Поверителността на личните данни в новия, дигитализиран свят е сравнително

...
Поверителността на личните данни в новия, дигитализиран свят е сравнително
Коментари Харесай

iQOS събира данни от потребителите. Но за какво?

Поверителността на персоналните данни в новия, цифровизиран свят е относително нова и далечна тематика за доста от нас. Със сигурност обаче това е напът да се промени, откакто редица софтуерни компании към този момент наблюдават, записват и продават всяко наше придвижване.

Темата изскача и от напълно неподозирано допреди няколко години място - цигарите. С представянето на новаторския iQOS, колосът Philip Morris провокира дребна гражданска война измежду пушачите както по света, по този начин към този момент и в България. Иновативният артикул обаче има и скрита опция - да наблюдава по какъв начин се трансформират навиците им.

За разлика от елементарните цигари, iQOS е електронно устройство с технология, която разрешава събирането на поверителни данни.

На съставни елементи

Анализ на съставните елементи на устройството, изработен в следствие на организация " Ройтерс ", демонстрира, че то може да даде голямо количество данни за навиците на пушачите. Самите Philip Morris настояват, че употребяват данните единствено за коригиране на проблеми.

Тютюневият колос към този момент основава база данни на потребителите на iQOS, които се записват, а към този момент е създала и приложение за мобилни телефони, с което прави още една крачка напред.

Инициативата, в случай че бъде позволена от регулаторите (към момента приложението е недостъпно за българските потребителите, като няма информация PMI да е желала позволение към този момент - бел. ред.), ще разреши на компанията да извлича данни за навиците на потребителите от устройството и да ги употребява за рекламни цели, разяснява досегашен управител от Philip Morris, който е взел участие в тестването на софтуера в Япония.

Тези данни могат да включват броя на " дръпванията " от цигарата, както и броя на изпушените цигари денем, показва Широ Масаока, работил за PMI от 2012 до 2016 година

От Philip Morris обаче дават отговор, че софтуерът в устройството се употребява единствено за управление на температурата и продължителността на потребление и " не се употребява за каквито и да е било рекламни цели ".

Канадската компания TechInsights Inc, която се е специализирала в реверсивно инженерство на разнообразни устройства, показва, че iQOS има два чипа. Единият от тях, с лека преправка, може да бъде употребен за запаметяване на голям брой информация и пращането? назад до Philip Morris.

Поради спецификата му, компанията е направила ревизия единствено на хардуерните съставни елементи, само че не и на софтуера. Philip Morris дават отговор: " Никаква информация от устройството не е обвързвана с съответен консуматор, единствено със самото устройство ".

Мега база данни на пристрастени

Патент, подаден от дъщерна компания на PMI през 2009 година, демонстрира по какъв начин работи изпращането на данни: самото устройство има интерфейс за качване и събаряне на данни от и към компютър с интернет.

Грегъри Конъли, професор в Североизточния Университет в Бостън, който е изучил технологията на iQOS и патентите на компанията, твърди, че опцията на Philip Morris да събира данни от потребителите може да даде обилни благоприятни условия на устройството. " Това, което ще създадат, е да основат мега база данни на това по какъв начин американците пушат ", споделя той. " След което ще могат да препрограмират настоящия модел дърпания на подобен, който е доста по-пристрастяващ ".

През януари вицепрезидентът Мойра Гилкрайст съобщи пред панел специалисти от Food and Drug Administration (FDA) в Съединени американски щати, че " няма технология там, която да е ориентирана към манипулиране по какъвто и да е метод ". Компанията изтегля данни от устройството единствено при случай на щета и с цел да разбере какво я е предизвикало, настояват от Philip Morris. Както и че няма метод да бъде променено равнището на никотин, което устройството изпуска.

Гилкрайст удостоверява, че компанията може да получи информация от устройството за броя на дръпвания и използването му, само че не го прави, с изключение на при механически проблем.

" Хей, през днешния ден не сте употребявали вашето iQOS устройство "

По време на срещата с FDA, Гилкрайст е запитана за използването на технологията bluetooth, вградена в устройството. По думите?, тя се употребява, с цел да подсети на потребителите по кое време би трябвало да изчистят устройството или да си поръчат цигари. " Знаете, да вземем за пример, може да изскочи известие: " Хей, през днешния ден не сте употребявали вашето iQOS устройство. Спряхте да пушите или сте минали още веднъж на стандартни цигари ", споделя тя.

Отстъпка против персонални данни

В Япония, където законите за рекламите на цигари не са толкоз строги, колкото в редица други страни, Philip Morris събира данни за консуматори и посредством регистрация за устройството. Такава е практиката и в България, като при даване на персоналните данни, потребителят може да закупи самото устройство с фрапантно понижение: за 90 лв., вместо за 180 лв..

Компанията събира данни, в това число имената на потребителя, датата на раждане, мобилен телефон, адрес и и-мейл. Бланката, която клиентът попълня, не съдържа сериен номер на устройството. Това разрешава още по-подробно попълване въз основата, защото разликата в цената е прекомерно огромна, с цел да бъде подмината с лека ръка от потребителите.

Събирането на големи масиви с персонални данни на консуматори е новата огромна цел на голям брой компании. А новата огромна задача на регулаторите е стартират да ги защищават, изключително до момента в който самите консуматори не осъзнаят потребността сами да си ги пазят. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР