Повечето от вас може би си спомнят 90-те години на

...
Повечето от вас може би си спомнят 90-те години на
Коментари Харесай

10 култови песни, които през 2020 г. навършват 30 години

Повечето от вас може би си спомнят 90-те години на 20 век? Едно от най-превратните и запаметяващи се десетилетия в историята и развиването на човечеството. Краят на студената война, разпадането на комунистическия строй в Съюз на съветските социалистически републики и рухването на Берлинската стена…

Трайна диря в музикалната история и до през днешния ден оставят някои от най-хитовите песни и албуми. Реших да ви напомня 10 от тях, освен поради високите позиции в международните ранглисти, само че и поради страстите, които са предизвиквали и не престават да провокират в нас.

На някои от тях несъмнено сте лудували в нощните заведения, на други може би сте плакали, а на трети – танцували за първи път с момичето или момчето на фантазиите си. През 2020 година тези части навършват цели 30 години от излизането си.

1. MC Hammer – U Can’t Touch This

Изпълнител в действителност е Стенли Кирк Бърел, роден на 30 март 1962 година, станал прочут със театралното си име MC Hammer (или просто Hammer). Той е американски рапър, танцьор, продуцент на звукозаписи и бизнесмен, който реализира най-големия си триумф и известност в края на 80-те години и началото на 90-те години.

Интересно е, че в края на 90-те години Бърел става просветител и има лична стратегия за християнско служение, наречена „ MC Hammer and Friends “. Също по този начин през 1991 година всяка събота заран той играе като анимационен воин, наименуван Hammerman, и е изпълнителен продуцент на личното си риалити шоу, наречено Hammertime.

2. Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Истинското име на Ванила Айс е Робърт Матю Ван Уинкъл. Той е първият съумял американски бял рап реализатор. Интересен факт за хитовото парче „ Ice Ice Baby “ е, че съдържа неизменен детайл от не по-малко известната ария на Queen и Дейвид Бауи „ Under Pressure “. Затова и се стига до съд за плагиатство. Ванила Айс дълго време твърди, че го е трансформирал, само че по-късно признава, че в действителност не го е направил. Queen и Ванила Айс реализират съглашение отвън съда за неразкрита и до момента сума.

Ванила Айс е имал много критици и е бил много предизвикан заради обстоятелството, че е бял рапър. По-късно, по времето на връзката си с Мадона, той се пристрастява към хероина. След раздялата си с нея стартира от ден на ден да използва опиати, като през 1994 година изпада в меланхолия и прави опит за самоубийство посредством свръхдоза хероин и екстази, само че е избавен от собствен другар.

3. George Michael – Freedom! ’90

На върха на славата си, в опит да резервира здравия си разсъдък, Джордж Майкъл последователно стопира да извършва някои от обичайните си отговорности към музикалния си лейбъл. Той даже отхвърля да се появи в клипа на шлагера си „ Freedom “. Видеото е паметно на първо място поради присъединяване на златния състав от топ модели на 90-те: Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Татяна Патиц, Кристи Търлингтън и Синди Крауфорд. Тогава артистът се замисля, че да бъде кумир нацяло едно потомство е непостижимо за него задължение, на което за жалост не съумява да устои! Затова, когато пристигнал моментът за фотосите на песента „ Freedom ”, той се отхвърля от присъединяване и поверява функциите на основните секс знаци на епохата.

Това промени цялата философия на правенето на клиповете. Видеото споделяше всичко. Беше гениално, нещо революционно “ , споделя Елтън Джон в едноименния документален филм за живота на Джордж Майкъл. Продуцентът Анди Стивънс обаче ще запомни парчето с малко по-различен акцент: „ Хонорарът за всяко едно от девойките беше голям, като се плащаше на дневна база. Ето това към този момент беше революционно “ .

4. Wilson Phillips – Hold On

Всъщност Wilson Phillips са три девойки! През 1986 година певицата Чени Филипс образува групата дружно с Карни и Уенди Уилсън. И трите са дъщери на известни рок-музиканти. Родителите на Уенди и Карни са Брайън Уилсън от Beach Boys и Мерилин Уилсън от Honey. Родители на Чени – Джон и Мишел Филипс от The Mamas And The Papas. В този интервал Чени Филипс се е борила със зависимостта си от опиати и алкохол и е посещавала терапевт.

Бях на същински кръстопът в живота си, тъй като към момента изпитвах доста болежка от завършилата си връзка и просто се мъчех да се ориентирам в някои много мъчителни детски прекарвания в лечението “ , споделя тя. Нейният терапевт всеки ден я е съветвал да се държи, просто да се държи. Така поражда и заглавието на хитовата ария на дамското трио „ Hold On ”.

В края на 1992 година обаче триото се разпада. През 2004 година след 12-годишно спиране, трите се събират още веднъж и записват нов албум „ California “. През 2010 година светът чува и сборника коледни песни „ Christmas In Harmony “.

5. Sinéad O’Connor – Nothing Compares 2U

Любопитен факт е, че песента в началото е издадена от създателя ѝ Принс, само че става световноизвестна с осъществяването и видеоклипа на Шинейд О’Конър. Бунтарката употребява извоюваната популярност от песента, с цел да покаже своите политически възгледи по време на присъединяване си в Saturday Night Live през 1992 година Докато трае осъществяването ѝ, тя раздира фотография на папа Йоан Павел II. Емоционалността и същинската сълза по лицето на Шинейд във видеоклипа ѝ обезпечават популярност и премия Grammy за най-хубаво различно осъществяване. Тя отхвърля да я получи в символ на митинг.

През март 2015 година О’Конър афишира, че няма да извършва песента повече онлайн, тъй като към този момент не е обвързвана прочувствено с нея и не желае да разочарова публиката.

6. Madonna – Vogue

През 1992 година, даже самата кралица на попа отдаде респект на личния си шлагер „ Vogue ”, избухвайки рефрена в края на сингъла си „ Deeper and Deeper ”. „ Няма значение дали си черен или бял “ , се пее в познатия рефрен, само че не е ясно дали Мадона е осъзнала доколко безупречната, едноцветна кинематография на клипа ще подчертае това изказване, изключително настоящо в днешни дни.

Всички знаем, че в песента Мадона загатва имената на 16 известни персони. Когато “Vogue ” е показана на 20 март 1990 година, единствено 9 от всички, които се загатват в текста ѝ, са живи. Към днешна дата към този момент нито една от тези звезди не е на този свят. Ето и част от легендите – Грета Гарбо, Мерилин Монро, Марлене Дитрих, Марлон Брандо, Грейс Кели, Майкъл Джексън, Фред Астер, Катрин Хепбърн.

7. Snap! – The Power

https://youtu.be/j1BNcSBApOU

Емблематично за този шлагер е началото на песента. Тя стартира със загадъчната фраза на съветски език: „ Американската компания Transceptor Technology пристъпи към производството на компютри „ Персональный спутник “. Интересен факт е, че „ Персональный спутник “ в действителност е действително компютърно устройство за незрящи и хора с повредено зрение. Произведено е от съществуваща компания Transceptor Technology през 1990 година, командва се посредством глас и може, наред с други функционалности, автоматизирано да изтегля публикации от „ USA Today “ посредством вграден модем.

Песента е написана от Майкъл Мюнзинг и Лука Анзилоти (под псевдонимите Бенито Бенитес и Джон „ Дева “ Гарет III) и продуцирана от Snap!. „ The Power “ е третият сингъл на групата. С присъединяване на рапъра Turbo B и гласовитата Пени Форд сингълът се трансформира в голям интернационален шлагер. През 2020 година тридесет години навършва и различен паметен шлагер на Snap! – „ Ooops Up! “.

8. Lisa Stansfield – All Around the World

„ All Around the World “ излиза в края на 1989 година, само че същинската звездна популярност доближава парчето след появяването му на американския и японския пазар през 1990-та. Въпреки безспорната си популярност, тази ария се появява бързо и е със относително невисок бюджет. Вокалната част е записана единствено от два опита, а по-късно са добавени същински принадлежности. Песента значително е повлияна от американския артист и създател на песни Бари Уайт. В знак на респект към него е направено говоримото встъпление в „ All Around the World “.

Ето какво споделя самата Лиса Стенсфийлд за песента: „ All Around the World “ беше върхът. През годините доста хора ми споделиха, че тази ария им оказва помощ да преминат през сложен интервал. Прекрасно е, да знаеш, че си оказал помощ на някого по този метод. Песента безусловно завладя целия свят, четири пъти. Предполагам, че би трябвало да внимавате какво пеете, тъй като може да се наложи да го извършите. “

9. Phil Collins – Another Day In Paradise

Още една ария, родена през 1989 година, само че добила международна популярност при започване на 90-те. Парчето е първият номер 1 в Billboard Hot 100 за 1990 година. Самият Фил Колинс споделя, че като ентусиазъм за „ Another Day In Paradise “ му е послужил епизод от пътешестване до столицата на Съединени американски щати – Вашингтон. Там британецът забелязал многото бездомни хора, търсещи леговище от снега в кашони, ситуирани по тротоарите. В композицията изпълнителят влиза в ролята на наблюдаващ и повествовател, видял по какъв начин мъж подминава безучастно бездомна жена, молеща го за помощ.

Без да се е насочил към съответна тема лондончанинът запява думите „ She calls out to the man on the street “ . Впоследствие те остават непроменени, давайки начало на песента. За видяното и връзката на композицията с нейното заглавие създателят споделя следното: „ Оплакваме се за дребни неща като изстинало кафе или преварени спагети. Исках просто да кажа, че всичко това наподобява като ден в парадайса спрямо нещата, които тези клетници претърпяват. “

10. Jon Bon Jovi – Blaze Of Glory

В началото на 1990 година, до момента в който се възвръща от свръхнапрежението, Джон Бон Джоуви получава питане от продуцента Джон Фуско да му даде правата да употребява неговата ария „ Wanted Dead Оr Alive “ за музикалния акомпанимент на втората серия от кино лентата „ Млади стрелци “, чието изложение е отдадено на живота и гибелта на популярния персонаж Били Хлапето. Джон е непосредствен другар с артиста Емилио Естевес, който му изпраща сюжета на този филм, и схваща, че текстът на песента не подхожда на кино лентата и взема решение да направи друга. Взима си акустичната китара и отпътува за пустинята в щата Ню Мексико, близо до Санта Фе, където показва новата си концепция на продуцентите на кино лентата.

Ето по какъв начин вижда обстановката артистът Кийфър Съдърланд: „ Ние вечеряхме, когато Джон Бон Джо у ви се причисли към снимачния екип на „ Млади стрелци 2 „. Той седна при нас и стартира да дра ска нещо върху салфетка, да кажем, за към 6 минути. И по този начин, до момента в който си дъвчехме сандвичите, той написа текста на песента „ Blaze Of Glory “ , която стана № 1 в класациите, а салфетката след това подари на Емилио Естевес “ .

90-те години на предишния век се оказват доста богати на шлагери от разнообразни музикални жанрове – денс, поп, рап, рок или незабравими балади, които и до ден сегашен карат сърцата ни да учестяват своя темп.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР