Появата на следващото поколение едноплатков компютър Raspberry Pi 5 развълнува

...
Появата на следващото поколение едноплатков компютър Raspberry Pi 5 развълнува
Коментари Харесай

Ето как към Raspberry Pi 5 може да бъде включена външната видеокарта GeForce RTX 4090

Появата на идващото потомство едноплатков компютър Raspberry Pi 5 развълнува аудиторията от фенове, които явно са заинтригувани да се възползват от по-впечатляващите характерности и функционалности на последния модел. В края на краищата една от главните хардуерни нововъведения на компютъра е консолидираното на PCIe порт, което доста уголемява опциите за феновете, които желаят да опитват с външни разширителни карти. Така да вземем за пример известният специалист Джеф Гиърлинг (Jeff Geerling) публично разгласи, че е съумял да свърже към новия едноплатков компютър пълноценна дискретна видеокарта.

Във видеоклипа, който бе оповестен от създателя на плана, той изяснява, че за опита е употребена графичната карта GeForce RTX 4090, закупена от eBay (тази графична карта се появи на пазара през 2016 г.). След някои операции той съумял да свърже видеокартата към Raspberry Pi 5 и да накара системата да работи напълно правилно, макар че евентуално не всеки ще може да повтори начинанието на запалянковците. Работата е там, че Гиърлинг е употребявал специфичния модул Pineberry Pi uPCity за свързване на видеокартата, който сега не се предлага от ритейлъра.

Тъй като видеокартата е обвързвана към системата посредством интерфейса PCIe x16, а с цел да свърже дискретната видеокарта към Raspberry Pi 5, Girling е трябвало да употребява специфичен еластичен адаптер, с който да свърже видеокартата към едноплатковия компютър. Съвсем разумно графичната карта въпреки всичко се нуждае от много сила, която е невероятно да се получи непосредствено от платката, тъй че експертът е трябвало да употребява външно в допълнение зареждане, без което графичната карта просто няма по какъв начин да работи.

В последна сметка всичко работи и създателят отбелязва, че преди този момент е съумял да свърже външна дискретна графична карта и към едноплатковия компютър Raspberry Pi Compute Module 4.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР