Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани.

...
Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани.
Коментари Харесай

Радан Кънев: Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани

" Позицията на Борисов в Брюксел беше нечестна към българските жители. Той отиде там без да разгласи позициите, които ще пази, без обществено оповестена платформа, без съвещания с Народно събрание и депутатите в Екологичен потенциал. Естествено - без народен проект и експертен екип.
Така си сътвори оправдание да назова всеки резултат триумф. Което и направи. " Това написа в формалния си профил във Facebook евродепутата Радан Кънев. Той разказва в елементи какво в действителност се е случило на срещата на върха в Брюксел. Ето по какъв начин:

Каква е действителността?
- В Брюксел Фондът за обективен преход за въглищните райони беше понижен четири пъти. Това е голям неуспех и опасност за енергийния преход, който в този момент би трябвало да се финансира с бюджетно средства.
- Борисов разгласи 29 милиарда евро, които " получаваме ". Това е крайно неточно изявление - огромна част от тези средства могат да бъдат вложени само въз основа на Национален проект за възобновяване и промени. Такъв проект ние нямаме, т.е. към този момент получаваме нула. Нула.
- Въведе се така наречен " Ръчна спирачка ", т.е. парите за всяка страна могат да бъдат спирани, в случай че промени по рационализация на стопанската система и акомодация към " Зелената договорка " не се организират.
- Борисов се изрече (може би единствената " програмна поръчка " ) в интерес на повече дотации и по-малко заеми. Резултатът е тъкмо противоположният. По мое мнение, това не е неприятен резултат. Заемите и финансовите принадлежности са по-силен и по-прозрачен модел на вложения. Трудно обаче може да се дефинира като " триумф ".

Накратко - в случай че нямаш цели и стратегия, не можеш да отчетеш триумф. Правителството приключи нула на нула. Гражданите на България, и изключително хората в Маришкия басейн, обаче загубихме доста.

Като цяло, договорката е извънредно значима, " историческа ", само че по детайлите си - противоречива. Тя е компромис сред рационалните, от време на време крайни, претенции на " стиснатата петица " (Австрия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия) и корупционния напор на източните водачи да скопят изискванията, свързани с налагане на Върховенството на закона.
Има и голям брой рационални решения, ориентирани към повече надзор върху промените и националните проекти за възобновяване.

Клаузата за Върховенство на закона - много повърхностна и безпомощна - е огромна загуба за жителите на Европейски Съюз и за позициите на Екологичен потенциал.
В диалозите си с сътрудниците от Екологичен потенциал, ще препоръчам тя да не бъде призната в този тип.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР