Повечето руснаци смятат, че срещу Русия се води информационна война,

...
Повечето руснаци смятат, че срещу Русия се води информационна война,
Коментари Харесай

Руснаците смятат, че срещу страната им се води информационна война

Повечето руснаци считат, че против Русия се води осведомителна война, обвързвана с военната интервенция в Украйна, заяви ТАСС, като се базира на данни от проучване на публичното мнение, извършено от Руския център за публичното мнение (ВЦИОМ). Анкетата е извършена на няколко стадия на 31 март, 3, 5 и 6 април и включва 1600 респонденти, пълнолетни съветски жители.

Деветдесет % от руснаците декларират, че виждат прояви на осведомителна война против страната си и единствено четири на 100 споделят, че сходни изказвания са неоснователни, сподели Михаил Мамонов, началник на отдела за политически проучвания към ВЦИОМ.

Той добави, че повече от половината респонденти (61 процента) декларират, че са попадали на материали, които демонстрират дейностите на Русия в Украйна в отрицателна светлина, а 41 на 100 от тях ги правят оценка по-скоро като лъжливи. Анкетираните, които споделят, че не са виждали сходни материали, са 39 на 100.

„ Абсолютно болшинство от тези, които са виждали сходни материали, декларират, че ги считат за недостоверни и единствено 10 на 100 са склонни да се доверяват на сходни информации “, сподели още Мамонов.

Според данни от 5 април 78 % от руснаците утвърждават президента Путин, а 13 му дават отрицателна оценка, сподели още социологът.

Той уточни, че руснаците всеобщо поддържат решението на Путин за провеждането на военна интервенция в Украйна, като 74 на 100 от респондентите показват позитивно отношение към дейностите на управляващите. На противоположно мнение са 17 % от интервюираните.

Изследването демонстрира, че 89 % от руснаците поддържат армията, а негативно отношение към нея показват 8 на 100.

Що се отнася до НАТО, 59 на 100 от руснаците се изричат отрицателно за алианса, като този дял от респондентите бележи растеж от 9 процентни пункта по отношение на януари предходната година. Положителна оценка за блока дават едвам сред 2 и 4 %, посочи Мамонов.

Тези, които споделят мнението, че НАТО е военна конструкция, която има намерение да предприеме нападателни дейности против Русия и съдружниците ѝ, са 62 %. Противоположно мнение споделят 15 на 100.

Негативното отношение към Съединени американски щати измежду руснаците е достигнало един от пиковете си от 1991 година насам. Руснаците, които декларират, че имат неприятно мнение за Съединени американски щати, са 71 на 100. Положителна оценка на Вашингтон дават 14 % от респондентите. Подобни пикове имаше и през 2008 и 2014 година, само че те бяха по-слабо изразени, уточни Мамонов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР