Поведението на редкия лилав организъм, който се храни с паяци

...
Поведението на редкия лилав организъм, който се храни с паяци
Коментари Харесай

Учените откриха нова паразитна гъба, която се храни с паяци в Бразилия

Поведението на редкия виолетов организъм, който се храни с паяци от типа Kwonkan eboracum, прилича това на роднините му " зомбита ", които се появяват в сериала The Last of Us.
Учените считат, че са разкрили нова паразитна гъба, която се храни с паяци в дъждовните гори на Бразилия, съобщи Гардиън.

Редкият организъм принадлежи към група гъби, които заразяват безгръбначни животни и завладяват тялото на приемника.
Изследователите обявиха, че няма доказателства, че новата паразитна гъба управлява държанието на паяците, преди да ги убие, сходно на роднините им гъбени зомби-мравки, които управляват насекомите и ги подмамват да изоставен гнездата си, с цел да отидат тук-там, където могат да разпространят спорите си, и станаха известни от пост-апокалиптичната телевизионна драма The Last of Us.

Гъбата е открита през ноември по време на теренна експедиция в горите северно от Рио де Жанейро за документиране на биоразнообразието в региона и търсене на нови типове. Преди да бъде доказана като нов тип, тя ще се нуждае от публично научно изложение.

" Това е в действителност красиво нещо ", споделя доктор Жоао Араужо, бразилски миколог от Ботаническата градина в Ню Йорк, който е направил откритието, само че към момента не е решил по какъв начин да го назова. " Те заразяват паяците и това е един от доста дребното кордицепси, които са лилави, което е страхотна специфичност. Не знаем доста за тази група гъби, тъй като е доста едва проучена. Този тип гъби са събирани доста малко пъти в света, най-много в Тайланд. Това евентуално ще бъде първият път, когато ще секвенираме сходен тип от Бразилия ".
Атлантическите дъждовни гори са една от най-застрашените екосистеми в света. Някога тя е покривала 15 % от територията на Бразилия, само че е мощно фрагментирана, като сега са останали единствено 20 % от първичната ѝ повърхност. Тя е гореща точка на биоразнообразието и може да се похвали с няколко типа, които не се срещат на никое място другаде на Земята, в това число маймуната Златист лъвски тамарин и Рисуваният дървесен плъх.
Експедицията, която е взаимна работа на Кралската ботаническа градина в Кю, Ботаническата градина в Ню Йорк, Ботаническата градина в Рио де Жанейро и други организации, включва специалисти по растения, гъби, жаби, змии и птици, които желаят да видят какво е останало в гората. Учените употребяват най-новите портативни технологии, с цел да секвенират генома на гъбата на място.
Те считат, че по време на пътуването са създали още открития на гъбични паразити, само че би трябвало да създадат още инспекции. Сред тях са паразитна гъба, която се храни с паяк, и друга, която атакува бръмбари от тор.

" Новият тип, който нападна паяците, принадлежи към мегаразнообразна група гъбички ", споделя Араужо. " Познаваме към 1 % от нейното многообразие, тъй че знаем доста малко. Необходима е фундаментална научна работа, с цел да успеем да изследваме нови медицински съединения или да ги използваме за отбрана от вредители в земеделските култури. "

Водещият откривател, доктор Оскар Алехандро Перес Ескобар, и доктор Наталия Пржеломска, която е направила секвенирането в полето, обявиха, че работата им ще поддържа хипотезата за нов тип и може да се употребява за ускорение на идентифицирането на други типове в застрашени екосистеми.
Пржеломска сподели: " В този случай е належащо да се означи, че е допустимо да се направи освен това: " Тук, в Кю, имаме достъп до огромни машини за секвениране на ДНК и всевъзможни способи за приемане на данни. Това постоянно е доста по-трудно в страните с огромно биоразнообразие.
" Това, което беше в действителност особено в тази екскурзия, беше, че можехме да отидем и да използваме някои от най-новите технологии за секвениране на ДНК дружно с хората, които работят там. Това е една дребна стъпка в този в действителност огромен проблем с неравния достъп до технологии. "

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР