Повечето от нас не вярват много-много на онова, което не

...
Повечето от нас не вярват много-много на онова, което не
Коментари Харесай

Киматиката – от физична теория в надежда за изцеление

Повечето от нас не имат вяра много-много на това, което не могат да видят с очите си и пипнат с ръцете си. И за какво ли – ще кажете, това по никакъв метод не ни визира. И въпреки всичко всички разчитаме на науки като микробиологията, нанотехнологията и органичната химия за здравето и живота си. А с какво друго се занимават те, в случай че не с невидимото? Едно от най-странните и изненадващи полета в науката обаче е не друго, а физиката – теориите и откритията там граничат и постоянно надминават и най-смелите научнофантастични полети на въображението.

През 1787 година немският правист, музикант и бележит физик Ернст Хладни разгласява труда си “Открития върху теорията на звука ”. С него роденият в една година с Моцарт Хладни (който на всичкото от горната страна умира през същата година като Бетовен) поставя основите на физичната дисциплинираност, известна през днешния ден като звучност – науката за звука. Един от главните му приноси към нея е триумфът му във

визуализирането на вибрациите, създадени от звуковите талази.

С помощта на лък за цигулка, който той прекарва по ръба на плоски подноси, покрити с пясък, Хладни показва по какъв начин в материята се образуват стройни форми, провокирани само от звуковите трептения. Така той потвърждава, че те в действителност имат въздействие върху физическите тела и демонстрират наклонност да основават верни, геометрични форми според от творби тон.

Какво значение има това за нас самите? Сигурно мнозина са чували за мистериозните кристали, които по някои изказвания се оформят във водата под въздействие на разнообразни музикални творби, думи и даже мисли. С тези опити се прочу японският откривател Масару Емото, който разгласява в книгите си “Посланията на водата ” и “Истинската мощ на водата ”, смайващи високоскоростни фотографии на формите, които съгласно него замръзващата вода образува, откакто е подложена на разнообразни по смисъл и наличие звукови послания. Емото твърди, че с това показва

безредната природа на неприятните думи и хармоничната – на положителните,

които образуват най-правилните и красиви кристали. Дали този резултат в действителност съществува и какви са аргументите за него, не е потвърдено, само че все пак си коства да се замислим над въздействието, което океанът от звуци, в който живеем, има върху организма ни (който пък се състои от 60-70% вода).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР