Пояс от морски водорасли с дължина от 8000 км се

...
Пояс от морски водорасли с дължина от 8000 км се
Коментари Харесай

Огромен пояс от водорасли се движи през Северния Атлантик

Пояс от морски водорасли с дължина от 8000 км се движи през Атлантическия океан и се чака да стигне до Флорида и Карибския басейн през идващите месеци. Тази екосистема не е нов феномен, само че учените са забелязали, че тази година се е образувала по-рано от нормално. Наречено Голям атлантически саргасов пояс, по името на самите морски организми, явлението се простира от Западна Африка до Мексиканския залив. Съдържа по-малки и по-големи маси от кафяви водорасли. До лятото поясът ще доближи плажовете по Карибско море, Южна Флорида и Мексико. Феноменът е прочут на учените, само че тази година се е случил по-рано.
Изглежда, че има по-голямо количество саргасови водорасли, в сравнение с сме виждали в последните години. Не сме сигурни за какво е по този начин. Какво е особеното тази година по отношение на предходната? Това е неразбираемо към този миг. Може да е обвързвано с промените на климата. Също по този начин считаме, че част от тази система е обвързвана с натрупването на повече хранителни субстанции във водата. Тъй като водите се затоплят, това разрешава на водораслите да порастват по-бързо. И комбинацията от тези фактори води до тази по-голяма биомаса.
Майк Парсънс – професор по морски науки 

Водораслите се носят в открития океан – и за разлика от други типове се възпроизвеждат на повърхността на водата, подпомагани от цялостни с въздух структури, които им придават плаваемост. Матовите кафяви водорасли се простират на километри в океана и обезпечават среда за размножаване, хранене и местообитание за доста риби, морски костенурки и морски птици.
Имате течения, които се движат главно от западния бряг на Африка към екватора. Имате течения, които се спускат надолу – от Европа и северозападна Африка към екватора. Това изяснява натрупването на този пояс от водорасли. След това тази маса се движи на запад към Карибите.
Майк Парсънс – професор по морски науки

Учени пресмятат, че тази година има повече от 10 милиона тона водорасли в пояса, само че през 2018 година биомасата е била по-голяма като количествено измерение.

За доста курорти на Карибите и в Мексиканския залив отлагането на водораслите по брега може да сътвори редица неудобства. Когато се разлагат саргасовите организми, отделят амоняк и сероводород, които могат да са рискови за човешкото здраве.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР