Позицията на България по темата за спазването на правата на

...
Позицията на България по темата за спазването на правата на
Коментари Харесай

МВнР: Северна Македония да гарантира правата на гражданите с българско самосъзнание

Позицията на България по тематиката за спазването на правата на българските жители и жителите с българско съзнание в Република Северна Македония е неведнъж заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в предишното и за жалост не престават да се сблъскват и до през днешния ден: репресии, слово на ненавист и неравноправно отнасяне само и единствено поради изложение на българското си съзнание, оповестиха от Министерство на външните работи.

" Продължаващата процедура на поддържане на предубеждения и отрицателни стандарти по отношение на България и българския народ, в това число посредством медии, учебници и монументи, както и похищения против български национални знаци и паметни плочи, способстват в допълнение за основаването на отрицателни настройки и неподходяща среда за жителите с българско съзнание в Република Северна Македония ", обявиха от дипломатическата ни централа.
 Служебният външен министър желае Северна Македония да извършва договорите, които подписва Служебният външен министър желае Северна Македония да извършва договорите, които подписва
За България Република Северна Македония е " болната тематика ". Това съобщи служебният външен министър Светлан Стоев отговор на въпрос до каква степен...

" Република България упорства за ясна и безапелационна позиция от управляващите в Република Северна Македония за предприемане на съответни дейности за създаване на интегрирано общество, учредено на господство на правото и отбрана на правата на индивида. Гарантирането на конституционните права на жителите с българско съзнание наедно с всички останали жители на Република Северна Македония, без дискриминация, би решило редица въпроси от екзистенциален темперамент за тях ", се добавя в позицията.

" Значението на поддържането на добросъседски връзки и по-специално прецизното използване, добросъвестно, на двустранните контракти с държавите-членки на Европейски Съюз беше очебийно от Съвета на Европейски Съюз неведнъж. Изпълнението на буквата и духа от страна на Република Северна Македония на подписания през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие, е от основно значение и остава причина за прогрес в процеса на присъединение на страната към Европейски Съюз ", се показва още в документа.

" България ще следи с изключително внимание всички процеси, свързани със основаване на нужните условия за свободна самоидентификация на жителите с българско съзнание ", се декларира в позицията​.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР