Повечето от нас искат да спечелят много пари, но на

...
Повечето от нас искат да спечелят много пари, но на
Коментари Харесай

10-те най-богати престъпници в историята

Повечето от нас желаят да завоюват доста пари, само че на какво са способни хората, с цел да се снабдят с огромно материално положение? Разказваме за най-богатите нарушители в близката история, които за обогатяване облага са направили ужасни измами и закононарушения.

Денис Козловски

Състояние : 600 милиона $

Американският предприемач Денис Козловски записва Tyco Industrial в Бермудите. След няколко години компанията стана първенец по брой придобивания: към 1 хиляда компании станаха част от интернационален конгломерат. Но надалеч не всички пари от облагата на компанията обаче отидоха за разширение на бизнеса. Козловски и неговият асистент Марк Шварц вземат решение да употребяват парите на Tyco, като че ли напълно им принадлежат. Денис купува къща за 19 милиона $, както и апартамент за 18 милиона $ в Ню Йорк. Най-скандалните покупки, които се появиха по време на следствието, бяха завеса за душ за 6000 $ и окачалка за облекла " единствено " за 2 000 $. Общите вреди, породени на компанията от Козловски и Шварц, бяха оценени на 1,6 милиарда $, за което всеки от тях бе наказан през 2005 година и би трябвало да прекара четвърт век зад решетките.
 Снимка 394337
Източник:

Бърнард Мадоф

Състояние : 820 милиона $

Собственик на най-голямата финансова пирамида в историята. Основана през 60-те години Madoff Investment Securities се радва на неограниченото доверие на вложителите. След краха на компанията в разгара на финансовата рецесия от 2008 година, няколко милиона частни притежатели и огромни финансови организации пострадаха. Мадоф получи заслуженото: съдът го осъди на 150 години затвор.
 Снимка 211898
Хоакин Гусман

Богатство : 1 милиард $

Мексиканският нарушител милиардер Хоакин Гузман Лоера, прочут в незаконните среди като Ел Чапо, или Шорти, неведнъж е бягал от пандиза. По-специално през 2015 година той още веднъж напусна мексиканския затвор с оптимално непоколебим режим. Господарят на опиатите бяга през под земята тунел, дълъг повече от 1,5 км, издигнат тъкмо под килията му. Тунелът извежда до изоставена постройка отвън града.

Заслужава да се означи, че Хокин Гусман, откакто беше задържан през 1993 година и наказан на 20 години затвор, избяга след 8 години. Ел Чапо съумява да напусне пандиза, като подкупи 80 души, които след това способстваха за бягството на наркобоса. Престъпникът се скрил сред предмети в микробус за пране и излязъл от мексиканския затвор. През 2016 година органите на реда хванаха Ел Чапо с помощта на сантименталната му преписка с 43-годишната мексиканска актриса Кейт дел Кастильо.

След екстрадицията в Съединените щати в Мексико стартира войната сред наркокартелите за надзор над картела на Гузман Синалоа. След гибелта на Осама бин Ладен, Гусман стана най-опасният търсен нарушител в света.

През 2011 година, съгласно Forbes, Хоакин зае първо място в листата на най-издирваните нарушители в света. Американските управляващи оповестиха премия от 5 милиона $ за залавянето му - една от най-големите награди в историята на интернационалната битка против наркомафията.
 Снимка 458786
Източник:

Ал Капоне

Състояние : 1,3 милиарда $ Вероятно най-яркият представител на проведената престъпност в Съединени американски щати и света - Ал Капоне - под прикритието на мебелен бизнес, се занимава с рекет, незаконен алкохол, хазарт и сводничество в Чикаго. Капоне имаше задоволително пари, с цел да наеме петстаен апартамент в първокласния хотел Metropole за 1500 $ дневно.

В пика на кариерата си Капоне печели 100 хиляди $ седмично благодарение на своята незаконна империя.

Това, за което мафията не искаше да харчи пари, са налозите, поради които той се озова в пандиза. Капоне е освободен и умира от сърдечен удар, породен от сифилис в дома му във Флорида през 1947 година.

Алън Станфорд

Богатство : 2 милиарда $

Алън Станфорд е прочут финансист и човеколюбец, спонсор на професионалния спорт, който беше задържан за машинация. От 1993 година Станфорд е началник и едноличен притежател на финансова империя, известна като финансовата група Stanford, която до 2008 година ръководи активи от към 50 милиарда $ На 14 юни 2012 година тексаският милиардер Алън Станфорд беше наказан на 110 години затвор по обвиняване в основаване на финансова пирамида, чиито инвеститори изгубиха повече от 7 милиарда $.

По-рано същата година през март правосъдните заседатели признаха Станфорд за отговорен по 13 от 14-те точки на обвиняването. Създателят на пирамидата по така наречен " скица на Понци " не признава виновността си. Прокуратурата изиска Станфорд да бъде наказан на 230 години затвор, до момента в който отбраната упорства 44 месеца, които Алън Станфорд към този момент е прекарал в ареста.

Леона Хелмсли

Условие : 2 милиарда $ Леона Хелмсли бе наречена Кралицата на скъперничеството и даже направиха филм за нея. Собственичка на най-голямата хотелска империя в Съединени американски щати е прочут със скандалните си забележки като " единствено дребните хора заплащат налози ". Леона включи персоналните си разноски в колоната на необлагаемите бизнес разноски, за които тя се озова в пандиза. Говори се, че в наследството си Леона е оставила на кучето си 12 милиона $.

Карлос Енрике Ледер Ривас

Богатство : 2,7 милиарда $

Карлос Ледер съумя да направи главозамайваща кариера от незнаен апаш на коли до един от създателите на картела Меделин. Той основава доста ефикасна система за доставка на кокаин от Колумбия до Съединените щати през Югоизточна Азия и да направи този опиат наличен даже за междинната класа. Ледер се назовава татко на епидемията от кокаин в Съединени американски щати през 70-те години. Наркотикът бил много безценен, само че дилърът взема решение да насити пазара колкото е допустимо повече, последователно увеличавайки размера на на ниска цена опиат, правейки го наличен за междинната класа. Ледер стана създател на промоции в стила на " Първа доза гратис ".

Лордът на опиатите е имал близко другарство с Ескобар - той му е бил шурей. Прекланял се на Хитлер, печатайки националистически вестник в зелена " наркотична " багра. Ледер е налегнат от грандомания: той трансформира един от Бахамските острови в своя лична база за прекачване, контролирайки цялата територия. Според някои оценки до там дошли до 300 кг кокаин на час.

Ледер оповестил същинска война на управляващите - единствено публицисти са убити повече от 100, хиляди са починалите служители на реда. За главите на всеки от тях нарушителите получиха премия от дилърите на опиати в размер на 4 хиляди $.

Това не можеше да се търпи от управляващите, които го издават на американците и той е вкаран в пандиза. В Съединени американски щати той излежава доживотна присъда, към която са прибавении още 135 години затвор.
 Снимка 458784
Източник:

Хун Са

Състояние : 5 милиарда $

В средата на 60-те годни на предишния век един от военните командири на Бирма (сега Мианмар), Хун Са, изчезна в джунглата с войска от 800 души стартира да отглежда опиат. На това е отдадена работата на цялостен град и в разгара на своята " популярност " Хун Са става най-големият снабдител на хероин в света, правейки 3/4 от целия международен оборот.

Хун Са, по прякор Олимпийския крал и Принцът на гибелта, не е просто елементарен стопанин на опиатите, а един от водачите на бирманската съпротива, който съумя да сътвори лична страна в страната на границата сред Мианмар, Лаос и Тайланд.

След няколко конфликта с управляващите Хун Са е хванат през 1969 година, само че освободен в подмяна на заложници през 1973 година До 1985 година съюзът на наркодилъри и бунтовници докара до обстоятелството, че район Шан става изцяло самостоятелен от управляващите на Мианмар. Известно време той управлява 75% от пазара на хероин в света, води продължителни партизански борби с постоянна войска и за изгонването му американските управляващи предложиха 3 млн. $.

Любопитно е, че през 1989 година Хун Са предложи на управляващите на Съединени американски щати да купят 1 000 тона хероин от него, с цел да не попадат те на интернационалните пазари.

През 1996 година той непринудено се съобщи на управляващите на Мианмар, опасявайки се, че в противоположен случай те ще го екстрадират в Съединени американски щати. В резултат Хун Са прекарва остатъка от живота си в отлични условия при конвенционален арест в Рангун, където умира през 2007 година.

Амадо Карильо Фуентес

Богатство: 25 милиарда $

Този мексиканец стана прочут с дейностите си по образуване на наркотрафика на кокаин в Съединени американски щати, Аржентина, Чили и Мексико. Фуентес натрупа опит в този бизнес, като работи за колумбийците по време на взрива на кокаин.

Първата му сполучлива стъпка в този бизнес е цялостно отменяне на заплащанията в налични пари. Той се приема заплащането на активността му с кокаин, употребявайки го за основаване на лична мрежа за разпространяване на опиати.

В края на 80-те на предишния век колумбийското въздействие в този бизнес стартира да отшумява, предприемчивият Фуентес основава собствен картел " Хуарес " в Мексико, който стартира да има придобива забележителна мощ, защото дневният му оборот е 30 милиона $.

Това е улеснено от обстоятелството, че Фуентес взема решение да употребява въздушен флот за разпространяване на кокаин, което му даде съответния прякор. Във въздушния флот на картела има повече от 700 самолета, които летят за Перу, Боливия и Колумбия. По времето на разцвета на царя на опиатите даже най-висшите чиновници на Мексиканската администрация за битка с опиатите са били в неговата платежна ведомост.

Престъпният бизнес на Фуентес не може да не притегли вниманието на управляващите и той много бързо се трансформира в един от най-търсените хора в света. Ето за какво през 1997 година Фуентес прибягва до пластична хирургия, с цел да промени външния тип. Лекарите обаче сбъркали, което провокирало първо гибелта на своя пациент, а по-късно и на самите тях.

Делото на Фуентес е продължено от брат му и синът му, само че силата на картела видимо отслабва, с помощта на конкурентни войни.
 Снимка 458782
Източник:

Пабло Ескобар

Състояние : до 30 милиарда $ Повелителят на опиатите номер едно е Пабло Ескобар, създателят на наркокартела Medellin, който го ръководи дълги години с желязна ръка. Пабло Ескобар не беше най-умният дилър на опиати, нито беше най-организираният или най-иновативният. Той просто беше най-безмилостният и това компенсира неналичието на другите качества.

Пабло израства в беднотия, поглъщайки сантиментални истории за " бандити ", които ограбват богатите, давайки пари на бедните. Младежът е изпъден от учебно заведение. След това, Ескобар първо стартира да краде надгробни монументи от гробището, след което сътвори тайфа, занимаваща се с кражба на коли и рекет.

През 1972 година, когато Пабло е едвам на 23 години, той става един от най-известните престъпни престижи на Меделин. Именно през това време настъпи взривът на кокаина в Съединени американски щати и Ескобар с подготвеност се заема с новия бизнес. През 1977 година той и още трима огромни търговци основават наркокартела Меделин.

Ръководителят на картела " Меделин " управляваше империята си в Колумбия с очевидна безотговорност, отмъщавайки грубо на всеки, който се осмели да го провокира. В резултат на това 30 съдии, повече от 400 служители на реда бяха убити и бе взривен полет на самолетната компания Avianca. По неточност (смятал е, че претендентът за президент на Колумбия лети в този самолет) умират 107 цивилни. Смята се, че по негови заповеди са били убити над 3 хиляди души.

В своя пик картелът на Ескобар управлява 4/5 от международния пазар на кокаин. Това се пресмята на почти на бизнес за 30 милиарда $. Ескобар направи персонално благосъстояние от 9 милиарда $ до края на 90-те, влизайки в листата на най-богатите хора в света съгласно Forbes.

Трябва да се означи, че, желаейки да притегли поддръжката на популацията, Ескобар построи къщи за бедните, павирани пътища и даже построи игрища. През 80-те години. Пабло стартира политическата си активност, осъзнавайки, че отвън Меделин той е просто " подозрителен човек ", той отприщи нова вълна от гнет. Естествено Ескобар беше хванат.

Страхувайки се от екстрадиция в Съединени американски щати, той подписва съглашение с колумбийските управляващи, съгласно което се предава през 1991 година и би трябвало да излежава присъдата си в комфортен за него затвор. Това обаче не промени нищо: Ескобар ходеше по нощни клубове и игрища, продължаваше да управлява бизнеса си. Заради това управляващите взеха решение да трансферират нарушителя в същински затвор.

Не е изненадващо, че " царят " на опиатите скоро заобикаля. В Колумбия даже имаше специфична група жители, наранени директно от Ескобар. Те започнаха да преследват и унищожават всеки, който по някакъв метод беше обвързван с него. Именията и къщите на Ескобар бяха изгорени, властта му се стопи и през 1993 година картелът се разпадна. Разгръща се същински лов за Ескобар, резултатът от което беше смъртоносната му рана на 2 декември 1993 година, след взаимна интервенция на колумбийските и американските специфични сили. Пабло се издаде с позвъняване до брачната половинка си: той не се беше виждал фамилията си повече от година. Има доста митове за Ескобар.

В самия Меделин той остана уважаван човек. Казват, че не Пабло е бил погубен, а неговият двойник. Друга красива история подсказва, че бидейки през нощта в планината с децата си, Ескобар изгорил към 2 милиона $ в брой, с цел да се стопли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР