общуване е многоженството, т.е. брак сред един мъж и две или повече дами. Но съществува и противоположна настройка – една жена и няколко мъже, известна под термина полиандрия. В предишното тази форма е била надалеч по-разпространена спрямо сегашното. Полиандрията била публикувана още в Древна Гърция и е един от най-старите традиции в Спарта, където доста постоянно всички братя от една фамилия са имали обща жена.

Съществувала е и измежду келтските жители на Англия. Спорно е обаче до каква степен е била свободна дамата в тези съюзи, нейният статут е доста друг в другите краища на света.

Някои създатели одобряват, че бракът с няколко мъже бил резултат на абортите или убиването на новородени девойки, в резултат на което настъпвал недостиг на дами. През 19 век подобен брак е съществувал при алеутите и някои групи ескимоси. При последните даже имало бит, съгласно който стопанинът трябвало да „ почерпи “ за нощта госта си с интимната компания на своята брачна половинка. Това било висша форма на гостолюбие от страна на ескимосите.

Дори и през днешния ден съществуват някои етнографски групи, в които полиандрията е съхранена, открита със закон, форма на общуване сред представители от двата пола. Ето къде:

Тибет и Непал

В някои елементи на Непал постоянно може да срещнете фамилии, в които една жена е встъпила в сватбен съюз с не един или двама, а с няколко мъже. И освен това, мъжете не са инцидентни, а... родни братя. Идеята е по този метод земята и парцелът на братята да останат обща благосъстоятелност, без да се постанова да разделят посред им. Причината за това са тежките планински условия в регионите на Непал, които неведнъж изправят хората на прага на оцеляването.

Обвързването с няколко мъже е и добра инвестиция за самата жена. За всяка жена няма нищо по-хубаво от това да разчита за грижите и материалното благоденствие на фамилията си не на един, а на трима или даже на повече съпрузи.

Децата, които се раждат от тези бракове, се възприемат от майката и съпрузите й като безусловно равнопоставени. Разводите измежду тези фамилии също стават доста елементарно - в случай че някой от братята реши да се отдели от този метод на фамилен живот, просто напуща къщата и основава свое семейство на друго място. В подобен случай всички деца остават с останалите татковци в фамилната плантация, даже да се знае кои са биологичните наследници на отиващия си брачен партньор.

Полиандрията публично е неразрешена в Тибет след 1951 година, когато Китай превзема страната. Вече е доста мъчно да се води статистика какъв брой са хората в подобен съюз. С смяната на обществените модели в доста области на Тибет полиандрията последователно отмира, считат социолозите.

Южна Индия

Не е загадка, че в Индия от незапомнени времена съществувала злокобната процедура новородените момиченца да биват убивани след раждането им или съзнателно умъртвявани в зародишната им форма. Причина за това бил страхът измежду бедните фамилии от огромните разходи по сватбата и зестрата, които трябвало да платят в бъдеще. Това довело до нарушение на равновесието сред половете и през днешния ден в доста региони на Индия се среща забележителен превес в броя на мъжете по отношение на дамите, дразнещ към полиандрията. Семействата продават девойките си на мъже в региони, където дефицитът на дами е максимален. От своя страна родът на мъжа също има изгоди от шерването на една брачна половинка. В случай че другите му братя не се оженят, няма да има потребност да се разделят къщата и земите, а и всички те към този момент могат да се радват на една подсигурена обща жена.

Индийките, които би трябвало да живеят в сходни фамилии обаче, постоянно биват принуждавани да влизат в полови взаимоотношения с братята на брачна половинка си срещу волята им. В случай че се съпротивляват, ги бият, написа Woman.bg. Има и такива с по-голям шанс, които попадат при мъже, отнасящи се с по-голямо почитание към тях.

Северна Нигерия и Конго

За жал статутът, с който се употребява дамата в тази част на света, не е изключително прелестен. Станала един път брачна половинка, тя била длъжна да прави секс с всеки един от членовете на семейството на мъжа й.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР