Повтарят, че били твърде млади, нямали опит, трябвало да се

...
Повтарят, че били твърде млади, нямали опит, трябвало да се
Коментари Харесай

Да поговорим за момчетата и момичетата в новото управление на България


Повтарят, че били прекомерно млади, нямали опит, трябвало да се поучават, тъй като ръководството на България не ставало като в учебниците. Аз пък крещя да не се поучават прекалено много, нима ни върнат малко към " учебниците ".

Кирил Петков и Асен Василев в Народното събрание

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Една от главните тематики през последния месец е младостта на новите ръководещи. Изчислиха, че, броиха какъв брой от новите депутати са под 30 години, а достолепните медийни анализатори снизходително назоваха „ тези момчета “. Не съм чувал някой да дава сходни квалификации на Десислава Атанасова или Даниел Митов, въпреки че и те са при започване на 40-те.

Злорадство и насмешки. Симпатии и очаквания.

В обществените мрежи заваляха насмешки за изгубилия подарък слово Радослав Василев, който, популярност богу, окуражи „ дядо му “ Рамадан Аталай. Обсъждат иронично новата ръководителка на Петковия политически кабинет, тъй като не се била научила да се усмихва. Съмнения разсъни и министърът на културата господин Атанасов, който влиза в едно нарцистично поле на създатели без нужната персонална популярност. А върхът на злорадството беше клопката, който ГЕРБ заложи на младото болшинство със злощастния мораториум върху цените на тока. „ Старите кучета се гаврят с новобранците “, разяснява един публицист.

От друга страна представителите. Не знаем доста за тях, само че пък им „ имаме вяра ", „ надяваме се “, тъй като „ младостта е нашето бъдеще " и така нататък

Чудя се по какъв начин да тълкувам този феномен. Впрочем, той се случи и в ранните години на прехода, и със Симеоновите юпита, та даже и при ранните ГЕРБ. Твърде просто ми се вижда пояснение от вида, че страната ни е патриархална, че младите живеят до късна възраст при родителите си и се освобождават от опеката им едвам когато емигрират в чужбина. Мина много време от геронтокрацията на късния Живков, а в частния бранш от дълго време избират хора с възрастовата характерност на новите дейци на " Продължаваме промяната " (ПП). Някой ще си спомни, че прекомерно младите ни министър председатели Димитров и Виденов, заели поста на по 36 години, бяха изиграни и прогонени от старите играчи. Но Костов заема поста на 48, Станишев - на 49, Борисов - на 50. Разликата до 41-44 не ми се вижда задоволителна, та да вършим народопсихологически систематизирания.
Редакцията предлага
Младостта като метафора

Преди всичко младостта е метафора за желанието страната да се промени и нещо най-сетне да се раздвижи. Или за някои противоположното - за зиморничавия боязън от това, че ще им се скапе рахатлъкът. Помните от историята главното политическо разделяне през българското Възраждане: остарели против млади. Едните желаят постепенно и деликатно, другите - бързо и революционно; едните са за двуглава турско-българска монархия под егидата на Русия, другите - за самостоятелност незабавно и със лични сили. Това разделяне ще открием във всички интервали на българската история. Често младите са такива и физически, само че това напълно не е наложително. Сравнете примерно измежду политолозите бунтовния Евгений Дайнов (63) и компромисния Стойчо Стойчев (38). Кой е младият и кой е остарелият? А Мика Зайкова (79) и съумелият младеж Делян Пеевски (41)?

Друго допустимо пояснение е подмяната на институционалните взаимоотношения с персонални, поколенчески. Не знам дали забелязахте какъв брой постоянно в последната акция се прокрадваше тази тематика - „ другари ме накараха да се кандидатирам “, „ имам вяра му, тъй като сме другари от толкоз години “. Това звучи симпатично, само че е знак за един сериозен проблем: в политиката не се случва естествено и непрекъснато обновяване, навлизат талази от „ другари “.

Управленците, съумели да заемат някакви позиции, се държат за креслата до край и тъй като всичко е запушено, периодичен следим поява на нови и нови партии, издигнати не върху институционално израстване, а като поколенчески протест. Политическа партия е единствено следващият образец. Възрастта като че ли заменя концепциите, надпреварата - имат си доверие, тъй като се знаят, слушат една и съща музика, учили са в едни и същи университети, вървят в същите питейни заведения.

Има изключения. Шареният възрастов състав на Има Такъв Народ се дължи евентуално на ексцентричния метод на събирането му с кастинги и телевизионни участия. Дали той не беше причина за неуспеха им, не знам. Или вземете саморазправата на госпожа Нинова със старите в партията си и издигането на нови хора. Да, само че дейностите ѝ към този момент започнаха да наподобяват съмнителни, тъй като самата тя не желае да напусне председателството, въпреки че унищожи партията си. (Някой има вяра ли на оставката ѝ? Аз не.)

На тази възраст Александър Велики побеждава Персийската империя

Как да се обновяват периодичен партиите, та да няма потребност от поколенчески взривни талази? Не знам - може би някаква мандатност, може би би трябвало да чакаме развиването на европейска политическа просвета. Защото желанието ни да влязат младежи във властта не е просто хармония, колкото и да е прелестно да гледаш симпатични и образовани (най-после!) лица по тв приемника. Демокрацията допуска обновяване, и то непрестанно.

Проф. Ивайло Дичев

Повтарят, че младите нямали опит, че трябвало да се поучават, тъй като ръководството на тази страна не ставало както написа в учебниците. Аз пък крещя да не се поучават прекалено много, нима ни върнат малко към „ учебниците “.

И да не забравяме въпреки всичко, че млади, съгласно Организация на обединените нации, са хората сред 15 и 24 години. В този смисъл млад е единствено един от новите ни депутати - бъдещият лекар Милко Пенев (23). Но на тази възраст Александър Велики побеждава великата Персийска империя.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР