Позиция на Предизборния щаб на коалиция БСП за България“ -

...
Позиция на Предизборния щаб на коалиция БСП за България“ -
Коментари Харесай

Позиция на Предизборния щаб на коалиция „БСП за България“ - Стара Загора във връзка с изтекъл запис

 izbori_2023_v1_013


Позиция на Предизборния щаб на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ - Стара Загора по отношение на изтеклия запис за купени гласове за локалния избор:

„ Купуването и продаването на гласове е закононарушение! ” - с това изречение приключва всеки избирателен пропаганден материал в България. Всички участници в изборния развой самоуверено го заявяват.

В медиите оповестиха случаи за пазаруване на гласове „ на дребно “ - посредством схеми с вересии, с покриване на бързи заеми и заплащане в натура, с даването на дърва за огрев и така нататък

Това събитие толкоз е навлязло в изборния развой, че като че ли към този момент се приема за нещо обикновено, притегля все по-малко медиен интерес и за жалост, сякаш и не стои първостепенно на вниманието на правозащитните органи.

През последните години делата за такива закононарушения се броят на пръстите на една ръка. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи оставят усещане, че бездействат във връзка с изборната търговия. Това не е пресилено, тъй като обществото не е уверено, че е направено всичко допустимо за секване на изборната търговия.

Всичко това отвращава жителите и ги разколебава да гласоподават.

Търговията с избор не подминава и Стара Загора, само че тук към този момент става дума за " търговия на едро ".

В обществените мрежи, на първо време във Facebook страницата на БОЕЦ - България обединена с една цел, се появи запис за огромно пазаруване на гласове за една избрана листа с претенденти за общински съветници в Стара Загора.

От записа става изцяло ясно, че към този момент има купени гласове и че следва да се „ дават “ по нерегламентиран метод и да се купуват още гласоподаватели.

Тази уродлива процедура би трябвало да бъде пресечена! Всички, обединени – общество, институции, органите на реда, участници в изборния развой - не трябва да позволяваме приспособяване на изборните резултати купени гласове - в интерес на избрани претенденти.

Това неизбежно разрушава доверието на гласоподавателите в изборния развой, българските институции, в идващия общински съвет и кмет на Стара Загора и демотивира хората да гласоподават.

Настояваме органите на реда - Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Прокуратурата на Република България, да се самосезират и да подхващат незабавни дейности против възможните причинители на това закононарушение „ търговия с избор “.

Да се откри и огласи по какъв метод е изработен записа, достоверността на гласовете, да се ревизира истинността на изказванията за пазаруване на гласове, мащаба на закононарушението и се подхващат всички законови дейности.

Считаме, че незабавната интервенция на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Прокуратурата на Република България са извънредно наложителни!

Призоваваме всички участници в локални избори за община Стара Загора да поддържат тази позиция!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР