Повечето млади хора откриват с разочарование след първото си влюбване,

...
Повечето млади хора откриват с разочарование след първото си влюбване,
Коментари Харесай

Грижи за интимната връзка след раждането на детето. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов


Повечето младежи откриват с отчаяние след първото си влюбване , че връзките им с колегата се трансформират след първичната еуфория. Някои съумяват да трансформират такива връзки в по-стабилни партньорства. За страдание, обаче, даже дълготрайните връзки са в риск след раждането на първото дете. Съвременните научни проучвания демонстрират, че две трети от двойките усещат неудоволетворение в интимните си взаимоотношения незабавно след появяването на детето. Едно от най-големите провокации е изненадата и разочарованието. Изглежда, че нереалистичните упования се трансформират в напрежение сред сътрудниците. Двойките, които имат предварителна подготовка и схващане за процеса са по-малко уязвими, по-малко се упрекват взаимно и са по-успешни в превъзмогването на проблемите. Така провокациите на родителстването може да доведат до позитивна промяна на връзките, както и до израстване на сътрудниците като персони и родители.

Известно е, че увеличението на отговорностите и напрежението , свързани с грижата към бебето оказват отрицателно въздействие върху връзката. Това включва фактори като физическо безсилие, финансови проблеми и обществена изолираност. Често се постанова преразпределение и даже предефиниране на домашните отговорности. Разбира се, домакинска работа има и преди детето, само че с раждането отговорностите се усилват внезапно и рядко търпят отсрочване. Допълнителни провокации (например колики или здравословни проблеми) покачват напрежението.

Обикновено се следи смяна в половите връзки. Бременността и раждането са съпроводени от физиологични и психични промени за дамата, които са постоянно безвъзвратни. Някои от тези промени са свързани с хормонални промени по време на бременност и кърмене. Много дами претърпяват смяна в половата си атрактивност. Тези фактори в композиция със систематичния дефицит на сън водят до спад в половите връзки. Отношенята в спалнята се въздействат мощно и от това, което се случва сред сътрудниците отвън спалнята.

Времето на двойката се трансформира във време за фамилията. Родителите са постоянно дружно, само че към този момент не са сами. Тази промяна на динамичността е предизвикателство, тъй като погълнати от грижите към детето, родителите незабелязано оставят партньорските си връзки на назад във времето.

Години по-късно с изненада може да открият, че сътрудникът им се е отдалечил и трансформирал с времето, неведнъж окончателно.

Родителстването съставлява психическо предизвикателство даже и за най-мотивираната и способена двойка. Трудността е в това, че бебетата не се раждат с директива за развъждане. Всяко дете е друго и идва със своите характерни провокации. Подхождаме към детето с възприятие на отговорност и грижа, желаейки му най-хубавото, само че неналичието на изясненост буди тревога. Понякога, в устрема си към най-хубавото решение за детето, родителят не помни, че има способен сътрудник със същата мотивация. Изпъкват разликите в метода на всеки от сътрудниците, което постоянно води до фрустрация, спорове и възприятие на виновност.

Една от най-значимите компликации пред родителите е трансформацията на взаимоотношенията от двойка в тричленно семейство. Раждането на дете е нов стадий на връзката, който слага в риск прочувствената съгласуваност сред сътрудниците. Тази промяна на функциите акцентира разликите сред мъжа и дамата и може да докара до спорове, да заплаши салдото на партньорските връзки.

Свързани публикации.. Психологична динамичност на фамилиите с доведени деца. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и доктор Веселин Христов 0 Романтичната обич и дълготрайните партньорски връзки. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и доктор Веселин Христов 0 Що е то градивен спор в двойката? Семейна психотерапия с Деница Банчевска и доктор Веселин Христов 0

Много татковци посвещават себе си на фамилията посредством обезпечаването на издръжка и материални богатства. Това обаче постоянно среща недоумение от страна на партньорката и децата, защото те може да го възприемат като липса на заинтригуваност към фамилията. От друга страна, майките постоянно посвещават времето и силата си извънредно на детето и не помнят, че са също по този начин партньорки на мъжа до себе си. С други думи детето сякаш се явява като сурогат на колегата, а той самият се усеща зарязан. Често пъти той се затваря в себе си или намира занимания отвън фамилията.

Връзката на майката с детето е биологично обусловена и поражда непринудено още преди раждането. Връзката на бащата с детето е условна и се реализира през майката. Тя го вкарва и предизвиква. Ако това, обаче, не се случи, е допустимо детето да измести бащата в прочувствения свят на майката и той да остане в периферията. В едни здравословни връзки, майката и бащата са административната единица на фамилията, вземащи решения, възпитаващи детето и полагащи грижи взаимно.

В умозаключение, единството и свързаността на родителите се оказват всред най-важните фактори, обуславящи както дълготрайността на партньорските връзки, по този начин и психологичното здраве на детето. Правилното структуриране на функциите и прочувствените връзки в фамилията са належащо изискване за задоволителен фамилен живот. Партньорите могат да си оказват помощ и посредством умишлено, регулярно обособяване на време за себе си като двойка – време, което да изключва диалози, свързани с домакинство, фамилни проблеми или за функциите им на родители. Отделно от това е значимо всеки от сътрудниците да си отделя някакво време за себе си и персонални занимания.

Г рижата за интимните връзки след раждането на дете лишава време и сила, които са нищожни в подобен миг. Много майки и татковци, повлияни от желанието да дадат най-хубавото от себе си за детето, подценяват значимостта на такава инвестиция. Обаче, вниманието и систематичната работа върху връзката се възстановяват неведнъж. Нашият клиничен опит, както и многочислените научни проучвания в тази област демонстрира, че сътрудниците, които се грижат умишлено за връзките си, се усещат по-добре с времето и изпитват по-малко стрес като родители. Само положителните партньорства съумяват да понесат тежестта на смяната, макар провокациите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР