Повечето родители искат да отгледат деца, които разбират стойността на

...
Повечето родители искат да отгледат деца, които разбират стойността на
Коментари Харесай

Как да научите децата си да боравят с пари?

Повечето родители желаят да отгледат деца, които схващат цената на парите - само че постоянно предаването на тази информация, на колкото и години да е нашето дете, може да се окаже комплицирано.

Колкото повече отлагате " диалога ", толкоз по-трудно става, счита Адриен Пента, изпълнителен шеф на Brown Brothers Harriman Center for Women & Wealth.

Първият най-хубав метод да научите своите деца цената на парите и труда, е да дадете персонален образец - като избягвате задължения и натрупвате благосъстояние, с цел да покажете на децата нужното, с цел да съумеят в живота от финансова позиция.

Кои са най-важните уроци за всяка възраст?

В детската градина:

Научете ги концепцията за спестяването и замяната, с цел да им помогнете да взимат решения сами - да вземем за пример теста с бонбона: децата получават бонбон и обещанието, че в случай че не го изядат, когато възрастните изоставен стаята, ще получат втори, когато родителите се върнат.

В началното учебно заведение:

Започнете да им дават дребна сума пари на избран интервал от време - да вземем за пример всяка седмица - и им обяснете какво могат да вършат с нея. " Когато синът ми бе на пет, му давахме по пет $ и той решаваше защо да ги изхарчи. В началото, незабавно си купуваше нещо дребно и ги харчеше незабавно. Но по-късно той съумя да спести 85 $, тъй като разбра, че за пет $ не може да си купи кой знае какъв брой ", споделя Пента.

В главното учебно заведение

Давайте им образци със личните си финансови решения, с цел да ги научите за разликата сред " нуждая се " и " желая " за нещо. Например със фамилната отмора, която може да се случи единствено един път годишно или с огромна покупка. Така те ще схванат, че и всички изпитват финансови усложнения и не могат да си разрешат всичко вкупом.

Накарайте ги да заплащат за импулсни покупки със личните си пари - и то в кеш, с цел да следят обмяната на парите.

В гимназията

Независимостта идва и с повече отговорности. Тийнейджърите към този момент могат да схванат по-добре разноските, които родителите вършат - в това число и за тях. Не е неприятна концепция да започнете да ги карате сами да покриват част от тях - изключително в случай че са на възраст, на която към този момент са работили през лятната почивка. Например, сметката им за телефон. Или ги оставете да платят излизането на пица с другари от парите, които им давате всяка седмица, вместо да им давате спомагателни за вечерта.

В тази възраст може да им връчите и дебитна карта, в която авансово сте внесли избрана сума. Така по едно и също време ще сте спокойни, че при потребност, те ще имат средства на разположение, което ще ги научи и за потребността постоянно да имат спестени пари за непредвидени обстановки.Те към този момент са способни да схванат и по-сложни финансови тематики като лихви, дивиденти и повишение на цената на артикули или активи. Може да ги запознаете с главните принадлежности за икономисване на пари, както и да им обясните заплахите, които дългът крие.

В университета

По това време те към този момент са задоволително възрастни, с цел да се отделят - да живеят сами, да покриват месечните си сметки, да си купят автомобил и какво ли още не. Твърде евентуално е постоянно в този интервал да се изправят пред финансови усложнения. Важно е да ги оставите да се опитат сами да се измъкнат и преборят, вместо постоянно да сте подготвени да помогнете с пари.

Кой е най-важният финансов урок, който сте дали на своето дете?

 

 

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР