Повишаването на заплатите на служителите не е особено голям приоритет

...
Повишаването на заплатите на служителите не е особено голям приоритет
Коментари Харесай

Най-успешните компании печелят все повече, но не вдигат заплатите. Защо?

Повишаването на заплатите на чиновниците не е изключително огромен приоритет за най-успешните компании, твърди отчет на Централната банка на Австралия, представен от Bloomberg.

" Високопроизводителните компании наподобява употребяват по-голямата част от по-високите равнища на продуктивност, с цел да понижат цените и да усилят маржовете на облага, вместо да ги насочат към по-високи заплати на служащите ", твърди икономистът на централната банка Джеф Уиър.

" Изоставащите в продуктивността имат стеснен обсег, с цел да заплащат по-високи заплати ", прибавя той.

Проблемът със слабия растеж на заплащането озадачава икономистите по целия свят, изключително поради положителната форма на международната стопанска система.

В своя отчет " Загадки за растежа на заплатите и технологии " Уиър твърди, че неравномерното приемане на нови технологии от страна на фирмите води до увеличение на разликите в продуктивността.

Според него това е основен фактор в по-дългосрочния проблем за намаляващия дял на трудовите хонорари в националния приход, както и в по-краткосрочния - за какво номиналните заплати са по-малки от предстоящото.

Заложена е световната икономическа вероятност: в случай че слабостта на заплатите се окаже краткотрайна, тогава централните банки, които сега поддържат доста ниски лихви, евентуално ще бъдат изправени пред бързо възходяща инфлация, която може да се окаже доста сложна за преодоляване.

Ако лекият растеж на заплатите се проточи, тогава запазването на ниските лихви е рационално, а политиката за прекомерно бързо нормализиране може да е рискована.

Макар все по-голямото влияние на цифровите технологии сигурно да не е единственият фактор, който може да докара до нараснала конкуренция и по-голяма опозиция на работодателите против по-високи разноски, в това число заплатите, настройките на хората демонстрират, че това е значимо и възходящо.

В последна сметка съществена причина за въвеждането на цифрова технология е намаляването на разноските.

Сред другите евентуални аргументи за по-слабия растеж на заплатите са:

- Повишена конкуренция при импорт, глобализация и неустановеност на работното място

- Намаляващата профсъюзна активност

- Преминаването към краткотрайни, вместо непрекъснати, трудови контракти

- Постепенно намаляване на действителния растеж на заплатите, насъбран в по-ранните години

Макар динамичността да може да изясни някои промени в Австралия, нейните последствия са съсредоточени основно в няколко бранша, изключително търговията на едро и дребно, счита Уиър. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР