"Позициите на френския президент Еманюел Макрон в момента изглеждат по-слаби

...
"Позициите на френския президент Еманюел Макрон в момента изглеждат по-слаби
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Евентуално избиране на Льо Пен може да означава Фрекзит отвътре

"Позициите на френския президент Еманюел Макрон сега наподобяват по-слаби от тези преди 5 години, вторият тур на изборите във Франция може да се трансформира в референдум "за " и "срещу " Макрон "

Това мнение изрази пред Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

Макар да имаме същите претенденти на балотажа като преди 5 години, изискванията са много разнообразни – има война, рецесии в Европа, неустановеност, сподели Кючюков.

На първия тур наблюдавахме избор сред страха и гнева, означи Кючуков.

"Гняв по отношение на отминалото президентство на технократа Макрон, упрекван, че е обществено безсърдечен президент на богатите и боязън от възможното бъдещо президентство на крайнодясната Марин льо Пен, само че в известна степен и от Макрон, от неговата обществена апатия. Така че евентуално вотът ще бъде не "за ", а "против ".

Според Кючуков Льо Пен до известна степен е била подкрепена от крайнодесния Земур, който, "заставайки по-вдясно от нея, я центрира ".

Състезанието на първия тур беше сред трима, тъй като коренно левият Меланшон застана напълно покрай Льо Пен, уточни още Любомир Кючуков.

"Наблюдаваме преформатиране на френската политическа система – заличаване и попиване от Макрон на левия и десния център и търсене на по-радикални други възможности ", счита Кючуков.

"Ще бъде извънредно мъчно да се получи енергийна самостоятелност на Европейски Съюз от Русия ", предвижда Любомир Кючуков в предаването "Преди всички ".

"Това безусловно "разкачване " сред Европейски Съюз и Русия, освен това освен в областта на енергетиката. Тече като цяло развой на изцяло икономическо, даже политическо разделяне на европейската тъкан – икономическа и политическа, от Русия. "

Едно от най-големите опасения в Брюксел е, че възможното избиране на Льо Пен за президент може да значи Фрекзит от вътрешната страна, съобщи той.

"Тоест оставане на Франция в Европейския съюз, само че парализиране на неговата активност и преформатирането му в съюз на нациите. "

По думите му в изчерпателен проект предложенията на Льо Пен "на процедура отстраняват основите на Европейски Съюз и договорите, с които той е основан ".

Евроскептицизмът на Льо Пен е на първо място френски шовинизъм, който обаче може да блокира Европейския съюз, счита анализаторът.

"Чрез прибавянето на Франция, вероятно, към бранителите на тезата за Европа на нациите, би се образувало мощно националистическо ядро вътре в Съюза – към Франция, Полша и Унгария. "

България е в изолираност в Европейски Съюз по тематиката за РСМ, няма схващане за позициите ни, сподели Любомир Кючуков.

"България блокира общоевропейска политика, тя не блокира единствено началото на договарянията с РСМ. "

Според Кючуков България на процедура е направила "огромна услуга на македонизма " и е основала "много съществени антибългарски настроения в РСМ, тъкмо противоположното на това, което се стреми да реализира ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР