Повтаряйте достатъчно дълго една история и тя ще стане факт.Тази

...
Повтаряйте достатъчно дълго една история и тя ще стане факт.Тази
Коментари Харесай

Крал Артур - истина или мит?

Повтаряйте задоволително дълго една история и тя ще стане факт.
Тази история сигурно се отнася до средновековната легенда за Крал Артур, героичният държател на Камелот, за който се счита, че триумфирал над немските нашественици, основал рицарите на Кръглата маса и бил предаден от своята брачна половинка кралица Гуинивиър, която завързва любовна връзка с единият от рицарите – сър Ланселот. След като Крал Артур извадил омагьосаният меч Ескалибур от канара, до него застава за консултант великият вълшебник Мерлин. Накрая когато Крал Артур е ранен в борба, той е отведен на остров Авалон, където изчезва в мъглата на времето.

Найстина ли се е случило всичко това?
Както при доста фолклорни приказки, и приказката за Крал Артур е цялостна повече с фантастика и магия, в сравнение с с истина. Това е история, която се е появила на доста места в литературата. Споменавания на Артур има в текстове от IX-X в. Той играе съществена роля в „ Джефри от Мномут “ (Историята на кралете на Великобритания), произведение от XII в., което през днешния ден се смята за повече небивалица, в сравнение с за действителен исторически документ. Все отново до в този момент не е намерено дефинитивно доказателство за съществуването на този именит крал. Разбира се, само че никой до в този момент не е потвърдил и, че той не съществува. Както в по-голямата част от международната митология и в Артурската легенда съществува зрънце истина. Историците имат причини, че Артур от легендата е бил романо-британски крал от V в. на име Риотамус или шотландският цар Артур от VI в., както и още няколко други догатки от същинската история. Някои учени считат, че магьосникът Мерлин евентуално произлиза от уелската легенда за пророка Мирддин.

Легендата споделя, че Крал Артур умира на остров Авалон, само че точното място на този остров, в случай че фактически е съществувал остава незнайно. Преди 800 години локалните поданици на сегашен Глостънбъри – Англия, почнали да настояват, че точно техният град е бил остров Авалон. В доказателство за тези изказвания, те привеждат, че Глостънбъри, който е висок рид в миналото бил заобиколен от тресавище и това бил островът от легендата. През 1190 година, монасите от абатството в Глостънбъри настояват, че са разкопали ковчег, който съдържал останките на Крал Артур и неговата брачна половинка Кралица Гуинивиър, и кръст който ги разпознава. За страдание историците са скептични към тази находка и този факт, тъй като това изказване от монасите се случило точно когато те били във финансово усложнение. То било подбудено от огромен пожар зародил в абатството им и потребността от събирането на пари за възобновяване на манастира ги притискала да измислят всичко това с цел да привлекат гости и техните пари. В днешно време мистерията би могла да бъде разгадана, откакто се направи ДНК тест на костите и разбор на кръста, само че за жалост те се изгубили с времето. Още информация по отношение на гробът на Крал Артур можете да намерите в публикацията ни – „ Гробът на крал Артур е средновековна машинация “

На рид към Съмърсет – Англия е открита антична цитадела наричана палат Кейдъри. Някои учени считат, че точно този палат е именитият Камелот ( повече за Камелот може да прочетете в публикацията ни „ Съществувал ли е в действителност Камелот? “) на крал Артур.
Английският историк от XVI в. Джон Леланд пръв предложил тази догадка и с времето тя останала. Археолозите са разкрили доказателство, че крепостта е издигната към III-IV в. пр.н.е., като през VI в и бил изработен огромен ремонт и служела като кралски палат. От стратегическа позиция би имало смисъл на хълма да се построи палат, който да предлага отбрана от нападатели в низините. Дали обаче кралят, който живял там, е Артур от легендата е противоречиво.

Не малко са и митовете към Крал Артур и някои древен персонажи и артефакти. Едни настояват, че рицарите от Кръглата маса безпределно търсели Светият Граал, само че по този начин и не го намерили. Друг мит пък споделя, че Йосиф от Ариматея, който в Библията подарява личната си гробница с цел да бъде положен в нея Исус взима Граала и отпътува за Англия. Установява се в Глостънбъри и скрива Граала в бунар в подножието на свещеният за града рид. Легендата споделя, че водата в кладенеца била топла и алена, тъй като съдържала капки от Христовата кръв. Като опровергаване на този мит учените дават причини, че в античните исторически текстове, на никое място не се загатва Йосиф от Ариматея да е пътувал до Англия. Относно аленият цвят на водата, обяснението e, че в случай че във водата има съществуване на желязо то изяснява аленият й цвят.

Дали Крал Артур е действителна персона или фиктивен персонаж следва времето да го потвърди. Каквато и да бъде обаче истината в реалност, тази легенда ще си остане една от най-пленяващите истории в човешката история.

Още по тематиката може да прочетете тук: https://www.history.com/news/was-king-arthur-a-real-person

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР