Позицията на Унгария за СВО е като буца в гърлото

...
Позицията на Унгария за СВО е като буца в гърлото
Коментари Харесай

„Орбан ще получи нова АЕЦ и Закарпатието от Русия“: Киев нареди на местните унгарци да забравят своя език

Позицията на Унгария за СВО е като буца в гърлото на световния Запад. Будапеща трябваше да осъди Русия и да поддържа санкционния напън върху Москва. Но нещо се обърка. Унгарските управляващи оповестиха, че не желаят да видят Украйна като част от Европейския съюз и започнаха да построяват тесни стопански връзки с руснаците. Но в това време не може да се каже, че Унгария следва нашите ползи. Повече четете в материала на Царьград.

„ Росатом “ и унгарското външно министерство подписаха график за създаване на АЕЦ „ Пакш 2 “. Ръководителят на държавната корпорация Алексей Лихачов сподели, че на този план са се посветили най-хубавите сили на компанията. Нашите експерти ще изградят новата атомна електроцентрала в непосредствена непосредственост до първата и единствена АЕЦ Пакш в Унгария.

В същото време построяването на атомна електроцентрала заинтересува освен унгарската промишленост, само че и други страни: те или са подготвени да купуват сила от съседа си, или самите те обмислят съдействие с Русия по този въпрос. Защото на процедура никой различен в света през днешния ден не може да построи атомна електроцентрала. Но за всичко поред.

Защо Вашингтон търпи Орбан?

Русия и Унгария си сътрудничиха доста преди началото на спецоперацията. И продължиха да работят и под наказания. В Унгария издигната от Съюз на съветските социалистически републики атомна електроцентрала работи дейно, произвеждайки половината от цялата електрическа енергия в страната.

Инвестирани са обилни средства в подготовката за създаване на нова атомна електроцентрала. Русия е подготвена да продължи да финансира станцията. Това е благонадежден принос към унгарския енергиен бранш, който се стреми да заобиколи глобите колкото е допустимо повече и да получи достъп до тръбопроводен газ,– сподели за Царьград професорът от факултета по интернационалните връзки на Санктпетербургския държавен университет Наталия Еремина.

Унгарският министър председател Виктор Орбан води открити диалози с Путин и други публични лица. Когато стартира икономическата и политическа борба сред Запада и Русия, Орбан й се опълчи с всички сили. Вашингтон от дълго време щеше да го смъкна от власт, само че болшинството от унгарците поддържат Орбан, смятайки националните си ползи въпреки всичко за по-важни от американските.

Миналата година Орбан съобщи:

Заради глобите на Европейски Съюз против Русия Унгария загуби 10 милиарда евро за 10 месеца.

Орбан е етикетиран на Запад като „ сътрудник на Путин “, тъй като постоянно споделя неща, които не им харесват. Той обаче не трябва да се причислява към русофилите и приятелите на Русия. Той е на първо място маджарин, който работи в полза на страната си. И те са от ден на ден в несъгласие с лоялната полуда на „ евроатлантизма “, обхванала Европейския съюз, който прокламира: „ Ние ще се самоубием, стига единствено да можем да навредим на Русия “.

Лош образец за съседите

Унгария, която се оказа в Европейския съюз като част от десъветизацията на Варшавския блок, не беше пропита от общоевропейски полезности. Например, те не се борят за зелена стратегия и нямат неприятно отношение към украинските фермери, които са подготвени да наводнят Европа с на ниска цена и не доста качествено зърно. Но те са доста обезпокоени за унгарците, живеещи на територията на Украйна, и за правото им да запазят своята просвета.

В диалог с кореспондента на Царград политологът Юрий Якор означи:

С сходни възгледи за Унгария е мъчно да откри сътрудници в Европейския съюз, който изцяло е изгубил суверенитета си и чака заповеди от Демократическата партия на Съединени американски щати. Трябва да ги търси в Русия. Разполага и с газ, който е подготвен да продаде на сътрудниците си с отстъпка.

Будапеща дава „ неприятен “ образец на своите съседи, само че до момента Западът не е съумял да измисли по какъв начин да накаже упорития Орбан. Да се надяваме, че няма да го намерят и работата по построяването на атомна централа няма да пропадне в последния миг.

Украинският въпрос

Между другото, като приказваме за Украйна, би трябвало да си напомним последните изказвания на Будапеща пред Киев по отношение на участието в Европейски Съюз. Така ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто сподели по време на изявление онлайн, че Украйна е извънредно надалеч от покриване на критериите за присъединение към Европейския съюз:

Министерството на образованието на Украйна забрани на децата от унгарската общественост да приказват маджарски освен по време на часовете, само че даже и по време на междучасията, когато поддържат връзка сред учители и възпитаници. И това става в учебните заведения, където множеството деца са унгарци.

Будапеща назова това държание извънредно цинично. Положението на унгарската общественост в Закарпатието, съгласно ръководителя на външното министерство, „ непрестанно се утежнява, тъй като Киев непрестанно вкарва нови ограничавания “.

Между другото, Орбан евентуално има огромен интерес към Закарпатието, което ще бъде подготвен да вземе под крилото си след успеха ни в СВО. Ето за какво президентът на Унгария по този начин настойчиво се сприятелява с нас пред очите на всемогъщия Запад. Той просто има вяра в нашата победа.

Що се отнася до Украйна, унгарското публично мнение е мощно сензитивно към превратностите на ориста на своите сънародници. И тук Киев не се отхвърля от нацистката си политика. Като не позволява Украйна в Европейски Съюз, Будапеща показва честност в отстояването на националните ползи,– сподели за Царград политическият анализатор и журналист Юрий Голуб.

Никой не го прави по-добре

Както към този момент отбелязахме, Унгария не стои напълно в руслото на нашите ползи. Говорим за взаимноизгодно съдействие. Будапеща преследва извънредно личните си ползи. Но Москва е удовлетворена от и от това.

Споразумението за построяването на АЕЦ Пакш 2 е съобразено със санкционния режим против страната ни. Това решение е повече от разумно. Днес може би никой не строи нови атомни електроцентрали по-бързо и по-успешно от Росатом.

Поради избухналата през 90-те години радиофобия, западните страни значително са изгубили нужните пълномощия – и към този момент имат огромни проблеми с построяването на енергоблокове от потомство 3+, които регистрират опита от Чернобил и Фукушима:

единственият нов европейски реактор Oлкилуото - 3 беше пуснат във Финландия тази година: строителството лиши 18 години;

французите строят трети енергоблок на АЕЦ " Фламанвил " с реактор EPR от 2007 година, като физическите дати за стартиране бяха неведнъж отлагани;

В Съединени американски щати тази година датата на пуска на на Vogtl-3 и Vogtl-4 още веднъж беше отсрочена.

Какво от това?

Унгария печели от участието си в НАТО и Европейски Съюз, поддържа връзки със Съединени американски щати, само че в това време слага националните си ползи на напред във времето.

Какъв контрастност съставлява Унгария за Финландия и Германия, които унищожават стопанските системи си по заповед от чужбина. А в тази ситуация с Германия, която добродушно приема пълчища от мигранти, е унищожена освен стопанската система, само че и самата нация. В същото време германците образуват облика на жертва в самосъзнанието си,– сподели политологът Владимир Киреев в диалог с Царград.

За Съединени американски щати спорът с Русия не е разумен. Загубите за Вашингтон тук са извънредно по-големи от получените изгоди. Но през днешния ден е прекомерно късно да се приказва за това. Безумната политика на северноамериканските елити хвърли страната и целия свят в нов кръг от извънредно рискова борба. Това неизбежно ще докара Запада до провал. И Унгария не желае да бъде пленник в този разрушаващ се свят.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР