Повечето пациенти, страдащи от дълъг COVID-19 една година, е вероятно

...
Повечето пациенти, страдащи от дълъг COVID-19 една година, е вероятно
Коментари Харесай

Изследване показа колко продължава дългият COVID

Повечето пациенти, страдащи от дълъг COVID-19 една година, е евентуално да имат признаци и осемнадесет месеца, сочат данните от ново изследване, представено от Ройтерс.

Констатациите са въз основата на огромно проучване с присъединяване на 33 281 души в Шотландия, които са дали позитивен тест за новия ковид. Повечето от резултатите са в сходство с данни от по-ранни и по-малки проучвания.

При подгрупа от 197 души, изкарали симптомно инфекцията и попълнили въпросници 12 и 18 месеца след заразяването с COVID-19, се оказва, че и в двата момента са траяли да имат признаци, споделят учените в обява в " Нейчър къмюникейшънс ".

Година след заразяването 11 % от участниците споделят, че не са се възстановили, 51 на 100 считат, че отчасти са оздравели и 39 на 100 се усещат изцяло излекувани. 

Данните след 18 месеца от позитивния тест са сходни на тези след 12 месеца - 11 % не усещат никакво възобновяване, 51 % - отчасти и 39 на 100 - цялостно.

Асимптомните инфекции не са свързани с нескончаем COVID-19. Но от 31 486 души, които са имали признаците на инфекцията, съвсем половината оповестяват за ненапълно възобновяване след шест до осемнадесет месеца от позитивния тест.

Общо 3744 участници със симптомно боледуване от COVID-19 са попълнили въпросници два пъти през идната година. Шест месеца след заразяването осем % оповестяват за липса на възобновяване, 47 на 100 - за отчасти изцеление и 45 на 100 - за цялостно. Тези данни леко се трансформират 12 месеца след първите признаци, като 8 % настояват, че не са се възстановили, 46 на 100 - отчасти и 46 % - изцяло.

Един от 20 пациенти със симптоматична зараза оповестява, че не се е възстановил при последното изследване.

" Нашето проучване е значимо, тъй като способства за разбирането на дългия COVID-19 в популацията като цяло, освен при пациенти, които би трябвало да бъдат признати в болница поради инфекцията ", изяснява ръководителят на изследването Джил Пел от университета в Глазгоу.

Продължителният COVID-19 е по-вероятен при пациенти, които са били приети в болница, при по-възрастни, дами, хора в неравностойно социално-икономическо състояние и със съществуващи преди заразяването здравословни проблеми . Най-честите признаци на дългия COVID-19 са зной, болежка в гърдите, сърцетуптене, така наречен мозъчна мъгла.

Изглежда че имунизацията преди възпаление защищава от някои дълготрайни признаци, установяват още учените. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР