Появи се снимка на дядото на днешния кандидат-кмет в София

...
Появи се снимка на дядото на днешния кандидат-кмет в София
Коментари Харесай

Ето го дядото на Васил Терзиев - началник на тоталитарното ВКР-ДС

Появи се фотография на дядото на днешния кандидат-кмет в София на ПП-ДБ Васил Терзиев.

" Някогашният шумкар, просъветски терорист и началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона, който в интервала 1953-1973 гг. е шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност (ВКР-ДС), Васил Павлов Терзиев доближава до чин ген.-лейтенант ", написа уеб сайтът Zonanews, който разгласява архивната фотогрфия.



Ген. Васил Терзиев



В спомените си, наречени " Рамо до рамо със руските чекисти ", Васил Терзиев споделя за своята активност като кадрови чиновник на комунистическото Военно контраразузнаване, известно като Трето ръководство на Държавна сигурност. Той също разказва руското въздействие във ВКР-ДС и разкрива военното контраразузнаване като един от инструментите на Българска комунистическа партия за надзор на армията и налагане на " пролетарската тирания ". 

" С цел да се канализират и изяснят съгласуваността и взаимоотношението на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) с управлението на Министерство на народната отбрана, а също и с командирите и политработниците по обединяванията, съединенията и поделенията на армията, още след излизането на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) от послушание на Министерство на народната отбрана се изготви директива за правата и отговорностите на оперативните служащи на ръководството, доста ни оказа помощ както съветникът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) към ръководството, по този начин и основният консултант към Министерство на народната отбрана ", написа Васил Терзиев. 



Дядото на днешния " десен " кандидат-кмет на София на ПП-ДБ име разказва " прелестните руски чекисти " към Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС):
" Към ръководството като съветници са били прелестните руски чекисти: Григорий Георгиевич Пилипенко, пристигнал през 1953 година и прокиснал у нас повече от 4 години. Рядко деен, с огромен житейски и действен опит. Участвал като боен контраразузнавач през цялата Отечествена война. Много постоянно беше в отделите, отделенията и при обособения действен служащ. Живееше с паниките, триумфите и неудачите на ръководството. Бързо изучи ситуацията у нас, знаеше делата и сигналите, добре усвои български език и без преводач общуваше с персоналния състав ", написа Терзиев.



Съветникът от руските служби е имал цялостен достъп до секретните каузи на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) - персонални и работни - както и до сигнали, които се получават в ръководството.

По-нататък в спомените си ген. Васил Терзиев разказва присъединяване си в разгромяването на " вражеската съпротива " в България през втората половина на 40-те години на предишния век:
" През този тежък и динамичен интервал външната реакция и вражеската съпротива, която действуваше под управлението на империалистическите разузнавания, търсеха опора и в армията, създаваха контрареволюционни организации като " Неутрален офицер ", " Цар Крум ", " Военен съюз " и други за събаряне на националната власт. Благодарение на напъните на оперативния състав от РО-2 (който по това време бе на послушание на министъра на войната) и дейната помощ на Държавна сигурност тези контрареволюционни организации бяха разкрити и разгромени ".



Комунистическият контраразузнавач се хвали в спомените си с чистката в армията, която е провеждал по напътствие на партията:
" През интервала 1946-1947 година по напътствие на партията РО-2 взаимно с помощник-командирския уред и Държавна сигурност организира чистка в армията на огромна част от противников настроените към националната власт царски офицери, които бяха взели участие в битката против прогресивните дейци или бяха от непозната съсловен генезис ". И добавя: " През 1951-1952 година се организира нова чистка ". 

Васил Терзиев се хвали и с ликвидациите на българи, които са се опитвали да избягат през границата от болшевишката робия в България:
" Важна беше и задачата на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) в битката против бягствата зад граница. Имаше години, когато настроенията за бягства се усилваха...В множеството случаи контингентът беше от неукрепнали младежи, с рисковани пристрастености ".

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР