Появата на Лавров в Скопие предизвика горещи страсти сред страните

...
Появата на Лавров в Скопие предизвика горещи страсти сред страните
Коментари Харесай

Появата на Лавров в Скопие предизвика горещи страсти сред страните от ОССЕ

Появата на Лавров в Скопие провокира горещи пристрастености измежду страните от ОССЕ. Страните членки са разграничени, като балтийските страни и Украйна отхвърлят да вземат участие поради наличието на съветския министър Сергей Лавров, написа Reuters.

57-членната ОССЕ е правоприемник на организация от епохата на Студената война, в която руските и западните сили влизат в контакт.

Съединени американски щати и техните съдружници се стремят по едно и също време да запазят ОССЕ жива, където да държат Русия виновна за нейното навлизане в Украйна. Те участват, като се стремят да осъждат дейностите на Москва. Позиция, която някои от най-близките съдружници на Украйна не одобряват, отбелязва организацията.

“Как може да се приказва с агресор, който прави геноцид. Пълна експанзия против друга страна членка, Украйна? “

Това съобщи естонският външен министър Маргус Цахкна пред кореспонденти в сряда в Брюксел, където участва на среща на НАТО.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че схваща безпокойството от наличието на Лавров на срещата в Скопие.  Но той сподели, че това е късмет за Лавров да чуе необятно наказание на войната на Русия в Украйна.

“Вашето решение да позволите на Лавров да взе участие е в сходство с нашата обща цел да поддържаме многостранността жива “.

Това сподели Борел на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски на взаимна конференция в Скопие.

“Лавров би трябвало да чуе още веднъж от всички за какво Русия е наказана и изолирана ”, уточни Борел. “Тогава ще може да се върне в Кремъл и да рапортува “.

Естония трябваше да поеме годишното ротационно председателство на ОССЕ, само че Русия го блокира месеци наред. Сделката в последния миг за неутрална Малта да поеме председателството би трябвало да бъде публично утвърдена на срещата в четвъртък и петък.

Проблемът с ОССЕ отразява по-широки дипломатически въпроси за Украйна, отбелязва Reuters. Докато единствено Беларус постоянно застава на страната на Русия на срещите на ОССЕ. Отсъстващите тази седмица се тревожат, че задължението на западните сили към Украйна се колебае.

Съединените щати поставиха старания да ги успокоят, до момента в който твърдяха, че ОССЕ, която поддържа стандартите, с които Русия се е съгласила, е вярното място за търсене на отговорност от Москва.

“Първо… нямаме планувани взаимоотношения с Русия. Също по този начин няма да приемем връщане към нормалната работа в разгара на тази експанзия, която докара до най-голямата сухопътна война на европейския континент след Втората международна война “. Това изясни пред кореспонденти посланикът на Съединени американски щати в ОССЕ Майкъл Карпентър.

“Беше направено доста, с цел да се разобличат съветските зверства и чакам, че това ще бъде тематиката за осъждането на експанзията на Русия против Украйна във всичките й форми “.

По-късно обаче стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще участва единствено на срещи с сътрудника си от Северна Македония и други сходно мислещи страни в сряда. След което ще напусне преди формалното начало на Министерския съвет в четвъртък.

ОССЕ не е единственият интернационален орган, където се срещат Западът и Русия.

Лавров към момента участва на събития на Г-20 по света и Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

По отношение на наличието залозите в Скопие са ниски. След като председателството е уредено, главният отворен въпрос е дали мандатът на четирима висши чиновници на ОССЕ, в това число генералния секретар Хелга Шмид, ще бъде продължен.

Отсъстващите страни обаче се притесняват, че Лавров ще употребява срещата като естрада. “Случи се по този начин, че страната агресор има право на несъгласие и в прочут смисъл се пробва да открадне дневния ред на ОССЕ. Мисля, че това е просто неверно “. Това сподели латвийският външен министър Крисиянис Каринс.

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР