Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС относно незаконното строителство

...
Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС относно незаконното строителство
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Законите важат за всички. Терзиев да довърши започнатата от Фандъкова борба с незаконното строителство

Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС по отношение на противозаконното строителство постоянно е била безапелационна и поредна - то би трябвало да се отстранява, тъй като законите важат за всички български жители.

Относно нашумелия в последните дни хотел в парк „ Искър ", нелегално построен от Румен Гайтански, припомняме, че още през 2021 година тогавашният кмет Йорданка Фандъкова и арх. Здравков издадоха заповедите за премахването на трите постройки. Заповедите бяха обжалвани и дефинитивно извоювани от Столична община. Сега господин Васил Терзиев има задължението да провежда осъществяването на заповедта, взаимно с държавните институции. Професионалното и прецизно съблюдаване на процедурата е наложително изискване, тъй като държанието на другата страна до момента ясно демонстрира, че употребяват всяка една опция за оборване.

За нас е необяснимо държанието на структурите към Министерство на земеделието, които отхвърлиха подпомагане на чиновници на общината. Настояваме земеделският министър да разпореди незабавна инспекция за случилото се в Югозападното горско дружество. Обяснения чакаме и от кмета Васил Терзиев - каква предварителна организация е направил за премахването на обекта.

И министърът, и кметът дължат отговори по какъв начин се стигна до тази пародийна обстановка, в която видяхме развалена техника на Столична община, възпрепятстване на процеса по срутване.

Още преди седмица неслучайно по време на разискване на бюджета за 2024 година неколкократно предложихме средствата за срутване на противозаконните градежи да се усилят най-малко с 50%. Изрично посочихме обекта на язовир Искър като най-скъпия и обяснихме, че единствено там ще се изхарчат 80% от препоръчаните от Терзиев пари в бюджета за 2024 година Това постановяваше да подсигуряваме задоволително финансиране.

За страдание, кметът не ни послуша. Поради тази причина до момента в който общината не възвърне от компанията на Гайтански разноските от 2.4 млн. лв., Столична община ще е способна да разпорежда 5 пъти по-малко от плануваните за срутване рискови и противозаконни здания в София.

Хронология на събитията:

Сагата стартира през юни 2021 година, а успеха на общината в проблема се дължи на волята на кмета Йорданка Фандъкова и отличната работа на арх. Здравков и екипа му. С три негови заповеди (заповед № РА-30-66 от 24.01.2022; Заповед РА-30-438/16.06.2021 година и Заповед № РА-30-484/11.05.2022 г.) Здравков подреди премахването на общо 3 противозаконни постройки, измежду които ловджийски хотел с повърхност 3800 кв.м. и помощни здания. Фирмата апелира всички заповеди и водихме дълги и яростни борби на всички правосъдни инстанции. В интервала февруари-юни 2023 година Върховният административен съд, като съд от последна инстанция, постанови три решения в интерес на Столична община. След това от компанията желаеха анулация на две от тях - евентуално за печелене на време. С решения на Върховен административен съд от 5 февруари и от 6 март тази година общината дефинитивно завоюва и трите каузи след близо 3 години в съда. Решенията по проблема към този момент зависят напълно от кмета Васил Терзиев!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР