Позабравени енергийни проекти, изтупани от прахта и възродявани десетки пъти

...
Позабравени енергийни проекти, изтупани от прахта и възродявани десетки пъти
Коментари Харесай

Новата енергийна стратегия – забравени проекти, изтупани от прахта

Позабравени енергийни планове, изтупани от прахта и възродявани десетки пъти от разнообразни държавни управления по пътя на България към по-зелена енергетика. Накратко по този начин наподобява енергийната тактика на служебното държавно управление „ Българската енергетика – Стратегия ‪2023 – 2053 година ", показана през днешния ден.

На въпроса за какво служебно държавно управление би трябвало да показва този толкоз значим за страната и доста дълготраен документ, от там обясниха, че без него няма по какъв начин Планът за възобновяване да бъде отворен и предоговорен, както и че в сегашния му вид „ зад нито един план не стои стопански и механически разбор “.

Отварянето на Плана за възобновяване и резистентност е немислимо без нова енергийна визия. Основен приоритет е гарантиране на енергийната сигурност и опазване ролята на България като чист експортьор в района и балансьор “.

Всъщност, новаторските енергийни хрумвания напълно не са нови. Част от тях са публично оповестени още през 2020 година, когато президентът Румен Радев показва свои планове за модернизирането на България в отговор на Плана за възобновяване и резистентност, който се приготвя тогава от държавното управление на ГЕРБ. Интересното е, че тогава предложенията на президента в част " Енергетика " са показани от Асен Василев, съпредседател на „ Продължаваме промяната “, който тогава е представян единствено като магистър по стопанска система от Харвард.
Соц планове
Първоначалните хрумвания за създаване на ВЕЦ-ове по българското поречие на река Дунав и възраждането на АЕЦ „ Белене “ могат мъчно да се открият в интернет, защото са по-стари от мрежата. Те обаче са оценени, обсъждани, след това отново оценени и възраждани неколкократно през последните две десетилетия и с нови сили се появяват и през днешния ден.

Проектът за потребление на водата от река Дунав за произвеждане на електрическа енергия стартира през 1956 година с разбор за построяването на повсеместен хидротехнически комплекс на Дунав. През 2023 година той още веднъж е изведен на напред във времето и през днешния ден беше показан като един от акцентите в тактиката на служебното държавно управление. Става въпрос за построяването на два ВЕЦ-а, единият при Никопол, другият – при Силистра. Те ще се Строят взаимно с Румъния, с която водим диалози и се чака до седмици да бъде подписан меморандум. Идеята е двете водни електроцентрали да са с обща мощ 1600 мегавата, 800 мегавата за България и 800 за Румъния.

България има огромен капацитет за водни електроцентрали, водим диалози с Румъния “, разяснява служебният енергиен министър Росен Христов, добавяйки, че по течението на реката в други страни към този момент има такива построени мощности, потвърдили своята висока успеваемост.

Близо 43 години – толкоз изминаха от началото на плана за създаване на втора атомна централа в България. Започван и спиран към този момент няколко пъти през това време от разнообразни държавни управления, планът АЕЦ „ Белене ” отхвърля да почине, като в този момент е реанимиран от служебното държавно управление, само че без съответни елементи кой, с какво и по кое време ще го строи. В сферата на нуклеарната енергетика служебният кабинет е възнамерявал 4 нови блока – два на площадката в Белене и два на тази в Козлодуй. В конкретика се планува построяването на нови мощности от общо 4000 мегавата.

Силно предлагаме развиването на нуклеарната енергетика, отчитайки опита на страната “, сподели Христов и изясни, че два от новите блокове ще са заместващи на съществуващите 5-и и 6-и в Козлодуй, които би трябвало да излязат от употреба към 2050 година

На въпрос каква ще бъде цената им, Христов не можа да отговори. Той сподели, че всичко зависи от това какво ще вършим със съществуващото съоръжение, какви сътрудници избираме и по кое време ги строим. Относно закупените към този момент съветски реактори,  той сподели, че има техническа опция за потреблението им, само че не е ясно дали това е стопански най-изгодният вид или ще се търси вид за продажбата им и потреблението на нови такива за площадката в Белене.

Това ще бъде продължено от едно постоянно държавно управление, не е нещо, което можем да договорим за седмица – две “, сподели той и добави, че „ тези планове би трябвало да носят облага на вложителите и има доста разновидности, които ще бъдат направени и наново оценени “.

„ Ако желаеме да развиваме нуклеарната енергетика, сега, в който го решим, ние започваме с меморандуми и детайлни предпроектни изследвания “.
Енергия от слънце и вятър
В тактиката главен фокус се слага върху зелената сила.

Фокусираме се в създаване нови мощности от нисковъглеродна и зелена сила, понижаване зависимостта от природен газ и замяната му с водород “, разяснява Росен Христов. Залага се на фотоволтаици и вятърни мощности, тъй че „ да използваме оптимално естествените запаси на страната “.

В тактиката е записано създаване на 7 гигавата слънчеви и 2 гигавата вятърни мощности до 2030 година и нарастването им до 12 гигавата слънчеви и 4 гигавата вятърни мощности до 2050 година Планира се и градежът на 870 мегавата нови Водноелектрическа централа мощности до 2030 година и 1270 мегавата до 2050 година В геотермалната сила фокусът е върху изглаждане на местни системи за отопление. Предлага се още създаване на 1 гигавата електролизатори до 2030 година с произвеждане на 90 000 т./г. и на 5 гигавата електролизатори и произвеждане на 520 000 т./г. водород до 2050 година за локално ползване и експорт.

По отношение системите за предпазване на сила се предлага уголемение на ПАВЕЦ " Чаира " до 2030 година, създаване на нови ПАВЕЦ-ове, възражда се и концепцията за хидроенергийна каскада " Горна Арда ", която бе изоставена като план преди десетилетие.

Предвижда се още 1900 км рационализация и създаване на нови далекопроводи в преносната мрежа, цифровизация и развиване на разпределителната мрежа, създаване на 1000 зарядни станции за развиване на техническа и зарядна инфраструктура до 2030 година За справяне с енергийната беднотия се възнамерява въвеждане на ограничения за подкрепяне и повишение на енергийната успеваемост на семействата.
ТЕЦ-овете на раздора
Както към този момент стана ясно, политиците желаят въглищните централи да живеят още дълго. В документа се планува потребление на съществуващите мощности до 2030 година за гарантиране на енергийната сигурност и въвеждане на механически решения за понижаване на излъчванията.

Нашите разбори демонстрират, че най-малко до 2030 година ще бъде преференциално въглищните централи да се развиват у нас и да вземат участие в енергийната система “.

След 2030 до 2038 година ще се върви към поетапно извеждане от употреба на мощностите, с цел да се реализиран европейските условия за декарбонизация.

По думите на Христов прекъсването на производството на електрическа енергия от ТЕЦ-овете не значи редуциране на всички хора, защото при процеса по извеждането от употреба доста хора остават заети. Според него би трябвало да се откри метод за развиване на района и обезпечаване на работни места преди да се стигне моментът за редуциране на хора.
България – енергиен водач в района
С тези си хрумвания служебният кабинет цели да резервира страната ни водач в района и Европа по произвеждане и експорт на електрическа енергия, да се подсигуряват постоянни доходи, енергийна сигурност и самостоятелност на страната.

Не бягаме от зелените цели на Европа, тактиката е основана на европейските наставления и проекти за декарбонизация “, сподели Христов.

България е „ за “ зеления преход и ще търси метод по какъв начин да го реализира.

По думите на Христов тази тактика и визия е създадена с огромно моделиране, основано на всички източници на данни, утвърдени от Европейска комисия, най-съвременната методология, консултанти и програмен продукт.

В документа не бяха показани съответни вложители и деклариран интерес към някои от проктите. Христов изясни, че се планува финансирането на тези мощности, както от частни вложители, стратегически сътрудници, интернационалните финансови институции, по този начин и от лични средства от фирмите в бранш енергетика.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийни планове служебно държавно управление енергийна тактика ПоследниНай-четениЕнергетика 16 Новата енергийна тактика – (не)забравени планове, изтупани от прахта Телекомуникации 20 Vivacom е най-бързо разрастващата се компания в света при сателитните бизнес услуги Крипто 96 Защо биткойн внезапно стартира да нараства? Политика 104 Христов: Ако не предоговорим Плана, ще изгубим пари по него Иновации 4427 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Любопитно 3398 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Градоустройство 2312 „ Метрополитен “ възроди концепцията за метростанция между „ Люлин “ и „ Обеля “ Компании 2102 Неразумно работно време носи на Tesla нови главоболия в Германия Всички новини14:59 Телекомуникации 16 Vivacom е най-бързо разрастващата се компания в света при сателитните бизнес услугиОще от ЕнергетикаВиж всичкиХристов: Ако не предоговорим Плана, ще изгубим пари по негоГазовият бранш изиска държавна поддръжка за битовите потребителиТоплата зима в Европа лишава Путин от козЕК чака взаимните покупки на газ да стартират преди лятото Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновации Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР